• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. MARIĆ

17.05.2023

16:07

DA LI JE VAŠE DETE NASILNO? Evo kako da to prepoznate na vreme i SPREČITE PROBLEME!

Freepik.com

Društvo

DA LI JE VAŠE DETE NASILNO? Evo kako da to prepoznate na vreme i SPREČITE PROBLEME!

Podeli vest

Roditelji moraju da prate šta njihova deca rade, govore, gledaju, jer će jedino tako primetiti prve znake nasilničkog ponašanja

Roditelji moraju da prate šta njihova deca rade, govore, gledaju, jer će jedino tako primetiti prve znake nasilničkog ponašanja, apeluju stručnjaci. Posle masakra u kojoj je trinaestogodišnjak u školi na Vračaru ubio devetoro đaka i čuvara škole postavlja se pitanje da li su roditelji mogli da primete agresiju kod svog deteta i spreče tragediju.

Psihoterapeut i školski psiholog Marija Milenković kaže za Informer da je nepokazivanje osećanja prema drugima alarm da dete može da izraste u nasilnika.

Foto: pexels.com

- Nedostatak saosećanja prema roditeljima, braći i sestrama ili drugarima jeste zabrinjavajuće. Drugi signal jeste agresija prema životinjama, a zatim patološko laganje. To je konstantno laganje u kome se ne biraju sredstva da se sakrije istina. Ukoliko je dete po prirodi narcisoidno, sve to zajedno može biti i te kako opasno i podloga za razvoj agresije kod dece - navodi Milenkovićeva.

Milenkovićeva napominje da mnogi roditelji koji primete takvo ponašanje svog deteta tome ne pridaju značaj ukoliko je dete uspešno u školi.
- Upravo je to velika zamka, jer roditelji ne očekuju ispade u ponašanju. Međutim, kad uočite neke od ovih karakteristika kod svog deteta, ne treba da se uplašite. Postoje genetske predispozicije za nasilničko ponašanje, ali one mogu prerasti u patologiju uz neodgovarajuće vaspitanje. Ukoliko roditelj smatra da nije u stanju da prevaspita svoje dete, nije sramota obratiti se psihologu za stručni savet. Sa takvim detetom treba da se radi na vežbanju tolerancije na frustraciju. Ono bi trebalo da nauči da odlaže zadovoljenje nagona, odnosno ostvarenje cilja - navodi naša sagovornica.

Profesor kliničke psihologije dr Radomir Čolaković kaže za Informer da u svakom devijantnom ponašanju deteta treba tražiti uzrok. Kako objašnjava, dete iz porodice usvaja sistem vrednosti i tako odrasta.

Foto: Freepik.com

- Ne treba da lečimo posledice, već uzrok koji dovodi do problematičnog ponašanja dece. Roditelj treba da se zabrine ukoliko dete ima probleme sa spavanjem, bezvoljno je, popušta u školi, dovodi u kuću vršnjake sa kojima se nikada ranije nije družilo... Iz kuće nestaje novac ili neke dragocenosti... Ovo ukazuje da postoji velika mogućnost da se dete nalazi u nekom problemu koji može da se pretvori u destrukciju, koja dalje vodi do tragičnih posledica. Ako dete sa 13 godina odrasta sa roditeljima, a razvilo je neke patološke crte ličnosti, znači da roditelji nisu dobro postupali sa detetom. Treba imati na umu da se ličnost gradi do sedme godine, nakon toga sledi nadogradnja - navodi Čolaković.

Obratiti pažnju

Kako objašnjava Čolaković, pored roditelja, i psiholozi u školama morali bi da obrate pažnju na decu pre nego što se problem pojavi. Kako navodi, svi oni potencijalni nasilnici ili njihove žrtve moraju na vreme biti identifikovani.

Foto: pexels.com

- Ako uzmemo primer Koste K., koji se prebacio u drugi razred pre maskara, morao je biti intenzivno praćen od strane psihologa. Sigurno je postojao neki problem zbog kog je tražio premeštaj. Takođe, svakom dečjem problemu treba pristupiti objektivno. Najgore je kada dođemo u situaciju da neko "uzima zakon u svoje ruke" jer neko nije radio svoj posao. Slučaj iz Zrenjanina u kome je devojčica ubola drugaricu šestarom u leđa podsetio me je na situaciju kada sam radio u jednoj osmoletki. Isto se dogodilo, ali devojčica koja je ubola drugaricu šestarom u školi u kojoj sam radio to je učinila nakon što su joj deca stalno bacala papiriće ispod njene stolice kako bi je učiteljica grdila. Iako se ona pravdala, niko nije čuo njen vapaj. Zakazali su i nastavnici i psiholozi i ona je u naletu besa to počinila. Dok god nam psiholozi u školama budu služili kao zamena za nastavnike koji su bolesni i slično, ovakve stvari će se dešavati - kaže Čolaković.
 

Dimitrijević: Promena škole za decu nasilnike nije rešenje

Zoran Dimitrijević, poznati užički neuropsihijatar i dečiji psihijatar u penziji, u svojoj karijeri radio je sa više od 60.000 dece i naglašava da je zdrava porodica okosnica svega.
- Deca nam nisu bolesna, deca su nam zdrava i treba prepoznavati, kao u celokupnom društvu, kada neko štrči u nečemu, videti o čemu se radi i to do kraja uraditi. Tako i ovde mislim da promena škole nije adekvatno rešenje za dete koje pravi neki problem. Treba sagledati da li ono ima problema u porodici, da li je u pitanju neka bolest ili jednostavno zdravo dete koje je, ne mogu da kažem, vaspitno zapušteno već prepušteno samo sebi, jer ne živi u zajednici u kojoj bi trebalo da bude - kaže dr Dimitrijević.
Doktor ističe važnost škole u vaspitanju dece, pored njene same obrazovne uloge, jer, kako kaže, ukoliko iz škole izađu odrasli, a ne formirani i zreli ljudi, i to se ne primeti na vreme, takvi pojedinci u sredinama u kojima žive mogu biti vinovnici tragedija nalik na onu koja se odigrala u Mladenovcu. Kada je reč o društvenim mrežama, Dimitrijević kaže da one u velikoj meri utiču na život dece, ali da su odrasli glavni krivci za to, jer dozvoljavaju deci da ih nekontrolisano koriste.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija