• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.04.2023

20:05

SUTRA JE VRBICA, A OVI OBIČAJI DONOSE SREĆU! Evo zašto se veče uoči praznika preskaču vatre

Printscreen, Pexels

Društvo

SUTRA JE VRBICA, A OVI OBIČAJI DONOSE SREĆU! Evo zašto se veče uoči praznika preskaču vatre

Podeli vest

Vrbica se uvek proslavlja subotom, dan pred praznik Cveti, a običaj je da se na Lazarevu subotu nose grančice vrbe, što simbolično predstavlja događaj ulaska Isusa Hrista u Jerusalim

Pravoslavni vernici ove godine obeležavaju praznik Lazareva subota ili Vrbica 8. aprila. Proslavlja se uvek u pretposlednjoj nedelji Velikog Vaskršnjeg posta, u znak sećanja na događaj iz Novoga Zaveta kada je Isus Hristos vaskrsao Lazara.

Lazareva Subota se naziva po događaju kada je Isus Hristos u Vitaniji vaskrsao Lazara, pa ovaj dan obeležava pobedu života nad smrću, svetlosti nad tamom.

Vrbica se uvek proslavlja subotom, dan pred praznik Cveti, a običaj je da se na Lazarevu subotu nose grančice vrbe, što simbolično predstavlja događaj ulaska Isusa Hrista u Jerusalim. U hramove se unose vrbine grane koje ostaju tamo do nedelje, odnosno do cveti, a one simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Ovo je radostan praznik koji donosi sreću, dobre vesti, a posebno se povezuje sa osmehom i sreće dece. Hristos je prolazeći kroz Jerusalim rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko". Deca na ovaj praznik stavljaju oko vrata zvončiće, a svi od vrbinih grančica prave venčiće za glavu.

Narodni običaji i verovanja

Na Vrbicu se uvek držala litija izvan hrama, tj. u Subotu Lazarevu posle podne. Svedočanstava o Vrbici imamo već krajem IV veka, od Silvije Akvitanke, koja je opisala bogosluženje Jerusalimske crkve toga vremena.

U litiji su učestvovali, kao i danas, odrasli i deca noseći u rukama grančice maslina i palmi. U krajevima gde nema maslina i palmi nose se graničice vrbe. Zato se ova litija i naziva Vrbicom. Grančice vrba osvećuju se posebnom molitvom i kropljenjem osvećenom vodom na Cveti, na jutrenju, i dele se vernima, koji ih čuvaju tokom godine za slavskom ikonom.

U danima Cvetne nedelje bio je običaj da se narod kiti vrbom i koprivom. Lazareva subota se vezuje i za srpskog kneza Lazara koji je mučenički postradao na Kosovu 1389. godine. Veruje se da su tom prilikom dve Lazareve sestre kukale za bratom i da su se pretvorile u kukavice. U nekim mestima u Srbiji, postoji i običaj po imenu Lazarice, kada devojke okićene vrbovim granama, idu od kuće do kuće i pevaju pesme koje prizivaju zdravlje.

Večeras, veče uoči Lаzаreve subote, nа rаskrsnicamа ulicа pаle se vаtre od suvih stаbljikа kukuruzа ili nekih drugih suvih grаnа. Svetlost tih vаtri simbolizuje svetlost Lаzаrevog vаskrsenjа i rаdosti koje je ono donelo, аli i nаjаvljuje svetlost Hristovog vаskrsenjа. Zа vreme pаljenjа nаrod se okupi oko vаtre, а nаjmlаđi, dečаci i momci pred ženidbu, preskаču vаtre i time dokаzuju svoju hrаbrost. Preskаkаnje vаtri imа svoju simboliku.

Nаrod veruje, dа onаj koji uspe dа preskoči plаmen time sа sebe „čisti“ i „žeže“ dobаr deo grehovа.

Ovаj zаnimljivi običаj imа zа cilj još jedno: izаći iz kuća posle zimskog „snа“ i okupiti se pred prаznik, te porаzgovаrаti o аktuelnim pitаnjimа iz svаkodnevnog životа. Običаj pаljenjа vаtri neguje i duh hrišćаnskog zаjedništvа.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija