• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

19.07.2023

07:15

Roditelji, oprez! TikTok izazovi ubijaju decu: Stručnjaci upozoravaju na opasnost sa interneta

Shutterstock

Društvo

Roditelji, oprez! TikTok izazovi ubijaju decu: Stručnjaci upozoravaju na opasnost sa interneta

Podeli vest

Tinejdžeri lepe sebi usta, dave se, šmrču cimet, izvode rizične skokove... samo da bi bili popularni na društvenim mrežama.

Deca u Srbiji lepe sebi usta, dave se, šmrču cimet, izvode rizične skokove... samo da bi bili popularni na društvenim mrežama. Ovo su samo neki od opasnih izazova sa Tik toka u kojima se nadmeću tinejdžeri, upozorava Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu.

Prema njenim rečima, ova društvena mreža je puna morbidnih ideja, koje stižu iz različitih delova sveta i koje naša deca prihvataju bez razmišljanja o posledicama. Njihov cilj je, ističe ona, popularnost među drugarima i mnogo lajkova.

Opasno po život

- Deca gledaju šta drugi rade i šta im je donelo popularnost na internetu i čine sve da postanu kao oni. Prihvataju razne opasne izazove da bi bili poznati u virtuelnom svetu, makar zbog toga i stradali! Mnogo im je stalo do tuđeg mišljenja, a nisu ni svesni šta raznorazne "igrice" mogu da izazovu. Kod nas u zemlju je stiglo više od 30 izazova, kao što su gušenje kaišem, istrčavanje ispred automobila ili ležanje nasred pruge dok ne naiđe voz..., kao i mnoge druge strahovite ideje koje se šire među mladima. Oni se snimaju, dele te snimke i jedni druge imitiraju. Uspeh je da se bude što bolji u morbidnoj igri. Ovakva "zabava" mora da bude alarm za roditelje da proveravaju šta im rade deca i kako provode slobodno vreme. Moraju da znaju na šta su im deca sve spremna zarad jednog lajka na Tik toku - ističe Jonev.

Prva žrtva izazova u Srbiji

Katarina Jonev otkriva i da smo imali žrtvu jednog Tik tok izazova.

- To je bio izazov "blekaut", kojim se deca stežu kanapom ili kaišem oko vrata da bi izgubili dah, da bi im se pred očima prikazale crne tačke, da bi doživeli kliničku smrt... Zbog toga je dečak iz Beograda preminuo, a samo sedam dana kasnije i devojčica u Palermu - naglašava Jonev.

Ožiljci po vratu, prelomi, gubitak daha, samo su neke, upozorava ona, posledice igre izazova.

- Toliko jezivih ideja neprestano dolazi sa te društvene mreže. Taman kada pomislite da ne može gore, pojavi se nešto mnogo opasnije. Tako, na primer, sada su aktuelni izazovi davljenja pod vodom, u kome se nadmeću ko može duže da ostane bez vazduha. Pojavili su se i opasni skokovi u bazene, reke, a cilj je da udarac pri skoku bude što jači. Upravo zbog ova dva izazova nekoliko dece u Americi je izgubilo život. Naravno, sve to se radi tako što drugi snimaju, i onda snimak stavljaju na profil. Takođe, jedan od opasnijih izazova jeste i prskanje ogledala dezodoransom, koje zatim upale, od čega su mnogi zaradili ozbiljne opekotine. Tu je i korišćenje lepka na ustima, stavljanje hemikalija u oči da bi promenile boju, šmrkanje cimeta, guranje metalnog novca u utičnicu.... - navodi naša sagovornica.

Na pitanje koja je najbolja prevencija, odgovora:

- Moramo da se fokusiramo na decu, da se bavimo njima. Da ih naučimo da idu na sport, da se druže bez telefona, tableta, a ne da im damo uređaje i da po ceo dan bulje u njih. Naravno da i mnogo dobrog može da se nauči na internetu, ali većina traži besmislenu zabavu, smicalice za drugare, ali su te igre sve opasnije, daleko od toga da su zabava - kaže Jonev.

Edukacija odmalena

Sa njom je saglasan i profesor Ilija Životić. On smatra da je upravo Tik tok najopasnija društvena mreža, jer se sadržaj deli bez kontrole.

- Šta god da se postavi na ovu mrežu, vrlo brzo se širi među decom. Sadržaj je uglavnom negativan i opasan, a još strašnije je što se ne reaguje na prijave neprikladnih objava. Ova mreža neće da sarađuje ni sa policijom ni sa nadležnima, zato su tragedije česte - kaže Ilić i napominje:

- Generacije su nam izgubljene i pod hitno moramo početi sa ranom edukacijom. Jer kada dođemo u situaciju da pričamo o posledicama, tada je već kasno. Zato je moj savet da u škole roditeljstva u koje idu buduće mame već tada počnemo sa savetima kako da budu spremne sa ovim izazovima, kako da prate dete, kako da mu usade zdrave navike.

Šta sve deca rade na Tik toku

* lepe usne lepkom da bi ih uvećali
* skaču nepravilno u vodu
* dave se
* stavljaju kaiš oko vrata
* sipaju hemikalije u oči kako bi promenile boju
* šmrču cimet
* guraju metalni novac u utičnicu
* leže na pruzi dok ne naiđe voz
* iskaču ispred automobila
* ližu WC šolju
* razbijač lobanje




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!
Fudbal

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!

Jedna era na stadionu "Enfild" je okončana. Jirgen Klop nakon devet uspešnih sezona napušta klupu Liverpula, a među navijačima je postojala bojazan da bi isto mogao da učini Mohamed Salah. Ipak, Egipćanin se oglasio i potvrdio da će i naredne sezone nositi dres engleskog velikana.

21.05.2024

13:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija