• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.05.2023

22:19

NA DANAŠNJI DAN PUŠTENE SU U PROMET PRVE POŠTANSKE MARKE U SRBIJI! Neke od njih danas vrede čak 6.000 evra!

Društvo

NA DANAŠNJI DAN PUŠTENE SU U PROMET PRVE POŠTANSKE MARKE U SRBIJI! Neke od njih danas vrede čak 6.000 evra!

Podeli vest

Prva poštanska markica u Srbiji, nazvana "Grbuša" zbog grba Kneževine Srbije koji je bio na njoj. Odštampana je u Beogradu pre 157 godina čime je Srbija mogla da se meri sa svim razvijenim zemljama Evrope i sveta.

Prve markice u Srbiji pojavile su se na šalterima pošta 1. majA 1866. godine. Bile su to marke za novine sa odštampanim srpskim grbom, a u Beču su prvog jula iste godine odštampane i marke za pisma sa likom kneza Mihaila Obrenovića.

Poštanska služba preuređena je 1866. godine i tada je uvedeno plaćanje poštanskih taksi markicama. Nacrt je delo slikara, litografa i fotografa Anastasa Jovanovića, upravitelja dvora Obrenović.

Na prvoj markici bio je grb Kneževine Srbije, pa je ona nosila naziv "Grbuša". Čak i tada, neke pošte nisu bile redovno snabdevane markama, pa je na mnogim pismima iz te godine stajao žig "naplaćeno" umesto markice.

Foto: pexels.com

Cene prvih pet maraka izdatih 1866. godine bile su, redom: 1 para, 2 pare, 10 para, 20 para i 40 para, a korišćene su najčešće za plaćanje pretplate na novine.

Prva redovna serija maraka Kneževine Srbije bila je sa likom kneza Mihaila Obrenovića, identičnog crteža, ali u tri boje – žutoj, ružičastoj i plavoj. Kasnije, marke sa likom kralja Aleksandra Obrenovića, bile su štampane u Državnoj štampariji u Beogradu. To su prve svetske marke i po njima je Srbija ušla u klasiku svetske filatelije.

Događaj koji je za sve zemlje u svetu značajan dogodio se 1874. godine kada je osnovan Poštanski svetski savez. Tom prilikom 22 zemlje su bile osnivači tog prvog međunarodnog saveza na svetu, među kojima i Srbija.

Foto: Tanjug

Na filatelističkom tržištu srpske marke smatraju se jako vrednim. Izuzetno retka i najvrednija među pomenutim markama jeste sa likom Mihaila Obrenovića. Poznato je da je sačuvano samo oko 12 komada, pa stoga među filatelistima predstavlja kolekcionarski komad vredan čitavih 6000 evra. Marke od 1 pare, koje su žućkasto-maslinaste boje, i 2 pare, sivo-maslinaste-zelene boje,  procenjuju se okvirno na vrednost od 100 do 800 evra.

Na vrednost poštanske marke utiču tiraž, očuvanost i potražnja. Najskuplja poštanska marka na svetu napravljena je 1856. godine u Britanskoj Gvajani. Prodata za 35.000 dolara 1922. godine što je tada bio rekord.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija