• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.07.2023

07:09

Građani oprez! Danas je vrlo visok UV indeks - U ovo vreme ne izlaziti bez zaštite

Pixabay

Društvo

Građani oprez! Danas je vrlo visok UV indeks - U ovo vreme ne izlaziti bez zaštite

Podeli vest

U celoj Srbiji danas će biti vrlo visok stepen UV zračenja, prikazano je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), a ista situacija ans očekuje i u ponedeljak.

Temperature u Srbiji su u porastu, pred nama je drugi toplotni talas, pa otud ni ne čudi što je i stepen zračenja visok.

Kako se može videti na sajtu RHMZ, on danas i sutra nigde neće biti ispod 8, a danas će u četiri mesta biti i 10.

UV indeksa ima 11. Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Tako će danas najveće zraćenje biti u Sjenici, na Kopaoniku, u Peći i Prizrenu gde će biti 10, a u ostatku Srbije 8 i 9. Sve u svemu, cela Srbija se crveni na tabeli a to znači da je UV indeks vrlo visok, i opasan.

Foto: printskrin/rhmz

 

 

Mere zaštite

S tim u vezi, potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

Letnji drugi dan vikenda, počinje drugi toplotni talas

U Srbiji danas sunčano i toplo.  Duvaće umeren, u Pomoravlju i na istoku Srbije i jak severozapadni vetar.

Jutarnja temperatura od 10 do 18°C, maksimalna dnevna od 29 do 33°C.

U sedmici pred nama počinje i drugi toplotni talas ovog leta.

Jezgro vrele vazdušne mase i anticklona nalaziće se nad zapadnim Mediteranom, tako da će do našeg područja sa jugozapada stizati vrela vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike.

Ovaj vreo vazduh stizaće i u sklopu temričkog visinskog grebena, koji će se sa jugozapada i sa Mediterana prostirati preko Srbije i našeg područja.

Foto: Shutterstock

 

Istovremeno, snažni cikloni i frontalni sistemi sa padavinama premeštaće se sa Atlantskog okena preko severozapadne i severne Evrope i Skandinavije dallje na istok, a daleko severnije od našeg područja. Ovo je ujedno i tipična sinoptička situacija iznad Evrope u ovom delu godine.

Maksimalna temperatura biće u većini predela od 32 do 36°C, a najtoplije bi bilo sredinom sedmice, uz temperature od 34 do 38°C, u Beogradu do 36-37°C.

Očekuju se i tople noći, u mnogim predelima i tropske, jer se ni minimalna temperatura neće spuštati ispod 20°C, a u Beogradu i u delovima Vojvodine ni ispod 24-25°C, uz veoma neugodne noći. Najugodnije noći očekuju se na jugu i na zapadu Srbije i u kotlinama, uz temperature oko 15°C, a na višim planinama oko 10°C.

Vreo toplotni talas prema trenutnim prognozama potrajaće tokom cele sledeće sedmice, ali će oko 14. jula doći do vrlo male promene vreme i manjeg pada temperature. Tada bi preko severa Srbije prešao oslabljeni hladni front i doneo bi pojačan severozapadni vetar i pojavu lokalnih pljuskova i grmljavinskih nepogoda, naročito Vojvodoni, gde bi temperatura mogla da opadne i koji stepen ispod 30°C, dok bi u ostataku zemlje i pored manjeg pada i dalje ostalo veoma toplo, uz temperature iznad 30°C.

Potom bi ponovo usledio nastavak toplotnog talasa i on bi prema današnjim prognozama potrajao do 18. jula.

Inače, prvi toplotni talas zahvatio je Srbiju krajem juna i temperatura je dostigla 36°C.

Prethodnih leta toplotni talasi bili su znatno češći, duži i intenzivniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija