• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.04.2023

11:21

LITURGIJA I OPELO POVODOM UPOKOJENJA MAJKE PATRIJARHA PORFIRIJA! Ispraćaju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu prisustvovao i predsednik Vučić! (VIDEO/FOTO)

Zoran Sinko

Društvo

LITURGIJA I OPELO POVODOM UPOKOJENJA MAJKE PATRIJARHA PORFIRIJA! Ispraćaju u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu prisustvovao i predsednik Vučić! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu jutros u 9 sati služena je sveta Liturgija povodom upokojenja Radojke Perić (81), majke Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija

Majka poglavara Srpske pravoslavne crkve preminula je na Veliku subotu u Kliničkom centru Vojvodine, u 81. godini života, posle duge bolesti. Poslednjih godinu dana, do odlaska na lečenje u KC Vojvodine, po želji svog sina prvenca živela je s njim u patrijarhovoj rezidenciji u Beogradu.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je liturgiju svojoj majci Radojki Perić uz sasluženje njegovog rođenog brata, protojereja Srđana Perića, dok je Sveta arhijerejska liturgija počela u 9 časova u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu. 

Opelo služili su vladike bački Irinej i zvorničko-tuzlanski Fotije.

Svetom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije uz sasluženje preosvećene gospode episkopa: šumadijskog Jovana, remezijanskog Stefana, marčanskog Save, mohačkog Damasikna, novobrdskog Ilariona, lipljanskog Dositeja, prezvitera i đakona iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije bio je mnogo vezan za majku. Iako je rano otišao od kuće i zamonašio se, kad god je mogao, dolazio je u Čurug da obiđe majku. Dok je bio starešina manastira Kovilj, mogao je da je obilazi češće. Ona je odlazila i u Zagreb dok je njen sin bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Pre nekoliko godina doživela je moždani udar i nikada se posle toga nije oporavila.

- Posle moždanog udara pala je u postelju i negovala ju je porodica. Išla je i na dugotrajne rehabilitacije u specijalne bolnice, u kuću su dolazi fizioterapeuti da rade vežbe s njom... Ništa nije pomoglo. Sve joj je teže bilo - pričaju porodični prijatelji.

Veliki broj građana, prijatelja, rođaka i članova uže porodice došao je da se oprosti od majke partrijarha Porfirija, a među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar odbrane Miloš Vučević, direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U molitvenom prisustvu patrijarha srpskog Porfirija opelo je služio arhiepiskop ohridskp-makedonski Stefan uz sasluženje mitropolita prespansko-pelagonijskog Petra iz Makedonske Pravoslavne Crkve, Ohridske arhijepiskopije  i preosvećene gospode episkopa: banatskog Nikarona, bačkog Irineja,  vranjskog Pahomija, šumadijskog Jovana, zvorničko-tuzlanskog Fotija, austrijsko-švajcarskog Andreja, niškog Arsenija, dalmatinskog Nikodima, osečko-poljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja,  pološko-kumanovskog Joakima, remezijanskog Stefana, marčanskog Save, mohačkog Damaskina, hvostanskog Alekseja, novobrdskog Ilariona,  jegarskog Nektarija, lipljanskog Dositeja i topličkog Petra, arhimandrita Danila, arhimandrita Nektarija, glavnog sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda uz sveštensto i monaštvo.

Na kraju opela prigodnom besedom se obratio Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. Po završetku besede, porodica je zamolila okupljene građane da pogrebu prisustvuju samo članovi uže porodice sa rodbinom. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirko

pre 1 godinu

Vecnaja joj Pamjat, a Patrijarhu moje iskrene saoceshce.

Stefan Corovic

pre 1 godinu

Uz dužno poštovanje i saučešće u bolu, pitam se da li bi i mojoj majci kada se upokoji patrijarh držao liturgiju i koliko bi to koštalo? Pitam se da li je možda preneta informacija potpuno tačna, da se liturgija drži povodom Uskršnjih praznika, a da je u okviru liturgije održan pomen?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija