• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

30.09.2023

11:08

Ovo je kompletan spisak popusta uz penzionersku karticu: Niže cene hrane, goriva, lekova i do 66%

Tanjug/Zoran Žestić

Društvo

Ovo je kompletan spisak popusta uz penzionersku karticu: Niže cene hrane, goriva, lekova i do 66%

Podeli vest

Od sutra počinje korišćenje penzionerskih kartica, a uz njih penzionere čekaju brojni popusti i to od 10 do 20 odsto.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) objavio je kompletan spisak mesta na kojima će penzioneri imati popuste, kao i koliko će ti popusti iznositi.

Spisak popusta možete pročitati klikom OVDE.

Primena Penzionerskih kartica će biti moguća od nedelje 1. oktobra, a njihovom upotrebom penzioneri će moći da ostvare brojne popuste i pogodnosti, da kupuju jeftinije ili da dobiju povoljnije usluge kod kompanija koje su se priključile akciji.

Niže cene naše najstarije sugrađane očekuju u velikom broju radnji i kompanija. Između ostalog i putarine i gorivo će plaćati jeftinije.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je naveo neke primere popusta i pogodnosti koje će penzioneri imati korišćenjem penzionerskih kartica.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

- Recimo, ugovor sa NIS-om koji je potpisan podrazumeva popust od jednog do tri dinara po litri goriva u zavisnosti od vrste goriva. Ugovor sa Putevima Srbije podrazumeva za tri odsto smanjenje putarine za naše najstarije - precizirao je Mali.
Pored najvećih trgovačkih lanaca, tu je veliki broj apoteka, mesara, pekara, ostalih ustanova koje su bitne za život i kupovnu moć penzionera.

Kako se prikupljaju bodovi?

Prilikom plaćanja roba i usluga, korisniku penzionerske kartice će dodeljivati bodove u saradnji sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke. Za utrošenih 500 dinara korisniku penzionerske kartice Fond će dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji. Prema zvanicnim podacima, prosecna penzija u Srbiji trenutno je blizu 38.000 dinara. Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

 

Medu privrednim subjektima koji su potpisali ugovor sa PIO Fondom su NIS, Putevi Srbije, Aman, MediGroup, Akvaten kompleks i Dom za stare iz Alibunara, Dom za smeštaj odraslih i starijih Sveti Trifun iz Beograda, Očna kuća Albert iz Beograda, Dijagnostički centar Albert iz Beograda, SB Merkur iz Vrnjačke banje, Banja Rusanda Melenci, Milenijum Medikal Centar, Vranjska banja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Ugovor su potpisale i Specijalne bolnica za nespečificne plućne bolesti Sokobanja, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Kanjiža, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Junaković, Apatin, Specijalna bolnica za rehabilitaciju Gamzigrad iz Zaječara i Atomska banja iz Gornja Trepča.
Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović rekao je da će obeležavanje početka korišćenja kartica biti sutra u Vrnjačkoj Banji na penzionerskoj olimpijadi. On je dodao da je većina privrednih subjekata ponudila popuste penzionerima od 10 do 20 odsto.

- Želeli smo da nam penzioneri kažu šta im je još potrebno i sada imamo situaciju da su skoro svi trgovinski lanci ukljuceni, kao i veliki broj apoteka - rekao je on i dodao je da ce se i nadalje osluškivati potrebe penzionera, da ce se tražiti njihovi predlozi i u skladu sa tim proširivati i spisak firmi.

Kako se prijaviti

Zahtev za izdavanje Penzionerske kartice penzioneri mogu podneti elektronski na sajtu Fonda PIO ili u filijali tog Fonda gde će zaposleni u Fondu pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev. Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15