• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

02.05.2023

14:56

MAJKA JE DOROTEU OSTAVILA KADA JE IMALA SAMO 18 DANA! Ovo je njena neverovatna životna priča!

printscreen

Društvo

MAJKA JE DOROTEU OSTAVILA KADA JE IMALA SAMO 18 DANA! Ovo je njena neverovatna životna priča!

Podeli vest

Rođena sam u junu 2001. godine, a sa samo 18 dana biološka majka dala me je na usvajanje. Mene su moji roditelji usvojili u Zvečanskoj kad sam imala samo tri meseca! Ovako za Informer.rs započinje ispovest Dorotea Despotović (22) koja je na nagovor oca Gorana ipak pristala da upozna biološku majku posle više od 17 godina.

- Kažem moji roditelji, jer oni to i jesu. Smatram da je pravi roditelj onaj koji odgaja dete. Danas u svetu imamo primere surogat majki, i ja tako gledam na to - započinje svoju priču Dorotea.

Doroteini roditelji godinama su pokušavali da dobiju decu, ali su se na kraju odlučili za proces usvajanja. Njihova najveća životna želja ostvarila se kada su u četrdesetim godinama postali roditelji.

- Moji roditelji su više od 20 godina pokušavali da imaju decu, međutim to im nije polazilo za rukom. Doneli su odluku da usvoje dete i tada procedura za usvajanje bila je veoma rigorozna, ali iz ovog ugla gledanja mislim da je bila dosta blaža nego sada. Prolazili su psihološke testove i razgovore, morali su da prilože veoma mnogo dokumentacije, da oboje budu zaposleni, finansijska stabilnost i tako dalje. Prepreka je jedina bila ta što su bili na samoj granici za usvajanje, sa svojih 40 godina - rekla je Dorotea. 

Foto: Privatna arhiva

Dorotea sa ocem Goranom i majkom Vesnom u Zvečanskoj

Neverovatna fizička sličnost sa ocem

Kada im je konačno odobreno usvajanje, Dorotein otac našao se u jednoj neobičnoj situaciji.

Naime, po dolasku u Zvečansku, kada su već izabrali dete koje žele da usvoje, poneli su njenu sliku u pravnu službu da bi završili potrebnu dokumentaciju. Službenica je tada prokomentarisala kako devojčica koju su izabrali zapravo potpuno liči na svog budućeg oca.

- Moj otac je otišao u administraciju u Zvečanskoj gde je poneo moju sliku da bi se završila procedura usvajanja. Kada je predao službenici sliku devojčice za koju se odlučio, ona je ostala šokirana i izgovorila je: "Pa ovo je Vaše dete! Zašto ste došli? Da li se šalite?" Moj otac je ostao zbunjen, i nije razumeo zašto ga službenica to pita, dok ona nije izgovorila: "Ona potpuno liči na Vas! Isti ste!". Kada su me usvojili, imali su nekoliko prijatelja koji nisu verovali da sam ja usvojena, jer sam ista tata. Tako da što se tiče moje i očeve fizičke sličnosti, nama ceo život govore da ličimo - ističe naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Dorotea sa ocem Goranom u Zvečanskoj

Doroteini roditelji smatrali su da ona od početka treba da zna da je usvojena i na taj način su želeli da utemelje poverenje koje su gradili sa njom. Takođe, razlog zbog kog je biološka majka dala na usvajanje nikada se nije krio od nje.

- Moji roditelji su se složili da ja od početka znam da sam usvojena. Za njih to nije bila sramota, već dar, s obzirom da veoma dugo nisu mogli da imaju decu. Mama mi je oduvek pričala: "Ja tebe nisam rodila ali si izašla iz mog srca". Iako su mi svake godine ponavljali da sam ja usvojena, toga sam postala svesna tek kad sam imala sedam godina. Činjenica da sam ja usvojena me nikada nije preterano zanimala, jer sam od svojih roditelja imala svu ljubav ovog sveta. Oduvek sam znala da je razlog zbog kojeg sam data na usvajanje taj što sam ja bila vanbračno dete jedne devetnaestogodišnjakinje i čoveka koji je od nje stariji 20 godina - navodi Dorotea.

Foto: Privatna arhiva

Dan usvajanja - Goran, Vesna i Dorotea Despotović

Kako ističe, biološku majku mogla je da upozna čim je napunila 16 godina, ali to nije želela.

- Kada majka odluči da ostavi dete i da ga na usvajanje postoje dve stvari koje mora da uradi. Prva je potpisivanje papira za odricanje deteta, a druga ne može da kaže ko je otac, jer to otežava proceduru. Kada sam napunila 16 godina imala sam pravo da tražim od Socijalne službe zahtev za upoznavanje svoje biološke majke, ali nisam želela to da uradim - objašnjava Dorotea i dodaje:

- Nisam htela da je upoznam ne zato što je mrzim, već zato što nisam imala potrebu. Moj otac Goran proveo je sate pričajući sa mnom o važnosti upoznavanja moje biološke majke. Njegova najveća briga je bila da saznam svoje biološko prezime da ne bi kojim slučajem došlo do incesta. Nakon toga sam poslala Socijalnoj službi zahtev za upoznavanje i ubrzo je sastanak ugovoren - rekla je naša sagovornica.

Upoznavanje sa biološkom majkom

Upoznavanje ćerke i majke je prošlo krajnje neprijatno, kako kaže Dorotea, iako je jedna strana bila puna emocija, druga je došla na ugovoreni sastanak samo zbog informacija koje su joj bile potrebne za normalan nastavak života.

- Do susreta sa mojom biološkom majkom je došlo na insistiranje moj oca. Na sastanak sam išla jako hladna, nisam imala ni jednu emociju kao što nemam ni danas. Nije me interesovao njen život, već samo određene informacije poput biološkog prezimena i istorije bolesti - kaže Dorotea i dodaje:

- Kada smo došli na upoznavanje, sve je bilo jako čudno i neprijatno. Pružila sam joj ruku, a ona me je zagrlila iako joj ja nisam uzvratila. Prvih nekoliko minuta je bilo vrlo emotivno za nju i pustila je po koju suzu. 

Foto: Privatna arhiva

Dorotea sa majkom Vesnom

280 mališana čeka svoje roditelje

Prošle godine u Srbiji usvojeno je 89 dece, od kojih je deset odsto usvojeno u inostranstvu, podaci su Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Na usvojenje u Srbiji čeka još 280 mališana, dok se u jedinstvenom registru resornog ministarstva nalazi 814 potencijalnih usvojitelja. 

Prvi i jedini razgovor sa biološkom majkom protekao je u Doroteinom istraživanju određenih stvari i činjenica, a kako ističe naša sagovornica na kraju priče zahvalila je majci što ju je dala na usvajanje.

- Na samom početku razgovora pitala sam je stvari koje sam želela da znam iz znatiželje. Ona mi je tada rekla da je bila jako mlada i da me je rodila sa 19 godina. Istakla je da je greška to što se dogodilo, kao i da su njeni postupci bili nepromišljeni. Objasnila mi je da sam se rodila iz veze koju je ona imala sa oženjenim čovekom koji je od nje stariji 20 godina. Već tokom trudnoće je znala da će morati da abortira dete ili da ga da na usvajanje. S tim da je za trudnoću saznala tek u 5. mesecu, ostala joj je samo opcija usvajanja. Razgovor se nastavio i moja biološka majka je želela da zna više o meni i mom odrastanju. Kada sam joj pokazala svoje slike iz detinjstva, ona je uspela samo jednu rečenicu da mi kaže: "Samo da znaš, ti da si ostala kod mene ne bi imala 2% stvari koje imas kod njih". Tada sam se njoj lično zahvalila što me je dala na usvajanje, jer sa njom ne bih imala život kakav imam sa mojim roditeljima - rekla je naša sagovornica. 

Foto: Privatna arhiva

Dorotea Despotović

Dorotea je oduvek znala da je usvojena i postupak svoje biološke majke nikada nije mogla da opravda. O svom biološkom ocu ne priča puno jer ga nikada nije upoznala, ali ima razvijeno mišljenje o vezi svojih bioloških roditelja. Pored svoje biološke majke, Dorotea je upoznala i druge članove njene porodice.

- Razlog zašto ne pričam o svom biološkom ocu je zato što njega nisam upoznala, niti znam njegovu stranu priče. Svakako njega ne štedim, on je znao šta radi sa devojkom od 19. godina i bio je izvrstan manipulator, i zbog pozicije posla mogao je da radi šta želi. Međutim, ja celu priču ne znam, i verujem da nikada neću saznati drugu stranu. Iz tog razloga ostajem suzdržana da pričam o njemu. Smatram da su oboje znali šta rade i zato ne mogu da opravdam to. Meni je to jedna grozna situacija. Moju biološku majku niko nije terao da ima dete niti da bude sa 20 godina starijim oženjenim čovekom, to je sve bila njena želja iako je znala da moj biološki otac ima ženu i decu - rekla je Dorotea.

Dobila predivnu porodicu

Goran i Vesna Despotović dvadeset godina pokušavali su da dobiju dete, a kada su usvojili Doroteu nisu ni slutili da će joj njihova toplina pružiti svu ljubav ovog sveta. Danas, njihova ćerka ima odnos pun ljubavi, poštovanja i brige prema svojim roditeljima.

- Došla sam u predivnu porodicu i ni u jednom momentu ne bih je menjala. Moji roditelji su od mene stariji 40 godina. U tinejdžerskim godinama je bilo zaista turbulentno jer nisu mogli ni oni mene da razumeju u potpunosti, niti ja njih. Međutim ta faza je veoma brzo prošla, sada kada sam i sama roditelj apsolutno razumem njihovo razmišljanje, tako da su se sve bure smirile. Verujem da svako dete ima nesuglasice sa svojim roditeljima u tom periodu, pa mi nikada nije bilo strašno - ističe Dorotea. 

Foto: Privatna arhiva

Doroteini roditelji - Vesna i Goran Despotović

Nema kontakt sa biološkom majkom

Dorotea je ostvarena majka i žena, koja pored svojih roditelja i deteta nema potrebu za biološkim roditeljima. Ona ističe da kontakt sa porodicom svoje biološke majke nije želela tokom odrastanja, kao i da se ta želja ni sada nije pojavila.

- Njen postupak ne mogu da razumem i opravdam, imam mišljenje koje je veoma ružno o svemu tome, ali nisam ljuta, besna ni povređena, i apsolutno je ne mrzim. Mi odnos nemamo, ne viđamo se i ne čujemo se i tako treba da bude. Ja sebe gledam, na neki jako čudan način, stvar koja je bila veoma davno i treba da ostane tamo. Oni oboje imaju svoje porodice i nema potrebe da održavamo kontakt. Bitno je da su svi srećni sa svojim životima - rekla je Dorotea. 

Foto: Privatna arhiva

Planira da usvoji dete

Nakon odrastanja u porodici koja joj je pružila sve ono što njeni biološki roditelji nisu, Dorotea planira u budućnosti da usvoji dete. Iako je procedura usvajanja teška i zahtevna, upornost i velika želja su ključ uspeha. 

- Jedna od najvećih želja u životu mi je da usvojim dete. Međutim, neću biti u mogućnosti da to uradim u skorije vreme, jer smo još uvek muž i ja mladi. Možda za 10 godina. Usvajanje je jedna od najlepših stvari na svetu. Smatram da ti roditelj nije onaj ko te rodi već ko te odgaji. Ja bih lično postupila isto kao i moji roditelji, od starta bi dete znalo da je usvojeno. Verujem da to gradi posebno poverenje u odnosu. Lično, mislim da jedino što može biti "problem" je ako se od deteta to krije, pa sazna u kasnijem periodu života. Inače, usvojena deca su posebno voljena jer njihovi roditelji su se obično dugo borili za potomstvo i onda svu ljubav i pažnju daju usvojenom detetu, makar je tako bilo u mom slučaju - objasnila je Dorotea.

Naša sagovornica navodi da ljudi koji nisu u mogućnosti da usvoje mogu postati hraniteljske porodice koje su oduvek davale veliki značaj u odrastanju mališana bez roditelja.

- Usvajanje je definitivno stvar o kojoj se treba razmisliti, ako ste u mogućnosti. Procedura je zaista teška, pa ako ne uspete da u potpunosti usvojite dete, onda je i opcija hraniteljske porodice odlična - zaključila je za Informer.rs Dorotea Despotović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija