• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.05.2023

07:45

OD BATAJNICE DO BUBANJ POTOKA ZA 23 MINUTA: Na ovaj infrastrukturni projekat Srbija čeka više od TRI DECENIJE

Informer

Društvo

OD BATAJNICE DO BUBANJ POTOKA ZA 23 MINUTA: Na ovaj infrastrukturni projekat Srbija čeka više od TRI DECENIJE

Podeli vest

Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, na koju građani Srbije čekaju više od 30 godina, biće završena i puštena u saobraćaj 28. juna, na Vidovdan. Ovo je najavio predsednik države Aleksandar Vučić, podsećajući da je to bila ideja nekadašnjeg ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića.

Završetkom poslednje deonice obilaznice kod Bubanj Potoka, spojiće se autoput za Niš sa severnim krakom Koridora 10 i autoputem "Miloš Veliki". Obilaznica oko Beograda u dužini od 47,4 kilometra biće kompletno završena do sredine juna i tada će vozači od Batajnice do Bubanj Potoka stizati za samo 23 minuta!

Tako će za manje od mesec dana san koji stanovnici prestonice sanjaju duže od tri decenije postati stvarnost, a to je da u centru Beograda više neće biti gužvi zbog kamiona i stranaca kojima je Srbija tranzit!

Koliko je ovo veliki projekat, najbolje govori činjenica da će ova obilaznica imati pet petlji, četiri tunela i šest mostova dužih od 400 metara, od kojih je svakako najimpozantniji gotovo dva kilometra dug most na Savi kod Ostružnice.

Manje gužve

Bivši direktor CIP-a Milutin Ignjatović za Informer ističe da nije bilo jednostavno svih ovih godina raditi na gradnji ovako velikog projekta.

- Kad god da je završena, dobro je, jer znate i sami da nije uvek bilo sredstava, i da okolnosti nisu uvek bile povoljne, tako da je ovo sada velika stvar. Ostaje još da se uradi deonica koja ide za Pančevo, ali ona se tek projektuje. Što se tiče ovih skoro 50 kilometara koje ćemo imati, važno je da će time biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda, kao i da će se smanjiti gužve. Takođe, biće skraćeno i vreme putovanja, pa bi od Batajnice do Bubanj Potoka moglo da se stigne za 23 minuta - ističe naš sagovornik.

ČINJENICE O OBILAZNICI

- dužina 47,4 km
- četiri saobraćajne trake širine po 3,75 m
- dve zaustavne trake širine 3 m
- razdelna traka 4 m

Najduži tuneli:
- Lipak 665 m
- Železnik 699 m
- Straževica 772 m
- Beli potok 360 m

Najduži mostovi
- Most preko Save 1.965 m
- Sveta Petka 408 m
- Železnička reka 406 m
- Kijevski potok 571 m
- Topčiderska dolina 597 m
- Most preko železničke pruge 430 m

Aktuelna slika sa terena upućuje na to da junski rok nije pod znakom pitanja, jer su na delu od tunela Straževica do Bubanj Potoka izgrađeni najkompleksniji objekti, a veliki deo nove trase autoputa je asfaltiran, od čega je deo obeležen horizontalnom saobraćajnom signalizacijom.

Kako je nedavno naveo Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, posle asfaltiranja u tunelskim cevima nastavlja se opremanje tunela, postavljanje rasvete, sređivanje zidova.

- Ubrzo će biti završeno i asfaltiranje ispred ulaznog i izlaznog portala tunela, čime će ti delovi biti spojeni sa već urađenih 9,6 kilometara autoputa od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok - naveo je Vesić.

Foto: Informer

Finiš 15. juna

Precizirao je da bi svi građevinski radovi na deonici B trebalo da budu okončani do 15. juna, a da bi ona zvanično trebalo da bude otvorena za saobraćaj u poslednjoj nedelji istog meseca.
Da sve teče po planu i da nema govora da će rokovi biti probijeni, uveravaju i iz JP "Putevi Srbije".

- Svi radovi se nalaze u završnoj fazi, izvode se planiranom dinamikom, osim radova na kraku ka Beogradu, na petlji Bubanj Potok, koji će biti nastavljeni i nakon otvaranja deonice za saobraćaj, koje se očekuje u junu - kažu u "Putevima".

Inače, generalni urbanistički plan Beograda iz sredine osamdesetih sadržao je trase glavnih deonica, ali se sa izgradnjom pomenute obilaznice počelo tek novembra 1990, uoči raspada Jugoslavije. Ubrzo su radovi obustavljeni zbog ratova, inflacije i sankcija. Gradnja je nastavljena nakon 2000, ali je najveći deo posla urađen u poslednjih 10 godina.
 

Projektovanje deonice do Pančeva

Ministar Goran Vesić podseća da Saobraćajni institut CIP projektuje deonicu C od Bubanj Potoka do Pančeva, a projektovanje bi trebalo da bude završeno do marta sledeće godine.
- Deonica je duga 31 kilometar sa kombinovanim drumsko-železničkim mostom. Najpre se projektuju tuneli Leštane, oko 1.000 metara, i Bubanj Potok, oko 1.600 metara dužine. Sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna" potpisan je memorandum, pa je logično da oni nastave sa izvođenjem radova, jer su radili deonicu B koja se sada završava. Ipak, još ne znamo da li će "Pauer Čajna" biti izvođač i na poslednjoj deonici obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva - precizira Vesić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija