• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2023

07:23

U Srbiji treći dan žalosti

Marko Đoković

Društvo

U Srbiji treći dan žalosti

Podeli vest

U Srbiji je danas treći dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Zastave Srbije na institucijama spuštene su na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte nastradalima minutom ćutanja.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, a radio-difuzne kuće moraju da prilagode programsku šemu.

U tišini se na mestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mestima, pale se sveće, polaže se cveće i ostavljaju razni predmeti, uz želju da se tragedije više nigde i nikada ne ponove.

Građani mogu da se upišu u knjigu žalosti ispred škole "Vladislav Ribnikar". Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu spoljnih poslova. Širom regiona građani odaju poštu i pale sveće žrtvama masovnih zločina, a u ambasadama Srbije otvorene su knjige žalosti.

Na beogradskim grobljima sahranjena su četiri učenika i radnik obezbeđenja koji su stradali u pucnjavi u školi. Na seoskom groblju u Malom Orašju kod Smedereva sahranjeno je pet žrtava.

U sredu, u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", učenik sedmog razreda ubio je osmoro učenika i radnika obezbeđenja, i ranio šestoro đaka i jednu nastavnicu.

Ni punih 36 sati nakon tragedije na Vračaru, desilo se novo masovno ubistvo u Srbiji – naoružani mladić U. B. (2002) ubio je osam ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca. Osumnjičeni za masovno ubistvo priznao je izvršenje krivičnih dela i njemu je određen pritvor.

Povređeni u dve nezapamćene tragedije zbrinuti su u zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Smederevu.

U zločinima u školi na Vračaru i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva četiri osobe su u kritičnom stanju. Dvoje je otpušteno iz bolnice, ostali su stabilno. Povređeni u smederevskoj bolnici van životne opasnosti.

Petak je bio dan žalosti i u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, dok je Vlada Crne Gore proglasila dan žalosti za nedelju, 7. maj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije u petak da će nakon dve tragedije po hitnom postupku biti donete mere kojima će, kako je rekao, biti izvršeno gotovo potpuno razoružanje Srbije.

U dva tragična događaja u Srbiji poginulo je 17 osoba, od kojih najviše dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija