• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

11.06.2023

18:31

PITATE SE ŠTA SE DESILO SA ČEPOVIMA ZA FLAŠE? Evo zbog čega više ne može da se odvoji od ambalaže

Shutterstock

Društvo

PITATE SE ŠTA SE DESILO SA ČEPOVIMA ZA FLAŠE? Evo zbog čega više ne može da se odvoji od ambalaže

Podeli vest

Na tržištu su se pojavile neke ambalaže sa čepom, koji se ne mogu pokidati, tj. odvojiti od njih. Drugim rečima, sada su oni pričvršćeni plastičnim nitima za otvor flaše/kartonskog pakovanja.

Ako ste pokušali da ih skinete/pokidate, pa niste uspeli, evo zašto je to tako.

Reč je o direktivi Evropske unije koja je usmerena na reciklažu većih količina plastike, nego što je to slučaj do sada. Iako je ova direktiva davno izglasana, tek treba da stupi na snagu u potpunosti.

Kada je reč o ovom rešenju, koje treba da prati evropske ciljeve vezane za održivost i ekologiju, u maju 2018. EU je najavila novu direktivu o tome kako treba postupati sa plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Foto: Pixabay

Između ostalog, ova uredba nalaže da će pića moći da se prodaju u plastičnim flašama, samo ako čep ostane pričvršćen za nju. Ista norma primenjuje se i na ambalaže od kartona.

Direktiva je, inače, izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da joj prilagode svoje proizvode najkasnije do decembra 2024. godine.

Takođe, aktuelna direktiva je deo prve Strategije o plastici koju sprovodi Evropska unija, sa ciljem da se plastična ambalaža na tom tržištu reciklira do 2030. godine, te da se smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu i ograniči namerna upotreba mikroplastike.

Kako se navodi, količina otpada bi zbog ove odluke mogla biti smanjena za 10 odsto, a konstatuje se da Evropljani svake godine proizvedu 25 miliona tona plastičnog otpada. Ipak, manje od 30 posto se prikupi za recikliranje.

Ako se i dalje pitate na koji način će ovo rešenje doprineti očuvanju okoline, iz EU sugerišu da su se čepovi ranije redovno bacali na ulicu. Međutim, kao jedan od potencijalnih problema ovog rešenja javlja se praktičnost, jer su ljudi na forumima već počeli da komentarišu kako se "muče" kod ambalaža od pola litre, poput flašice vode koju nose po gradu itd.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Realnost

pre 1 godinu

Prvo, to su uradili, bar coca-cola na izuzetno bezbedan način,jer te krajevi plastike koji vire mogu povrediti. Drugo, ta sastanaka organizacija poznata kao EU, ako hoće da zaštiti čoveka neka odmah zabrani plastičnu ambalažu, svi smo otrovani njom!!!

Neko

pre 1 godinu

A niko ne razmišlja o skupljanju čepova za "čep za hendikep"?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija