• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

29.03.2023

21:00

KAKO DA VAS GAZDA NE IZBACI IZ STANA?! Važan savet za sve podstanare, ali i za stanodavce!

printscreen

Društvo

KAKO DA VAS GAZDA NE IZBACI IZ STANA?! Važan savet za sve podstanare, ali i za stanodavce!

Podeli vest

Biti podstanar povlači određene obaveze kao što su redovno i celovito plaćanje kirije i režija, a često se dešava da sa stanodavcem nemaju Ugovor o zakupu stana što može imati velike pravne posledice o kojima govori za naš portal advokat Andrija Marković.

U Srbiji veliki broj ljudi žive kao podstanari i oni se svakodnevno susreću sa raznim izazovima svog stanodavca. Međutim, veliki problem o kojem se malo govori jeste taj što veliki broj podstanara nema Ugovor o zakupu koji, prema važećem Zakonu o stanovanju štiti i podstanara i stanodavca.

Advokat Andrija Marković ističe važnost postojanja takvog ugovora pri zakupu bilo kakve nepokretnosti, pogotovo stana, da bi se bolje i lakše odredile prava i obaveze obe ugovorene strane.

- Kod zakupa stanova, mnogo je bitno da odnos zakupca i zakupodavca bude formalizovan i za to postoji bezbroj razloga. Vrlo je poželjno da ugovor bude sačinjen u pisanoj formi kako bi svaka ugovorna strana jasno znala svoja prava i obaveze iz takvog ugovornog odnosa, a takođe bi takav ugovor trebalo overiti kod nadležnog javnog beležnika tzv. notara - objašnjava za naš portal advokat Marković. 

Foto: Privatna arhiva

Advokat Andrija Marković

Marković smatra da, još uvek, u Srbiji postoje slučajevi u kojima stan bude zakupljen bez definisanog ugovora, što na kraju može dovesti do posledica stanodavca kao i podstanara.

- Građani, odnosno i stanodavci i zakupci u pretežnom broju slučajeva ne shvataju dovoljno ozbiljno ovaj ugovorni odnos pa sami sastavljaju ugovore čije pelcere nalaze na internetu ili ih uopšte ne sastavljaju. Najbolje bi bilo da u regulisanju odnosa, odnosno sastavljanju ugovora učestvuju stručna lica koja se time bave, ali stranke, kako bi uštedele i prošle što jeftinije, same uzimaju pravo u svoje ruke i javljaju se advokatima onda kada dođe do problema. Tada im tek biva jasno da je vrlo često ono što izgleda jeftinije na kraju ispadne zapravo najskuplje - ističe advokat. 

Šta je Ugovor o zakupu stana?

 

Ugovor o zakupu stana predstavlja pravnu formu koji zaključuju zakupac i zakupodavac, kojim se određuju svi uslovi zakupa. Njime se zakupodavac obavezuje da će zakupcu da preda određenu stvar (stan, nepokretnost) na upotrebu, a zakupac se obavezuje da će za taj zakup platiti određenu zakupninu (kiriju) i posle ugovorenog vremenskog perioda tu stvar vratiti.

Postoje slučajevi kada stanodavci smanje dogovorenu cenu zakupa u pisanoj formi ugovora, da bi sebe osloboli velikih troškova poreza. Posledice ovakvih slučajeva je izneo i advokat Marković koji je u svojoj praksi nailazio na ovakve primere.

- Ugovorne strane fingiraju pojedine ugovorne odredbe, obično cenu. Ovo često rade kako bi izbegli ili smanjili poreske obaveze. Međutim, ukoliko dođe do spora, zakupodavac u tom slučaju ne može od zakupca sudskim putem izvojevati ono što je zaista dogovoreno, već ono što stoji na papiru. Tako sam u svojoj praksi imao slučaj da je zakupodavac koji je fizičko lice izdao lokal firmi i kako bi porez bio manji ugovorio 200 evra mesečne zakupnine, a usmeno su se dogovorili da zakupac plaća 700 evra. U ovom slučaju zakupodavac nije znao da u odnosu fizičkog i pravnog lica porez snosi uvek pravno lice, a zakupac koji je to iskoristio vodio je dugogodišnji spor jer mu se više isplatilo da se sudi i plaća sudske troškove i kiriju, nego mesečnu zakupninu od 700 evra - naveo je Marković.

Najbolje je da postoji Ugovor o zakupu

Zaključak da je najbolje i najsigurnije da stranke u svemu postupaju onako kako je zakon odredio, da tačno i precizno predvide što više pravnih situacija i da plate porez koji su dužni po ovom osnovu.

Andrija Marković

Advokat navodi da u slučajevima kada nije potpisan ugovor između stanodavca i podstanara može doći do određenih posledica koje mogu dovesti do pravnog spora.

- U slučajevima kada zakupac i zakupodavac nemaju ugovor, savet je da to urade, a ako je došlo do bilo kakvog spora, moraju se dobro potruditi da prikupe što više dokaza o postojanju zakupodavnog odnosa i onoga u čemu se sastoji njihov odnos - rekao je Marković. 

Foto: Pixabay

Važno je da usmeni dogovor bude ispoštovan i pismenim ugovorom

Slučaj Jelene Čeze iz Zemuna

Jelena Čeza iz Zemuna i njen suprug Nenad Josipović već dve godine pokušavaju da isele podstanare iz svoje kuće, u kojoj su oni stanovali, a proces na sudu traje već više od godinu dana. Čeza i njen suprug Nenad Josipović kažu da su još 2020. potpisali ugovor o zakupu sa podstanarima, i prema jednoj tački u ugovoru, zakup može da se raskine bilo kad, iako je na neodređeno vreme.

Oni su u januaru 2021. odlučili da daju otkaz podstanaru, ali tada je nastao problem. Podstanar je izjavio da nije obavešten o tome da mu je stanodavac otkazao i da je samo dobio tužbu i da se zbog toga neće iseliti, dok sud ne donese takvu odluku.

Sudski postupak se oteže već više od godinu dana, jer prema rečima Josipovića, podstanar koristi rupe u zakonu i već su dva ročišta odložena, a treće će biti tek u septembru, a oni u međuvremenu plaćaju sve račune.

Najveća briga podstanara je odluka stanodavca da ga naglo iseli tačnije izbaci iz stana. Zakon je regulisao ovakve slučajeve obaveznim otkaznim rokovima. Takođe, postoji i zakonska procedura za one podstanare koji odbiju da napuste stan nakon otkaznog roka. 

- Jasno je da stanar ne može preko noći biti iseljen ili kako se obično kaže izbačen iz stana. Otkazni rokovi se regulišu ugovorom o zakupu i vrlo je bitno da ukoliko dođe do ovih situacija stanodavac ne uzima stvar u svoje ruke već da u ovakvom slučaju, ukoliko nema dobrovoljnog iseljenja, ispoštuje zakonsku proceduru, koja je vrlo česo, na žalost, vrlo spora - zaključio je za naš portal advokat Andrija Marković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 1 godinu

U advokaturu i sudstvo se mora uvesti red.Ta mafijaska organizacija svojim radom donosi haos to odgovorno tvrdim.Mi smo jedina zemlja gde ne mozes isterati nekoga iz svog stana ako krsi elemente ugovora,a placa porez drzavi po osnovu izdavanja stana. Mi smo jedina drzava gde policija ne radi svoj posao i ne stiti postene i odgovorne gradjane.A vi advokati ste ljudi bez morala i dostojanstva i vi nekoga savetujete da bi vam on poverio vodjenje postupka koji je cist kao suza.Prolongirate namerno resavanje sporova sa sudijama i tako se bogatite, a porez ne placate.Istaknite listu advokata i koliko su poreza platili prosle godine.Vi ste obicni strvinari.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija