• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

28.04.2023

07:15

ZATVOR ZA SESTRU KOJA JE SNIMALA GOLE PORODILJE!? Kakve će posledice snositi zaposleni i bolnica "Narodni front"?

G.T./Printscreen TikTok

Društvo

ZATVOR ZA SESTRU KOJA JE SNIMALA GOLE PORODILJE!? Kakve će posledice snositi zaposleni i bolnica "Narodni front"?

Podeli vest

Oštećene žene mogle bi da tuže porodilište i traže milionsku odštetu za pretrpljen duševni bol i ugrožavanje zdravlja njih i beba.

Medicinska sestra Jelena D. (41) iz GAK 'Narodni front', koja je objavljivala snimke golih porodilja na Tik toku, morala bi da bude osuđena na kaznu zatvora zbog ugrožavanja života pacijenata, a bolnica bi ženama trebalo da isplati milionsku odštetu zbog pretrpljenog duševnog bola i snimanja bez njihove saglasnosti, kažu pravnici.

Pravo na odštetu

- Sve žene koje su snimane mogu da tuže celu bolnicu i dobiju naknadu štete, koja ne bi bila mala, ali najpre mora da se utvrdi i identifikuje da je neka određena žena bila na snimku. Ako se lepo vidi lice, onda je moguće tražiti odštetu i zbog duševnih bolova, ali i ugrožavanja zdravlja žene i bebe zbog toga što je u sterilisanu salu unet mobilni telefon. Sama instrumentarka odgovaraće disciplinski pred bolnicom za otkrivanje podataka o ličnosti i povredu radne discipline. Dakle, mogla bi da dobije i otkaz, ali i kaznu zatvora do pet godina i za krivično delo koje je počinila. S druge strane, moguće je pokretanje i prekršajnog postupka za snimanje i objavljivanje snimaka pacijenata bez njihove saglasnosti, a kazne su od 50.000 do dva miliona dinara - objašnjava za Informer advokat Ljubiša Živadinović.

Zabrana telefona u operacionim salama

U klinici "Narodni front" naglašavaju da je i pre incidenta na snazi bila zabrana upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali. Medicinska sestra, osim što je objavljivala instrumente koji se koriste u sali, objavljivala je i kako se daje anestezija, slike mama sa bebama, čak i momenat tek izvučene bebe, neokupane, nakon carskog reza. Za pojedine instrumente do detalja je objašnjavala kako se koriste.

I advokat Gvozden Grgur kaže ističe da medicinska sestra može biti osuđena za zloupotrebu službenog položaja jer je snimajući porođaje i uživo prenoseći video-sadržaj na društvene mreže teže povredila prava drugih koji se nalaze na tim snimcima.

- Za konkretno krivično delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Takođe, svako ko je oštećen ovakvim neodgovornim postupanjem medicinskih radnika imaće prava da podnese tužbu za naknadu nematerijalne štete protiv bolnice i medicinskih radnika koji su sačinjavali sporne video-snimke. Sa ljudske strane, ne govoreći kao advokat profesionalac, zaista osuđujem ovakav vid ponašanja medicinskih radnika na ovako odgovornom radnom mestu, koji je suprotan svim moralnim i etičkim normama - navodi Grgur za Informer.

Sramna odbrana

Ovaj skandal potresao je u sredu celu Srbiju, a u međuvremenu se na Tik toku oglasila medicinska sestra koja je objavljivala uživo sve što se dešava u operacionoj sali te zdravstvene ustanove i skandalozno se branila da je snimak nastao nenamerno. Ona je navela da su u noćnom dežurstvu svi svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nju i njene kolege pozvali za hitan carski rez, telefon je ostavila prislonjen o rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik toku!?!

Bez obzira na sramnu odbranu, ova medicinska sestra je trenutno suspendovana do okončanja disciplinskog postupka.

I kolege osuđuju instrumentarku

Na društvenim mrežama i na grupama gde se oglašavaju samo medicinski radnici kolege su zgrožene onime što je njihova koleginica Jelena D. iz "Narodnog fronta" uradila. Tako jedna od njih navodi da "celu ekipu iz sale treba suspendovati", drugi navode da se radi o krivičnom delu i da predlažu trajno oduzimanje licence za rad uz komentar da suspenzija nije nikakva kazna. Druga koleginica navodi da bi porodilje trebalo da ih tuže: "Ko zna koliko snimaka iz sale zaista postoji, ovo je zloupotreba službenog položaja."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Samo bahato, može nam se. Zato nas je častio đoživotni predsednik. https://informer.rs/vesti/politika/788471/predsednik-vucic-urucenju-ugovora-medicinarima

Stojan

pre 1 godinu

Krajnje amoralno,bestidno,bolesno, nizak udarac i takvo sramocenje ustanove GAK. Zalutala spodoba u zdravstvo.Nista je ne moze oprati. Da li i dalje treba da radi u toj profesiji.? Kakav skart!

cap

pre 1 godinu

Utvrditi razlog snimanja .. da li je to radila za novac .. po narudzbi i sl .. proveriti sve komunikaacije koje je imala .. sa osvrtom na kradju beba ..

koki

pre 1 godinu

Sa druge strane toliko dobro zna posao da moze da ga radi i levom rukom dok desnom snima.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija