• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.05.2023

21:34

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE POZNATI SRPSKI ARHITEKTA! Projektovao je jedan od simbola Kalemegdana - Izgradio je više od 100 zgrada, a neke su i danas glavna obeležja Beograda

printskrin

Društvo

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE POZNATI SRPSKI ARHITEKTA! Projektovao je jedan od simbola Kalemegdana - Izgradio je više od 100 zgrada, a neke su i danas glavna obeležja Beograda

Podeli vest

Prošlo je 124 godine od rođenja poznatog srpskog arhitekte Branislava Kojića, koji je tokom svoje karijere projektovao i izgradio više od 100 zgrada od kojih su neke i danas obeležja naše prestonice.

Branislav Kojić bio je poznat i svetski priznat arhitekta, profesor Beogradskog univerziteta, kao i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Rođen je 24. maja 1899. godine u Smederevu. Tokom 1916. godine bio je đak francuskog liceja u Poatjeu, a kasnije je prešao u Nicu u srpsku gimnaziju, gde je maturirao 1917. godine. Godine 1918, položivši prijemni ispit na uglednoj školi École centrale des Arts et Manufactures u Parizu, započeo je studije, koje je sa uspehom završio 1921. godine. 

Foto: printscreen

Branislav Kojić

Prvi posao dobio je u Ministarstvu građevina 1921. godine, odmah po diplomiranju. Četiri godine kasnije, postaje asistent na Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu, a 1928. sa suprugom Danicom osniva biro ovlašćenog arhitekte. Iste godine osniva Grupu arhitekata modernog pravca, koju zajedno sa njim čine još i: Milan Zloković, Jan Dubovi i Dušan Babić.

U dugoj karijeri izgradio je preko 100 zgrada, od koji su neke ostale obeležja Beograda i Srbije, a najpoznatija od njih je Paviljon Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu. Stvarao je pod uticajem art dekoa i moderne što ga je činilo prvim srpskim arhitekatom modernistom.

Foto: printskrin

Paviljon Cvijeta Zuzorić

Nagrade

1923.godine osvaja prvu nagradu za svoj najpoznatiji projekat - Paviljon Cvijeta Zuzorić u Beogradu
1923. godine osvaja prvu nagradu za Jugoslovenski paviljon na izložbi Exposition internationale des Arts décoratifs u Parizu
1935. godine osvaja prvu nagradu za studentski dom u Skoplju 

Godine 1950, je postao redovni profesor Arhitektonskog fakulteta univerziteta u Beogradu, na katedri Projektovanje privrednih i industrijskih zgrada. Pet godina kasnije je postao dopisni član, 1963. godine i redovan član SANU, a 1965. je otišao u penziju. Preminuo je 1987. godine i sahranjen u Aleji Velikana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KRALJICA KOJA JE POSTALA FARMERKA, A OSTALA DAMA! Pomagala je zarobljenicima iz cele Jugoslavije - Ovo je najvoljenija srpska vladarka
Srbija

KRALJICA KOJA JE POSTALA FARMERKA, A OSTALA DAMA! Pomagala je zarobljenicima iz cele Jugoslavije - Ovo je najvoljenija srpska vladarka

Dok je Drugi svetski rat besneo, a svet se suočavao sa nezamislivim strahotama, u logore širom Evrope diskretno su stizali paketi. Pošiljalac je bila izvesna Marija K. Đorđević, a hrana i odeća pomogli su zarobljenicima iz cele Jugoslavije da preguraju teške dane. Malo ljudi je to znalo, ali bili su to pokloni od njihove kraljice - Marije Karađorđević.

22.05.2023

21:43

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17