• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. MORAVČEVIĆ

07.03.2023

17:52

ČEMU SLUŽI I ŠTA SVE MOŽE PENZIONA KARTICA?! Penzionerima popusti za hranu, lečenje... Briga o najstarijima na prvom mestu, prijave počinju 15. marta

Printscreen, Facebook

Društvo

ČEMU SLUŽI I ŠTA SVE MOŽE PENZIONA KARTICA?! Penzionerima popusti za hranu, lečenje... Briga o najstarijima na prvom mestu, prijave počinju 15. marta

Podeli vest

Kartice će biti aktivne od 1. oktobra, a njihovi korisnici moći će da ostvare brojne beneficije prilikom plaćanja robe i usluga.

Svi penzioneri, invalidi druge i treće kategorije, kao i deca sa invaliditetom od 15. marta mogu da se prijave za dobijanje Penzionerske kartice, koja će im omogućiti brojne popuste i benefite prilikom kupovine robe i plaćanja usluga. Ove kartice počinju da važe od 1. oktobra. 

I za invalide

Pravo na posebne pogodnosti pored penzionera imaju invalidi i deca sa invaliditetom 

Sa Penzionerskom karticom računi će biti umanjeni prilikom plaćanja u prodavnicama hrane, odeće, obuće, u lekarskim, kao i stomatološkim i oftamološkim ordinacijama. Takođe, i kupovina lekova, suplemenata, medicinskih aparata i pomagala biće jeftinija sa ovom karticom. Korisnici kartica će sa popustom moći da gledaju filmove u bioskopima i pozorišne predstave.

Partneri

Država kreće u žestoku akciju kako bi se što više firmi uključilo u akciju Penzionerska kartica 
Aleksandar Vučić

Kako navode u PIO fondu, korisnici kartice će ostvarivati popuste tako što će prilikom kupovine skupljati bodove. 

- Korisniku penzionerske kartice će prilikom plaćanja robe i usluga PIO fond dodeljivati bodove u saradnji sa Poreskom upravom. Za potrošenih 500 dinara, korisnik penzionerske kartice dobiće jedan bod, a u toku jednog meseca može da prikupi bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji. Na osnovu skupljenih bodova, korisnik penzionerske kartice moći će da ostvaruje benefite poput popusta, poklona ili nešto treće. Kompletnu evidenciju o dodeljenim, odnosno utrošenim bodovima vodiće PIO fond. Bodovi neće moći da se menjaju za novac niti da se prenose na druga lica - navode u PIO fondu.

Za sada nije poznato koliko će vredeti bod, odnosno koliki će popust da predstavlja.  

I onlajn zahtevi

Najstariji, invalidi i deca sa invaliditetom mogu da podnesu zahteve preko portala, kao i u svim kancelarijama PIO fonda. Od dokumenata penzionerima je potrebna lična karta, a invalidima druge i treće kategorije potvrda da imaju telesno oštećenje. Za invalidnu decu, roditelji podnose potvrdu o invaliditetu. Penzionerska kartica se izdaje bez naknade i važiće uz ličnu kartu ili drugi lični dokument.

I ministar finansija Siniša Mali je istakao da će prijava biti jednostavna i da će svaki penzioner moći na lak način da se prijavi. On je naglasio i da će država započeti akciju kako bi privukla što više društveno odgovornih kompanija da se uključe i na taj način pomognu i podrže naše najstarije sugrađane i njihov životni standard.

- Cilj nam je da privučemo što više kompanija da se uključe u našu akciju i na taj način pokažu društvenu odgovornost. Iako se početak prijave tek očekuje, za sada, između ostalog, znamo da će popuste penzionerima obezbediti neki veliki trgovinski lanci - naveo je Mali.

Što više firmi

To je potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić:

- Kartice će obezbeđivati popuste na ukupnu kupovinu u prodavnicama, na plaćanje određenih usluga, letovanja, zimovanja... To će biti dodatna ušteda za sve penzionere. Radiće se i na prevenciji bolesti starijih, pa će u gradovima i opštinama biti postavljeni punktovi za dijagnostičke preglede i besplatno određivanje terapije. Takođe, kada najstariji uđu u "Merkator", "Dis", "Maksi", za kupovinu hrane će dobiti popust - kazao je Vučić.

On je naglasio da država kreće u žestoku akciju kako bi se što više firmi uključilo u akciju Penzionerska kartica i dodao da najstariji treba da imaju više novca i bolji životni standard.

Kartice na ćirilici

PIO fond je detaljno opisao kako će izgledati kartica, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

- Na prednjoj strani Penzionerske kartice nalazi se znak i logo Fonda, ime i prezime korisnika prava, naziv filijale i registarski broj kartice. Ime i prezime se štampa ćiriličnim pismom, a na lični zahtev korisnika koji je pripadnik nacionalne manjine, odnosno strani državljanin, odštampaće se nova Penzionerska kartica na kojoj su ime i prezime na latinici, bez naplate troškova izrade, dok se ostali podaci na kartici štampaju na srpskom jeziku i ćirilicom - navode u PIO fondu.

Na poleđini je istaknuta informacija o kontaktu, obaveštenje da je izdaje Fond, da se koristi za dokazivanje statusa penzionera i važi samo uz lični identifikacioni dokument, upozorenje o zloupotrebi, kao i bar-kod.

Činjenice

* 15. marta počinju prijave za Penzionerske kartice
* 1. oktobra počinje korišćenje kartica
* 1,65 miliona ljudi ima pravo na karticu
* na svakih potrošenih 500 dinara, na kartici će se registrovati jedan bod
* vrednost bodova skupljenih za mesec dana ne može da pređe visinu prosečne penzije
* bodovi neće moći da se menjaju za novac niti da se prenose na druga lica

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda Raša

pre 1 godinu

Ovo će biti nekakva "SUPERMEN" kartica. Imam iskustvo sa BEOGRASKA SENIOR kartica, nisam mogao trčati od prodavnice do prodavnice. To je trebalo rešiti da se prilikom kupovine u bilo kojoj prodavnici podaci šalju u PIO fond a on povećava iznos na penzijska primanja. Koliko je penzionisanih nepokretno i u prodavnicu nisu ušli par godina u nazad.

Dimitrije

pre 1 godinu

Penzionerske kartice već postoje i izdao ih je taj isti PIO fond. Čemu onda sva ova farsa?

monarh

pre 1 godinu

Jel to ona ista penzionerska od pre par godina sa istom ovom pricom ili je ova nalik onoj od pre dve godine, kako se bese zove.... a da, 3+, za porodice sa 3 i vise dece... ni jedna nije zazivela ni tri dana.... nece ni ova.

Suzana

pre 1 godinu

Tu zajebanciju je ocigledno smislio neki bosanac.

Pero

pre 1 godinu

to je poniznavanje penzionera i njihovo targetiranje.odes u prodavnicu i das tu karticu da bi svi znali koji si jadnik i bednik.ovde ce profitirati jedino oni koji stampaju te kartice.sta je sa uredbom koju ste doneli u decembru a trebalo je da se 10.2.odredi koliko ce ko da dobije sa penzijom manjom odd 43000.nista od toga. to bi bilo humanije . a ne vi da odredjujete ko ce i sta da kupi

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija