• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jelena Janjić

11.04.2023

22:36

POVEO 12 VOJNIKA NA 300 TERORISTA OVK! Zatišje, pa glasno "URAAA"... Proplanak posle bitke nije više zelen, crni se od uniformi... "Jaguar" sa Košara poginuo na današnji dan!

printscreen

Društvo

POVEO 12 VOJNIKA NA 300 TERORISTA OVK! Zatišje, pa glasno "URAAA"... Proplanak posle bitke nije više zelen, crni se od uniformi... "Jaguar" sa Košara poginuo na današnji dan!

Podeli vest

Na današnji dan poginuo je vodnik Ivan Vasojević, poznatiji kao Jaguar. On se borio časno u paklu Košara, a jedan od svedoka te bitke Goran Jevtović ispričao je kako je izgledala borba za čast, slobodu i otadžbinu.

Oko podneva, na granični kamen C 4/6, oko 400 m od karaule, koji je sa 12 vojnika branio vodnik Ivan Vasojević, rodom iz Sjenice, preko proplanka krenulo je u napad oko 300 boraca specijalne jedinice OVK. Svi u crnim uniformama!

Naredili su mu da se povuče stotinak metara unazad i zauzme rastresitiji raspored. Izvršio je naređenje. Naredili mu zatim da se u slučaju ozbiljnijeg prodora neprijatelja povuče na rezervni položaj, da ne otvara vatru bez velike potrebe i da strpljivo čeka pojačanje koje je već upućeno. Izvestio je da je razumeo naređenje.

Zatišje koje budi brigu

Usledilo je zatišje. Vasojević je izvestio o brojnosti protivnika i zahtevao artiljerijsku podršku u slučaju da krenu dublje na našu teritoriju. Naređeno mu je da ne preduzima ništa osim naređenih mera. Izvestio je da je razumeo.

Desetak minuta kasnije, odjednom se u radio vezi čuo njegov glas. Pripremao je vojnike kojima je komandovao. Izdavao im je poslednje instrukcije za pravi juriš! U prvom trenutku mislili su da se šali i da pokušava da zavara neprijateljske snage, posebno stručnjake koji su slušali njihovu radio vezu.

 

 

Međutim, ubrzo su Ivanovi saborci shvatili da je slučajno zaglavio mikrotelefonsku kombinaciju u oprtaču čime je nesvesno omogućio da svi koji su imali radio uređaje, a to je stotine učesnika a uz njih i oko njih još 5-10 boraca, slušaju uživo protivnapad 12 vojnika na najmanje 300 terorista OVK.

Pa glasno "URA"!

Čulo se „Uraaa“ kao u partizanskim filmovima i krenula je neviđena bitka! Bitka koja je nekoliko minuta išla uživo i u kojoj je hrabrih 12 jurišalo na njih 300. I bukvalno, prsa u prsa, oči u oči! Nakon 15-tak minuta usledilo je zatišje.

Zatim potpuna tišina

- Niko ne poziva nikog. Dugo traje. Ako ga pozovem, da li će se javiti?… Procena je bila da su izginuli svi do jednog - prepričali su saborci vodnika Vasojevića, a u sećanjima su im ostale reči tog kobnog dana:

- I javlja se Vasojević, raportira... Svi smo živi, imam jednog ranjenog, neprijatelj neutralisan, oni koji su preživeli povukli se duboko preko granice... Nisam izvršio naređenje o povlačenju, ali jesam ih neutralisao u protivnapadu - teče priča dalje...

 

 

- Sledi oduševljelje svih boraca na frontu širine preko 50 km! Paljba iz svih oruđa i oružja! Adrenalin svima da istraju, da se bore hrabro, da ostanu na položajima. A onaj proplanak na kome se odigrala bitka, nije bio više zelen, crneo se... Od uniformi OVK. Dva dana nakon toga, vodnik Ivan Vasojević poginuo je u rejonu Maja Glava, spašavajući ranjenog vojnika. Vojnik je preživeo...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 1 godinu

Rat je sulud i svi su zrtve. Tu nema heroja samo neptrebne smrti. Nazalost svi preziveli su zrtve isto.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Predsedniku Srbije ništa nije sveto, pa se ljuti što opozicione rodoljubive stranke traže da u udžbenike istorije bude uneta i lekcija o borcima sa Košara.

crosdu

pre 1 godinu

Doista interesantno i Kosovo ima suverenitet poslije svega.

TEŠKO RANJEN, POKUŠAVAO DA DOZOVE SABORCE IZ ROVA! Uniforma sva u rupama... U ulici posvećenoj heroju sa Košara igraju se neki novi klinci, a krvava sećanja na njega i sada žive
Društvo

TEŠKO RANJEN, POKUŠAVAO DA DOZOVE SABORCE IZ ROVA! Uniforma sva u rupama... U ulici posvećenoj heroju sa Košara igraju se neki novi klinci, a krvava sećanja na njega i sada žive

Proleće 1999. godine ostavilo je iza sebe krvava sećanja koja još uvek žive. Svoj život za otadžbinu tada su dali mnogi mladi ljudi i iako u punoj snazi nisu se vratili svojim kućama. Jedan od njih bio je i Darko Milošević iz Ljiga tada dvadesetjednogodišnji mladić u čijem rovu su odjeknule dve detonacije.

11.04.2023

14:13

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija