• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J. M. - G. S.

16.03.2023

06:30

ČEKA NAS PAKLENO LETO?! METEOROLOZI OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU ZA SRBIJU! Imaćemo i do 55 tropskih dana

E - Stock, Tanjug

Društvo

ČEKA NAS PAKLENO LETO?! METEOROLOZI OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU ZA SRBIJU! Imaćemo i do 55 tropskih dana

Podeli vest

U najtoplijim danima očekuje se da dnevna merenja budu iznad 30 stepeni, a tokom noći živa neće padati ispod 25.

Srbiju čeka jedno od najtoplijih leta do sada, sa čak 55 tropskih dana, prognoziraju meteorolozi!
Nakon nezapamćeno blage zime, sa minimalnim količinama padavina, pred nama je i vrelo leto, pa se, ističu stručnjaci, u junu, julu i avgustu očekuje serija dana u kojima će živa prelaziti 30. podeljak!

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Jugoslav Nikolić napominje da nam, prema najnovijoj dugoročnoj prognozi, sledi leto koje nam obećava visoke temperature!

Iznad proseka

- Na osnovu trenutnih analiza, leto bi trebalo da bude toplije od proseka. U junu, julu i avgustu očekujemo od 30 do 55 tropskih dana. To su dani kada će merenja biti iznad 30, a preko noći živa neće pasti ispod 25 stepeni. Padavine će biti prosečne - otkriva Nikolić i naglašava:

- Prošle godine smo imali toplo leto i toplu zimu, ali to ne utiče jedno na drugo. Toplo leto ne znači toplu zimu. Tačno je da su zime poslednjih godina bile blage i biće ih još, ali to ne znači da neće biti snega. Slično je i sa prolećem. Iako je mart, svedoci smo visokih temperatura. Za vikend smo imali zahlađenje sa padavinama, a početkom ove nedelje imaćemo toplije vreme. Iako je ovo promenljivo vreme karakteristično za mart, merenja su pokazala da je i on topliji od proseka, i to za oko dva stepena. Zbog ovih čestih promena neće biti puno padavina.

Jedna od najtoplijih zima

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, zima 2022/2023. godine bila je treća najtoplija u Srbiji otkad se vrše merenja. Toplije su bile samo zima 2006/2007, kao i ona davna 1950/1951. godine, koja je bila toplija za samo neprimetan 0,01 stepen od ovogodišnje. U izveštaju RHMZ ova zima bila je najtoplija u Ćupriji i Banatskom Karlovcu, a ona druga najtoplija u sledećim gradovima: u Beogradu, Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu, Požegi, Sjenici, Nišu, Zaječaru, Dimitrovgradu, Vranju i na Paliću. Topla zima usledila je nakon druge najtoplije godine otkad postoje merenja u Srbiji.

Da nam pored blage zime predstoji i veoma toplo leto sa merenjima i iznad 35 stepeni, potvrdio je i naš poznati meteorolog Ivan Ristić.

- Italijani su nedavno objavili prognozu za leto koja se radi po evropskom modelu i koja jasno pokazuje da nas čeka leto sa merenjima iznad proseka. Po tom modelu radi i Republički hidrometeorološki zavod Srbije, pa je sasvim jasno da i našu zemlju ovog leta čeka više tropskih dana nego inače. Temperature će biti za oko dva stepena više u odnosu na prosek, a kada stigne serija tropskih dana, očekuje se da živa pređe 30, pa čak i 35. podeljak. Tako, na primer, ako je prosek za jul 26 stepeni, ovog leta očekuje se da vrednost prosečne temperature bude 28, što je znatno toplije - kaže Ristić i dodaje:

Martovska vremenska klackalica

Meteorolog Ivan Ristić kaže za Informer da je ovo zahlađenje kratkog daha, ali se sneg može očekivati i u nižim predelima.

- Danas će na severu i zapadu Srbije biti pretežno vedro, u ostatku zemlje oblačno sa susnežicom i snegom. Postepeni prestanak padavina očekuje se u večernjim satima. Minimalna temperatura biće od minus dva do dva stepena, a maksimalna od tri do devet stepeni - kaže Ristić.

Za vikend će biti suvo i pretežno vedro uz prave prolećne temperature.

- Za vikend, 18. i 19. marta, biće pretežno sunčano i relativno toplo. Pre podne će duvati umeren jugoistočni vetar koji će u poslepodnevnim satima biti u slabljenju. Topao vazduh sa jugozapada nastaviće da podiže temperaturu do čak 20 stepeni - ističe meteorolog.
Stabilizacija vremena i pravo prolećno vreme očekuje se oko kalendarskog početka proleća, to je 20. mart.

- Uz dosta sunca najviša dnevna temperatura biće od 17 do 22 stepeni. Treba upozoriti na naglo otapanje snežnog pokrivača na dinarskim planinama i podizanja nivoa reka u koritima - napominje Ristić i dodaje:

- Zahlađenje praćeno kišom i na planinama snegom očekuje nas od narednog vikenda, 25. marta. Duvaće pojačan severozapadni vetar. Maksimalne temperature u osetnom padu i kretaće se od 5 do 10 stepeni. Zahlađenje će biti kratkog daha jer već krajem marta i početkom aprila imaćemo više sunca i porast temperatura.

Klimatske promene

- Ranije je bilo pravilo da posle tople i blage zime leto bude dosta hladnije. Međutim, sada su se stvari promenile i desile su se ozbiljne klimatske promene.

Na pitanje šta je uzrok takvih vremenskih oscilacija i promena godišnjih doba, odgovara:

Prognoza za narednih pet dana


Dan min. temp. maks. temp.
četvrtak 1 8 promenljivo oblačno
petak -1 11 pretežno sunčano
subota 0 15 pretežno sunčano
nedelja 3 20 pretežno sunčano
ponedeljak 6 18 promenljivo oblačno

- Prema mojoj teoriji, zemlja je dosta toplija, vulkani se aktiviraju više nego inače, imamo serije zemljotresa i potresa koji su sve jači. Sve su to bitni razlozi da se promeni klima, povećaju temperature, promeni izgled zime i leta!

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija