• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.03.2023

07:43

Osmaci danas polažu srpski, a ovo im je zadavalo PROBLEME prošle godine

Informer DN

Društvo

Osmaci danas polažu srpski, a ovo im je zadavalo PROBLEME prošle godine

Podeli vest

Nakon što su se juče oprobali u matematici, osmaci će danas, u 9 sati, proveriti znanje i na testu iz srpskog jezika.

Proba male mature treba da posluži kao uvod i smernica za zvanično polaganje u junu.

Prošle godine, tvrdilo se, srednjškolci su se obrukali na testu iz srpskog jezika. Između ostalog, najteže su im pale značenje reči "topuz" i "buzdovan".

Iako su ovo žargonski termini, koji se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru, đaci su se pošteno češali po glavi da bi dali tačan odgovor.

Takođe su im problem predstavljali i termini u epskim pesmama jer su oni narodna književnost i rade se kao nastava u prvom razredu osnovne i to sa smanjenim brojem časova.

Ipak, najčešće žalbe učenika na probni test bile su na račun određivanja književnog roda i vrste, značenja reči, prepoznavanja stilskih figura. Žalili su se i da su tekstovi u testu predugački.

Učenik gimnazije mora da prepozna stilsku figuru. Kako ćete komunicirati ako ne znate da prepoznate ironiju? Kada je reč o žalbama na dužinu tekstova to je problem koncentracije. Sadržaji na društvenim mrežama traju 15 sekundi. Tekst na probnoj maturi bio je naučno-popularan, iz "Politikinog zabavnika" i trebalo je da se kritički analizira tekst. Sa tim su imali probleme. Žaliti se na "Gorski vijenac" u drugom razredu srednje škole nije u redu. U redu bi bilo da se na to požalio učenik sedmog razreda – tvrdio je prošle godine profesor srpskog jezika u IX beogradskoj gimnaziji Milorad Dašić.

Prema podacima iz 2019. godine, jedan zanimljiv zadatak iz srpskog jezika je ulio strah učenicima, a to je bio Branislav Nušić i njegovo delo "Sumnjivo lice".

Na testu iz srpskog jezika je bilo dosta toga za čitanje, čak strana i po i to mi je ulivalo dozu nesigurnosti da li ću stići sve da uradim. Bio je odlomak dela Branislava Nušića "Sumnjivo lice" i tu smo trebali da napišemo zašto je kapetan Jerotije Pantić odlučio da venča svoju čerku Maricu za Viću. Dok je u zbirci zadataka bilo isto takvo pitanje, tamo smo trebali opširno da napišemo ceo taj zaplet. Ovde je stajalo napišite "celovito" i to nas je sve zbunilo. Mnogi od nas ni ne znaju šta znači ta reč. Neki su odgovorili samo zato što je Vića bio bogat, a ja sam napisala sve redom: zbog vlasti i para, zbog Vićinog napretka u službi, jer je karijerista i samim tim poželjan muž za kapetanovu ćerku Maricu – objasnila je tada za naš portal učenica Sara Minić.

Bilo je puno stihova, na primer odlomci iz pesme "Veče" Đure Jakšića gde je bilo pitanje na zaokruživanje, koji je motiv i radnja pesme, na primer "Šta zalazak sunca predstavlja?". Takođe, su bila pitanja kada je Vuk Karadžić prvi put upotrebio srpska slova đ, č i lj i u kom delu – tvrdila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija