• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

31.08.2023

07:50

Srbija u oktobru dobija još jedan auto-put: Od Beograda do Šapca za 45 minuta

RAS SRBIJA/ataimages

Društvo

Srbija u oktobru dobija još jedan auto-put: Od Beograda do Šapca za 45 minuta

Podeli vest

Do kraja oktobra biće završeni radovi na izgradnji autoputa Ruma-Šabac, jednog od najvažnijeg projekta za Srem, Mačvu i Zapadnu Srbiju, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić!

Kada saobraćajnica bude puštena u saobraćaj, dodaje on, od Beograda do Šapca stizaće se za neverovatnih 45 minuta. 

Na petlji je izgrađeno četiri mosta koji prelaze preko autoputa E70 sa 114 montažnih nosača, i krakova u vidu lista deteline. Dobre vesti su i da će se na autoput Ruma-Šabac-Loznica nadovezati Fruškogorski koridor koji povezuje Novi Sad i Rumu što će činiti ukupno 122,4 kilometara nove saobraćajnice! Do kraja 2024. biće gotova cela deonica Šabac-Loznica.

Najznačajniji projekat

Ovo je samo jedan od deset autoputeva i brzih saobraćajnica, napominje Vučić, koji se trenutno gradi u našoj zemlji.

- Već za mesec dana otvaramo autoput Ruma - Šabac i nećete morati da prolazite kroz naseljena mesta i da gubite vreme, već da idete direktno do Beograda i Šapca. Radovi se privode kraju na deonici dužine oko 21 kilometar. Cela Fruška gora će biti povezana dobrim putevima. Gradi se i Fruškogorski koridor koji će povezati to mesto sa Novim Sadom - kaže Vučić i dodaje:

- Država je sprovela teške mere , ali Srbija sada najviše gradi proporcionalno svojoj veličini autoputeva i brzih saobraćajnica u Evropi. 

Foto: printscreen facebook

 

 

Olakšica za građane

Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže u toku je izrada završnog sloja asfalta i ostao je još kilometar od cele deonice. 

- Na trasi je na oko 20 kilometara od ukupno 21 km urađeno po dva sloja asfalta. U toku je izrada završnog sloja asfalta i do sada je urađeno oko 2,5 kilometara. Saobraćajnica će do kraja oktobra biti puštena u saobraćaja, pa će se od  Beograda do Šapca stizati za 45 minuta. Autoput i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica je najvažniji infrastrukturni projekat za Srem, Mačvu i Zapadnu Srbiju. Radovi na petlji Ruma i njenoj široj zoni, što obuhvata i naplatnu rampu Ruma i kružni tok za vezu sa postojećim državnim putem i budućim Fruškogorskim koridorom su najkomplikovaniji jer se izvode pod saobraćajem. Petlja se sastoji od četiri mosta koji prolazi preko postojećeg autoputa E70 sa 114 montažnih nosača, i krakova u vidu lista deteline - objašnjava Vesić i napominje:

- Što se mostova tiče, radovi su takođe u završnoj fazi, kada se spoje imaćemo most ukupne dužine od 2.365 metara u koji je ugrađeno skoro 100.000 metara kubnih betona, 12.560 tona armature i oko 1.300 tona kablova za prednaprezanje nosača. Trasom deonice Ruma - Šabac, preko mosta na Savi, zaobilaze se sela Klenak, Platičevo, Hrtkovci i Jarak, što će dovesti do rasterećenja ulica u ovim naseljenim mestima. Takođe prema postojaćem planu, izgradnja brze saobraćajnice Šabac-Loznica biće završena do kraja 2024. godine.

Činjenice o denoci Ruma-Šabac


dužina 21 km
114 montažnih nosača
most dužine 2.365 metara
13 mostova na auto-putu 
4 mosta na petlji Ruma

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija