• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

27.07.2023

14:45

Sjajne vesti iz RFZO! Prepolovljene liste čekanja za operacije

informer

Društvo

Sjajne vesti iz RFZO! Prepolovljene liste čekanja za operacije

Podeli vest

Od kada je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) počeo da preusmerava pacijente koji najduže čekaju na ugradnju veštačkog kuka i kolena, vreme čekanja na operaciju na Institutu za ortopediju "Banjica" skraćeno je za čak šest godina.

U aprilu, kada je RFZO ponudio pacijentima da budu operisani u ustanovi u kojoj je vreme čekanja najkraće, na "Banjici" su osiguranici upisivani za 2033. godinu, dok će sada poslednji upisani pacijenti doći na red za četiri godine.

Uporedo sa upućivanjem u drugu ustanovu, ažurirane su liste čekanja kako bi se utvrdio stvarni broj pacijenata koji žele da se operišu što je dovelo do toga da najduži period čekanja na intervenciju bude znatno kraći. 

RFZO će, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, nastaviti da radi na tome da period čekanja na operaciju bude maksimalno godinu dana.

- Mogućnost da budu upućeni u bolnicu u kojoj će biti operisani u najkraćem roku prihvatila je četvrtina pacijenata kojima je RFZO poslao dopis. Za 750 njih već je zakazan specijalistički pregled u najbližoj bolnici čime je započeta preoperativna priprema.  Do sada je operisano oko 120 pacijenata, dok bi ostali trebalo  da budu operisani u narednih nekoliko meseci - navode u RFZO.

Pacijenti se upućuju u 30 državnih zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije koja se izjasnila da ima kadrovske i tehničke kapacitete da preuzme pacijente iz drugih ustanova.

- Prilikom zakazivanja operacije vodi se računa kako o tome da pacijent bude operisan u što kraćem roku, tako i o tome da bude preusmeren u bolnicu koja je najbliža mestu u kojem živi. Do sada su operacije rađene u КC Niš, kliničko bolničkim centrima Zemun i Zvezdara, bolnicama Vrbas, Čačak, Ćuprija, Pančevo, Aleksinac, Šabac... - dodaju u Fondu.

Napominju i da se hitna stanja zbrinjavaju bez čekanja, odnosno mimo liste čekanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija