• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

12.07.2023

13:46

Usred smo toplotnog talasa, a cene klima i ventilatora su da se smrzneš: Evo koliko koštaju rashladni uređaji i njihovo održavanje

informer/public

Društvo

Usred smo toplotnog talasa, a cene klima i ventilatora su da se smrzneš: Evo koliko koštaju rashladni uređaji i njihovo održavanje

Podeli vest

U jeku toplotnog talasa koji je zahvatio Srbiju, svi gledaju kako da se rashlade. Oni koji to još nisu uradili, trebalo bi da servisiraju svoje klime, a oni koji tek treba da ih kupe, mogu biti iznenađeni cenama, jer su klime boljih proizvođača u protekle dve godine poskupele za oko 15 odsto. Oni koji se umesto klima odluče za ventilatore, u ovim vrelim danima, moraće za kupovinu novog uređaja da izdvoje od 2.500 do skoro 10.000 dinara

Informer je razgovarao sa pojedinim serviserima, ali i prodavcima klima, i njihov odgovor je da uređaju srednje klase nisu mnogo poskupeli tokom proteklih godina. Međutim, uređaji poznatijih proizvođača kao što su Tošiba, Fudžicu ili Micubiši, poskupeli su za oko 15 odsto.

Foto: Shutterstock

 

Kada je u pitanju, servisiranje klime i tu su se cene menjale, pa su u proteklih nekoliko godina one više i do 30 odsto.

- Cena održavanja klime međutim zavisi od toga da li se one redovno servisiraju, kao i da li su novije. Građani najčešće imaju klime takozvane devetke i dvanaestice i za njih je servisiranje jeftinije nego za one jačine 24 buta - Predrag N. iz jednog beogradskog servisa za klimu.

Klime moraju da se uklone sa fasada

Jedna od novina predviđenih izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri jeste da spoljne jedinice uređaja za grejanje i hlađenje moraju da budu uklonjene sa fasada svih zgrada i da se instaliraju tako da ne utiču na neposredno okruženje. Ukoliko se to ne ispoštuje,a rok je 10 godina, novčane kazne za pojedince kretaće se od 25.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica i do 100.000 dinara. 

 

Kako dodaje, važno je i koji je uređaj u pitanju, pa se servisiranje kreće od 1.500 do 3.500 dinara.
- Cene samih klima uređaja se kreću od 40.000 do 100.000 dinara. Raspon cena je veliki jer neke mogu da greju i na -25 stepeni, dok neke druge ne mogu - kaže naš sagovornik.

Sa druge strane, u radnjama koje su specijalizovanje za prodaju ventilatora, rekli su nam da je ovim dana povećana tražnja.

- Najviše se traže oni najjeftinji od 2.500 do 3.000 dinara, dok oni skuplji koštau i do 10.000 dinara - kažu u jednoj radnji.

Cene

Servisiranje klime 1.500-3.500 dinar

Montaža klime 7.000-10.000 dinara

Demontažna klime 3.000-5.000 dinara

*Cena klime 40.000 -100.000 dinara

Cena ventilatora 2.500-9.900 dinara
* Raspon cena je u zavisnosti od jačine klime (9,12 ili 24 buta)

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija