• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

31.03.2023

21:00

NA ŠVERCU INDIJACA ZARADILA OKO 250.000 EVRA! Sandža Mem priznala krivicu za krijumčarenje stranaca, otkrila i identitet svog partnera!

printscreen

Društvo

NA ŠVERCU INDIJACA ZARADILA OKO 250.000 EVRA! Sandža Mem priznala krivicu za krijumčarenje stranaca, otkrila i identitet svog partnera!

Podeli vest

Sanja J. (45) na saslušanju otkrila detalje dovođenja "radnika" iz Indije kojima je Srbija bila samo usputna stanica za Zapadnu Evropu.

Na švercu Indijaca zaradila sam najmanje 250.000 evra. Istina je da su mi plaćali da ih dovedem u Srbiju. Ovo priznanje iznela je vlasnica beogradske turističke agencije "Simpli travel" Sanja J. (45) na saslušanju u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), saznaje Informer.

Ona se sumnjiči da je mesecima posredovala u švercovanju Indijaca preko Srbije u Evropsku uniju. Bez dozvole za posredovanje u zapošljavanju stranaca, svakom Indijcu kog je "uvezla" u Srbiju, a potom mu omogućila da nastavi put ka EU, naplaćivala je 5.000 evra.

Odala i indijskog partnera

Kako saznajemo, na saslušanju je iznela detalje svog poslovanja.

- Priznala je da je dovodila Indijce u grupama u kojima su bile uglavnom četiri osobe. Za njihov dolazak u Srbiju naplaćivala je 20.000 evra po grupi. Ona je otkrila i identitet svog partnera iz Indije iz tamošnje agencije "Baharat", pa će im se naše službe obratiti kako bi i njen partner bio saslušan - tvrdi izvor Informera blizak istrazi.

Foto: Informer

Vlasnica turističke agencije "Simpli travel" Sanja J.

Nakon što je priznala to što joj se stavlja na teret, kako saznajemo, vlasnica turističke agencije je puštena da se brani sa slobode, uz obavezu javljanja policiji u daljem toku postupka.

Međutim, prema našim saznanjima, ovu Beograđanku trenutno jure vlasnici kompanija koji su je angažovali da im dovede radnike iz Indije kako bi za sitan novac radili razne poslove za njih.

- Pre njihovog odlaska na Zapad Sanja je Indijce prijavljivala za radne dozvole i oni su radili u preradi voća, proizvodnji nameštaja, ali i u ugostiteljskim objektima... Ona je bila vrlo ljubazna s vlasnicima firmi, koji su joj plaćali da im dovodi radnike. Sarađivala je s kompanijama na Kosovu i Metohiji. Sada kada je otkriven čitav lanac prevare, Sanja je prestala da radi, dok firme s kojima je sarađivala i dalje čekaju na radnu snagu iz Indije. Jure je da im vrati novac, zbog čega je u problemu - kaže naš izvor.

Foto: Informer

Živadinović: Kazna od tri do 12 godina zatvora

Advokat Ljubiša Živadinović za Informer objašnjavaju da je za krivično delo trgovina ljudima zaprećena kazna od tri do 12 godina zatvora.

- Ako se dokaže da se okrivljena u određenom vremenskom periodu bavila vršenjem ovog krivičnog dela, to svakako predstavlja otežavajuću okolnost, pa je zakonodavac predvideo da je najmanja kazna na koju okrivljeni može biti osuđen pet godina zatvora. Ukoliko je svaki mesec imala jednu turu, to je produženo krivično delo, i tada je i kazna veća. To što je priznala ono za šta je osumnjičena jeste olakšavajuća okolnost, ali sud svakako uzima u obzir učestalost vršenja krivičnog dela - kaže Živadinović.

Informer je pokušao da stupi u kontakt sa Sanjom J. povodom ovog slučaja, ali ona nije odgovarala na naše poruke.

Podsećamo, za slučaj turističke agencije koja se bavila krijumčarenjem Indijaca saznalo se nakon što je po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova inspekcija rada u prostorijama "Simpli travela" utvrdila da se ta agencija bavi zapošljavanjem radnika iz Indije u domaćim firmama iz Srbije, a preko indijske agencije "Baharat". Tada je utvrđeno više nepravilnosti, kao i nepostojanje licence za ovu vrstu rada. Tada je na ovu agenciju stavljen katanac.

Foto: Informer

Razrađena šema

Kako smo saznali, osumnjičena je, prema navodima, za angažovanje radnika iz Indije u našim firmama po čoveku uzimala 250 evra. Sređivala im je radne dozvole na šest meseci. Potpisivali su zvanične ugovore u kojima je pisalo da će raditi pet radnih dana po osam sati, za 450 dolara mesečno, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Onda su te ugovore falsifikovali i upisivali da su radnici obavezni da rade po 10 sati šest dana u nedelji. Većina radnika je bežala u EU posle tri meseca boravka u Srbiji na Sanjin nagovor, a ona je ubeđivala poslodavce, varajući i njih, da ih ne prijavljuju policiji da bi imali vremena da pređu granicu, objasnio je naš izvor.

Indijci je zvali Sandža Mem (gazdarica)

Kako saznajemo, vlasnicu beogradske turističke agencije koja se sumnjiči da je učestvovala u trgovini državljana Indije poslovni saradnici iz te zemlje zvali su Sandža Mem što u prevodu znači - gazdarica.

- Sada se ispituje kojim se ona "poslovima" još bavila, osim švercovanjem Indijaca, a sve pod plaštom turističke agencije. Svakako u pitanju je vrlo "snalažljiva" žena - kaže naš izvor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija