• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2023

18:00

VREMENSKI ROLERKOSTER PRED NAMA! Objavljena prognoza do kraja marta: Noćas nam stižu pljuskovi, a evo kada se prolećne temperature vraćaju na velika vrata!

Društvo

VREMENSKI ROLERKOSTER PRED NAMA! Objavljena prognoza do kraja marta: Noćas nam stižu pljuskovi, a evo kada se prolećne temperature vraćaju na velika vrata!

Podeli vest

Srpski meteorolog Marko Čubrilo objavio je najnoviju prognozu i istakao da toku noći stiže jače pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima, a do srede se očekuju povremene padavine uz jak i olujan severozapadni vetar, dok se iznad 800 metara nadmorske visine očekuje sneg, a temperature će biti znatno ispod proseka.

Posle toga stiže otopljenje, ali već oko 2. aprila izgledno novo pogoršanje i zahlađenje uz konkretnije padavine.

Danas će uslediti prolazno poboljšanje uz pretežno sunčano i toplo vreme. Kasno posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona jače naoblačenje uz kišu i pljuskove. Ovo pogoršanje biće posledica brzog premeštanja jakog, hladnog, fronta i sekundarnog ciklona u njegovom sklopu, napisao je Čubrilo. 

Kao posledica toga do sutra ujutro pogoršanje uz kišu, pljuskove i okretanje vetra na jak severozapadni zahvatiće središnje i severne predele, a u ponedeljak do sredine dana i ostali deo regiona. Usled zahlađenja i u predelima preko 800mnv kiša će prelaziti u sneg.

Sutra posle podne promenljivo oblačno uz veoma vetrovito, duvaće jak, a na severu regiona i olujan severozapadni vetar sa naletima i do oko 27m/s tako da je lokalno moguća i manja materijalna šteta. Biće promenljivo oblačno uz smenu sunčanih intervala i nalete pljuskovitih padavina koja će ispod 800mnv uglavnom biti u obliku kiše ili krupe dok će preko 800mnv biti naleta snega. U ponedeljak tokom dana jače zahlađenje i krajem dana će se temperatura nad većim delom regiona kretati od +3 do +7 stepeni Celzijusa, napisao je meteorolog. 

U utorak još malo hladnije uz jak i olujan severozapadni vetar, posebno nad središnjim i istočnim predelima gde će tokom dana biti pljuskova kiše, krupe i snega. U predelima preko 800mnv može biti i jačih snežnih pljuskova, dok pojava snežnog pljuska nije nemoguća ni u nizijama bez obzira što će maksimumi biti iznad nule jer će u višim slojevima atmosfere biti veoma hladno. Dnevni maksimum od +4 do +9 stepeni Celzijusa, što je znanto ispod proseka za kraj marta, kaže Čubrilo. 

U noći ka sredi uz naglo slabljenje vetra sledi razvedravanje te će opasnost od pojave kasnog mraza biti visoka, posebno van većih gradskih celina. U sredu tokom dana novo naoblačenje ali uz malo više temperature i okretanje vetra na zapadni ili jugozapadni smer.

Prolećne temperature se vraćaju

U drugom delu sledeće nedelje povratak prolećnih temperatura uz maksimume koji bi se kretali od +13 do +20 stepeni Celzijusa, ali će povremeno biti kiše, posebno u noći ka petku. Za naredni vikend i u prvih 4-5 dana aprila za sada stoji signal za novo pogoršanje i umereno zahlađenje uz konkretnije padavine, napisao je Čubrilo. 

Trenutno postoji mogućnost da prva polovina aprila donese dosta kiše uz temperature oko ili ispod prosečnih vrednosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija