• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.10.2023

07:18

Slavimo sveca koji je stradao zbog vere! Obavezno uradite jednu stvar!

printskrin/youtube

Društvo

Slavimo sveca koji je stradao zbog vere! Obavezno uradite jednu stvar!

Podeli vest

Vernici pravoslavne veroispovesti danas slave Svetog apostola Jakova, a prema narodnom verovanju žene danas treba da urade jednu stvar.

Sprska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog apostola Jakova Zavedejeva, koji je bio sin Zavedejev i brat Svetog apostola Jovana Bogoslova. Narodni običaji kažu da danas treba da oprostite "zlim jezicima", danas se prašta greh klevete.

Na poziv Isusa Hrista Jakov Zavedejev je ostavio ribarske mreže i oca, pa odmah pošao za Gospodom. Jedan je od trojice apostola kojima je Gospod otkrio najveće tajne, pred kojima se na planini Tavoru i preobrazio.

Zbog svoje vere, stradao je 45. godine u Jerusalemu. Mošti Svetog Jakova odnete su u Španiju, gde se i danas nalaze.

Sveti apostol Jakov propovedao je jevanđelje po raznim zemljama, i išao je do Španije. Po povratku iz Španije u Jerusalim, postao je Jevrejima strašan kao grom, jer je neustrašivo propovedao o Hristu Isusu da je istiniti Mesija, Spasitelj sveta.

Prema narodnim običajima, neudate devojke bi u ponoć trebalo da se umiju hladnom vodom, kako bi zaštitile telo od zlih duhova i obezbedile sebi zdravo potomstvo.

Običaji vezani za ovaj praznik kažu da bi valjalo pomoći nekome ko je u nevolji, savetom, hranom ili na bilo koji drugi način, a predanje kaže da će milostivi apostol Jakov svakome ko prikaže svoje hrišćanske vrline ispuniti svaku molitvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija