• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

05.03.2023

10:53

OVI UREĐAJI SU RAZLOG VISOKIH RAČUNA ZA STRUJU! Električar upozorava: Cele zime ćete raditi za račune, a  oni mogu i da se ZAPALE

Informer

Društvo

OVI UREĐAJI SU RAZLOG VISOKIH RAČUNA ZA STRUJU! Električar upozorava: Cele zime ćete raditi za račune, a oni mogu i da se ZAPALE

Podeli vest

Električar Milan Bojičić upozorio je da kvarcne grejalice, uljani radijatori, keramičke grejalice za kupatilo, ali i sve druge vrste ovakvih grejnih tela troše ogromne količine energije, a pritom su i opasne za korišćenje.

Grejalice na struju su  verovatno jedan od najčešćih oblika grejanja prosečnih srpskih domaćinstava.

Oni se učestalo koriste zbog činjenici da se često radi o uređajima koji su pristupačni za budžet građana i predstavljaju praktično rešenje kada je potrebno da brzo zagrejete određenu prostoriju. Ovakav način dogrevanja stambenih prostorija ima svojih loših strana, na prvom mestu loš odnos uloženog i dobijenog, a na drugom, nebezbednost za korišćenje.

- Najopasnija grejna tela su uljani radijatori, kvarcne grejalice i kaloriferi iz razloga što su lako zapaljivi, a na sve to su veliki potrošači. Obzirom na količinu toplote koju daju imaju jako mali učinak. Najmanje su ekonomični od svih uređaja koji služe za grejanje. Sve ekonomične i pristupačne varijante su jaki potrošači, pa imajte u vidu ako kupite jeftinu grejalicu od 10.000 dinara, davaćete mesečno pravo malo bogatstvo na račune za struju - upozorava električar Milan Bojičić.

Uređaji poput ovakvih, ne samo da su veliki potrošači, već nemaju ni visok stepen zaštite što potencijalno može da dovede do opasnosti čak i po život. 

- To su uređaji koji imaju slab stepen IP zaštite, njihovi delovi su lako topivi i zapaljivi, mogu da se zapale sve i da vodite računa, odnosno na njima ne ostavljate nikakvu odeću -  dodaje električar.

Smatra se da je bolje rešenje inverter klima sa kojom ćete izbeći visoke troškove imajući u vidu da troši zanemarljivu količinu električne energije.

- Grejanje je kompletan sistem koji treba isplanirati pre grejne sezone, a najgore rešenje je kupovina grejalice, posebno ako ne raspolažete velikim budžetom. Ta vrsta grejnog tela će vas orobiti, radićete čitave zime samo kako biste platili račune za struju-  navodi Bojičić.

Foto: stock

Klima je ekonomičniji i bezbedniji izbor od grejalice


Prema njegovom iskustvu, inverter klime su najoptimalnije rešenje i mogu biti stalno upaljene ili se paliti po potrebi, sve u zavisnosti od spoljašnje temperature i od toga kolika temperatura želite da vam bude u kući ili stanu.

Kada je reč o kupatilskim grejalicama koje su sve prodavanije, stručnjak ističe da su grejalice u kupatilu “gutači struje” jer za jedan sat rada potroše 2 kilovata, dok inverter klima troši 0, 8 kilovata po satu.

- Više se isplati radijator koji radi na struju, bezbedniji je, manji je potrošač, a može da vam posluži i za sušenje veša - savetuje iskusni električar koji napominje da nijedan tip grejalice nipošto ne sme da se uključuje u produžni kabl.

- Produžni kabl je pomoćno sredstvo i možete da ga koristite samo ukoliko u njega priključite punjač za telefon ili nešto slično. Nijedna grejalica ne sme u produžni kabl, čak ni pegla - zaključuje Bojičić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija