• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

09.03.2023

11:06

GRIP, MONONUKLEOZA I STOMAČNI VIRUS HARAJU SRBIJOM! Sve više obolele dece, ako primetite ove simptome odmah kod doktora

printscreen

Društvo

GRIP, MONONUKLEOZA I STOMAČNI VIRUS HARAJU SRBIJOM! Sve više obolele dece, ako primetite ove simptome odmah kod doktora

Podeli vest

Institut za javno zdravlje "Batut" naveo je da je u toku srednji intenzitet virusa gripa, kao i da najčešće oboljevaju deca do četiri godine, a zatim i od pete do petnaeste. Doktorka Jelena Mitrović otkrila je da su tipični simptomi visoka temperatura, bol u glavi i mišićima kao i malaksalost.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje " Doktor Milan Jovanović Batut " u Srbiji je registrovano 11.500 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

U cirkulaciji su tri soja virusa, a grip je potvrđen u svim okruzima u zemlji. Dr Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Čukarica kaže da je ove godine grip došao u "pravo vreme" i napominje da je do juče u tom domu zdravlja bilo 50 do 70 pregleda dnevno, uglavnom školaraca.

- Protekle dve do tri nedelje smo u našim ambulantama imali 50 do 70 pregleda dnevno, uglavnom školaraca, sa simptomima koji liče na grip. Liče, jer ne testiramo svu tu decu na simptome, ali su imali potpuno tipične simptome - visoku temperaturu, bol u glavi, mišićima malaksalost. Takva je situacija bila do juče. Sad je nešto opao broj dece sa takvim simptomima, ali nije da ih nema - kaže dr Mitrović.

Doktorka Jelena Mitrović smatra da njena izjava koju je dala pre nekoliko dana o o haranju virusa gripa bila više nego tačna s tim da je ove godine bio očekivan.

- Prošle godine je dosta kasnio, imali smo u aprilu slučajeve gripa, što je iznenađujuće, ali smo ga ove godine realno i očekivali - ukazuje dr Mitrović.

Ona smatra da poček širenja gripa kreće od dece u školi, ali roditelji koji su dolazili su govorili da su svi preboleli ovu epizodu infekcije. 

Pored gripa prisutni mononukleoza i stomačni virus 

Iako je sezona kada je pravo vreme za vladavinu virusa gripa, među decom i roditeljima i dalje postoji strah od dobijanja korone, ali i novog stomačnog virusa koji se pojavio u prethodnoj nedelji.

- Deca imaju i dijareju, slomljeni su i malaksali. Imamo dosta mononukleoze, što je zanimljivo. Ona se prenosi kapljično -  navodi dr Mitrović.

Istakla je mišljenje da korone sigurno ima među decom, ali nema dokaze da to potkrepi.

- Decu sa klasičnom kliničkom slikom za koronu testiramo. Ali, sigurno među ovom decom koja su prošla razne respiratorne infekcije ima i korone. To što mi sada znamo da je grip, malo pomera dane kada bi trebalo da se zabrinemo uopšte za bolest. Grip može da se iskomplikuje, ali se najčešće ne iskomplikuje - ističe dr Mitrović.

Foto: printskrin/rts.rs

Dr Jelena Mitrović

Povećano interesovanje za MMR vakcinu

Ukazala je povećano interesovanje za MMR vakcinu usled skorašnjeg masovnog oboljevanja od morbila.

- Ljudi koji su odlagali, neki iz straha, a neki jer su im deca stalno bila bolesna, a dete mora biti zdravo da bi primilo vakcinu, sad su se javljali. Imali smo i sumnjivih slučajeva, a svaki taj slučaj prijavljujemo Gradskom zavodu. Kolege iz Gradskog zavoda odlaze, testiraju tu decu. Za sada nismo imali potvrđenih na teritoriji Čukarice. Nadamo se da će se vakcinisati, ne samo Čukaričani, nego i svi ostali, da najzad zaboravimo na morbile - zaključila je dr Mitrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija