• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.08.2023

06:43

Plac u Surčinu skuplji od onog u Diplomatskom naselju! Ekspo već podigao cene nekretnina u Beogradu!

Vlada Srbije

Društvo

Plac u Surčinu skuplji od onog u Diplomatskom naselju! Ekspo već podigao cene nekretnina u Beogradu!

Podeli vest

Samo mesec dana pošto je objavljeno da će Beograd biti domaćin izložbe Ekspo 2027, u Surčinu, gde će se graditi kompleks za ovu manifestaciju, cene nekretnina skočile su i za više od tri puta. Tako su cene kuća koje su donedavno koštale 20.000 evra u tom beogradskom naselju, već skočile na 70.000!

Kako kažu stanovnici ovog dela grada, cene su znatno porasle na većem delu opštine Surčin.
- Ako želite da kupite kuću za stanovanje, ne možete da je nađete po ceni ispod 70.000 evra. To je veliki skok cene, s obzirom na to da je takva kuća doskoro bila 20.000 ili 30.000 najviše, i to ne u centru Surčina, nego u Boljevcima - kaže jedan stanovnik Surčina.

Povećanje cena

Stručnjaci su saglasni da će cene kuća, stanova i zemljišta tek da rastu u ovom, ali i u drugim delovima Beograda, dok će sam vrhunac dostići nakon 2027. godine. Izgradnja nacionalnog stadiona, infrastrukture, objekata Sajma kao i 1.500 stanova za učesnike izložbe je, kako je Informer već pisao, u fazi priprema, a tržište nekretnina ne miruje.

Nedeljko Malinović iz agencije za nekretnine "Legat" za Informer potvrđuje da su cene znatno porasle, i to za tri do četiri puta više kad se uporede sa prethodnim periodom, zbog velikog ulaganja u Ekspo.

- Cena zemljišta je znatno porasla. Trenutno se kreće od 5.000 evra po aru pa naviše jer je sada velika potražnja. Vrednost zemljišta tek će da skoči nakon 2027, pa će se prodavati po tri puta većoj ceni. Pored Surčina, očekuje se rast cena i na teritoriji celog Beograda. Lokacija je najvažniji kriterijum za određivanje cene, a potom kvalitet gradnje, infrastruktura i povezanost sa drugim delovima grada. Zato ne čudi što je vrednost nekretnina na mestu budućih ulaganja krenula da raste i pre nego što su radovi počeli - navodi Malinović.

Foto: Vlada Srbije

 

Ekspo pokreće sve

Ekonomista Goran Puzić kaže da je ovo prvi put posle 30 godina da je neka zemlja na ovim prostorima dobila organizaciju ovako značajne manifestacije kao što je Ekspo i da je to veliki dan ne samo za srpsku ekonomiju već i za Balkan i jugoistočnu Evropu uopšte.

- Treba da se izgradi grad koji će funkcionisati savršeno, to je veliki zadatak, ali samo gradnja može da pokrene zemlju. Pored građevinarstva, procvetaće trgovina, pa bankarski sektor, turizam i, što je najvažnije, do kraja 2027. godine biće više od desetine hiljada novih radnih mesta. Priliv turista će imati dugoročan efekat na ekonomiju, jer će se oni iznova vraćati u našu zemlju. Ljudi iz regiona, kada budu ovde gosti, moraće da sipaju gorivo, da popiju piće, da kupe suvenir. Od ovako važnog događaja zaradićemo i više od tri milijarde evra - navodi Puzić.

Vesić: Za 18 meseci nova pruga

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić navodi da će Srbija spremno dočekati tu izložbu, koja je velika šansa da se Srbija promoviše u svetu i da naša zemlja te godine bude poslovni centar sveta.
- Za izgradnju kompleksa za potrebe međunarodne izložbe Ekspo 2027. potrebno je uraditi mnogo toga. Osim saobraćajne infrastrukture, železnice, tu je i veliki broj objekata i nacionalni stadion. Rok za izgradnju pruge od Zemun Polja do budućeg nacionalnog stadiona u Surčinu je 18 meseci od završetka tehničke dokumentacije, a pruga će biti duga 18 kilometara i njom će saobraćati najmoderniji vozovi brzinom od 120 kilometara - istakao je Vesić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija