• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

12.08.2023

06:50

Zaposleni Informera dobrovoljno dali krv: Jedan davalac spašava tri života (FOTO)

Informer

Društvo

Zaposleni Informera dobrovoljno dali krv: Jedan davalac spašava tri života (FOTO)

Podeli vest

Krv je dalo 20 zaposlenih u našoj redakciji koji su se odazvali na apel Instituta za transfuziju jer vlada nestašica svih krvnih grupa.

Redakcija Informera odazvala se apelu Instituta za transfuziju krvi povodom nestašice svih krvnih grupa, što uzrokuje otkazivanje operacija u bolnicama širom Srbije! Krv je dalo 20 zaposlenih u našoj redakciji, 12 muškaraca i osam žena, dok je četvoro vraćeno iz medicinskih razloga.

Nemanja Džodić iz Instituta za transfuziju krvi rekao je za Informer da su trenutno sve krvne grupe potrebne, jer je nestašica i zahvalio se našim zaposlenima što su organizovali ovu akciju.

Manjak jedinica

- Leto je period godine kada su rezerve krvi na minimumu, zbog godišnjih odmora i visokih temperatura. Trenutno raspolažemo sa jednodnevnim rezervama krvi. Svake nedelje, da bi se podmirile potrebe svih zdravstvenih ustanova koje Institut za transfuziju krvi snabdeva, neophodno je da se prikupi 1.500 jedinica krvi. Poslednjih nedelja prikuplja se znatno manje, oko 1.000. Davaoci mogu biti osobe od 18 do 65 godina. Hronični bolesnici pre davanja krvi treba da preskoče jutarnju terapiju. Potom, kada daju krv, mogu da je popiju. Ko je na terapiji, pre davanja krvi treba da se posavetuje sa svojim lekarom. Pre davanja krvi, davaoci bi trebalo da se naspavaju dobro, pojedu lagani obrok i popiju dosta tečnosti - objašnjava Džodić i dodaje:

- Muškarci mogu da daju krv na tri meseca, a žene na četiri. Oni koji su se tetovirali ili probušili pirsing treba da sačekaju šest meseci od te intervencije kako bi dali krv. Sve osobe koje imaju više od 50 kilograma mogu da budu davaoci. Uzima se 450 mililitara, a potom se izdvajaju tri komponente. Jedna jedinica krvi spašava tri čoveka!

Za krv ne postoji alternativa

Prema rečima Nemanje Džodića, uslov da neko da krv je da bude potpuno zdrav.

- Svakim radnim danom od 7 do 19 časova u našim prostorijama u Ulici Svetog Save 39 svi građani mogu doći da daju krv. Mi se trudimo da svaki dan promovišemo davanje krvi. Za krv ne postoji alternativna - kaže Džodić.

Ništa strašno

Prema rečima ekipe iz Zavoda, do sada nije bio slučaj da se dobrovoljno davanje obavlja u nekoj redakciji i da u tome visok procenat davalaca budu žene. Među prvim dobrovoljcima bio je i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

- Više puta do sada davao sam krv. Kada smo čuli apel Instituta za transfuziju krvi jer trenutno nedostaju jedinice koje život znače, odmah smo organizovali akciju. Nikad se ne osećam lepše nego onda kada dam krv. Mi smo napravili mali primer kako davanje krvi nije nešto teško niti nešto strašno. Ovo će postati redovna akcija, na svakih nekoliko meseci ćemo davati krv. Pozivam i kolege iz drugih redakcija i firmi da se pridruže.

Foto: Maša Banđur

Dragan J. Vučićević

Među debitantima juče je bila i naša koleginica Marija Maša Bjelanović (23). Iako vidno uzbuđena, hrabra Maša je, takođe među prvima sela u fotelju i učinila dobro delo.

- Super se osećam. Ništa ne boli i nije ništa strašno. Procedura sama traje nekoliko minuta. Legnete, bocnu vas i to je sve. Bitno je da jedete i pijete dosta tečnosti. Nikada u životu nisam dala krv, htela sam da probam, a pre svega da uradim jednu dobru, humanu stvar - rekla nam je Maša.

Ko može da da krv?

* zdrava osoba, dobrog opšteg stanja
* teža od 50 kg
* telesne temperature do 37°C
* puls između 50 - 100/min
* limfne žlezde vrata i pazuha, jetra i slezina ne smeju biti uvećane
* Hemoglobin mora biti iznad 135 g/L za muškarce
* Hemoglobin mora biti iznad 125 g/L za žene
* Interval između davanja krvi je 3 meseca za muškarce, a 4 meseca za žene

Antrfile/brojke:

38 godina u proseku ima davalac krvi u Srbiji, stalno je zaposlen i ima porodicu
73,5 % čine muškarci
26,5 % čine žene




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija