• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.06.2023

13:05

SRPKINJA TEREZA JE POSTALA NAJMOĆNIJA ŽENA U AMERIČKOJ VOJSCI! Njenom ogromnom uspehu divi se ceo svet (FOTO)

USAF

Društvo

SRPKINJA TEREZA JE POSTALA NAJMOĆNIJA ŽENA U AMERIČKOJ VOJSCI! Njenom ogromnom uspehu divi se ceo svet (FOTO)

Podeli vest

Verovatno da većina ljudi kod nas nije čula ni za Terezu Đurić, a ona je jedna od najbitnijih ženskih figura u vojsci Sjedinjenih Američkih Država.

Tereza Đurić je penzionisani brigadni general Američkog ratnog vazduhoplovstva. Ova žena srpskog porekla penzionisana je kao zamenica direktora Svemirske obaveštajne kancelarije u Pentagonu.

Kao žena, i to još stranog porekla, ona je napravila ogroman uspeh – bila je zadužena, između ostalog, za strateško planiranje i programiranje podsekretara za odbrambene svemirske programe vredne čak 12 milijardi dolara. Ona je davala smernice i vršila nadzor nad studijama koje vode ka razvoju i nabavci budućih odbrambenih svemirskih programa.

Izuzetno obrazovana i obučena

Diplomirala je 1983. godine iz oblasti informatike na Univerzitetu Meri Vašington u Virdžiniji. Iste godine je završila Školu za oficirsku obuku u Vazduhoplovnoj bazi Lokland u Teksasu. Školu za oficire eskadrile pri vazduhoplovnoj bazi u Alabami završila je 1987. godine. Master studije je završila 1994. godine na Univerzitetu Kolorado, a Vazdušnu komandno štabnu školu 1996. godine. Tri godine kasnije završila je i Ratni vazduhoplovni koledž, a potom i master studije na istoj ustanovi. U čuvenom vojnom štabu Norfoku Tereza je završila združenu i kombinovanu ratnu školu.

Ova žena sa izuzetnim obrazovanjem i iskustvom, ali i brojnim odlikovanjima, raspoređena je 2004. godine u jugozapadnu Aziju na mesto direktora Svemirskih snaga. U čin brigadnog generala je unapređena 9. decembra 2008. godine.

Pre 10 godina Tereza je otišla u penziju, ali to ne znači da je prestala da bude aktivna!

Foto: USAF

Srpkinja Tereza kao žena, i to još stranog porekla, je napravila ogroman uspeh u američkoj vojsci

Od tada je ona počela da radi kao specijalna asistentkinja predsednika Meri Boldvin koledža i zapovednica kadeta Ženskog instituta liderstva u Virdžiniji. Svoje veliko znanje ona prenosi devojkama koje bi da krenu sličnim putem kao ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragovan

pre 10 meseci

Naucila i ostale uci da gazi celu zemaljsku kuglu i dalje u svemmir pod zastavom SAD...

Zagor

pre 10 meseci

Trenutno jako bitna i važna,dok u penziji zaliva bašču i njeguje ruže????? Koji ste vi retardi...?

Milan

pre 10 meseci

I što da joj se divim? Sigurno nije sprečila bobardovanje Srbije? Treba joj zabraniti ulaz u Srbiju i proglasiti nepoželjnom osobom i nju i svo njeno pleme!

Mzz

pre 10 meseci

Čemo ovo služi i šta sad ... Srba je bilo i pod romejima odnosno grcima, pa pod rimljanina, turcima i opet su nas svi nabrojani a i ovi terezini bombardovali, ubijali, progonili ... E kako mi je drago i baš sam ponosan radi nje ... ma super vam je članak o slučajnoj srpkinji u juesandeju

zoran

pre 10 meseci

Znači 1999.godine bila je na strani NATO kad je bombardovana Srbija.. ... vi ste stvarno kreteni

shetrljko1

pre 10 meseci

Sad lepo to znanje da se prebaci na pravu stranu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija