• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2023

06:50

Danas slavimo Svetu prvomučenicu Teklu! Danas treba uraditi jednu stvar koja se posebno odnosi na žene!

printskrin/spc

Društvo

Danas slavimo Svetu prvomučenicu Teklu! Danas treba uraditi jednu stvar koja se posebno odnosi na žene!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva dan proslavlja praznik Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne.

Sveta Tekla je detinjstvo i mladost provela kao i svaka devojka iz Ikonije - učila se vezu, domaćim poslovima i spremala za udaju. Međutim, kada joj je bilo 18 godina, Tekla je otišla na propoved apostola Pavla i ovaj događaj iz korena je promenio njen život.

Priča kaže da je Tekla opčinjena slušala Pavla tri dana i tri noći i da se nakon toga potpuno okrenula veri i Hristu zaveštala na devičanstvo. Besna jer ćerka više ne želi da se uda, njena majka ju je tukla i izgladnjivala, a kada ni to nije pomoglo, otišla je kod lokalnog sudije i tražila da Teklu spale. Sudija je uslišio majčinu želju, međutim, na opšte čuđenje, otkriveno je da Tekli vatra ne može ništa. Nakon toga, devojka je krenula sa apostolom Pavlom pomažući mu i propovedajući život prema Hirstovim zapovestima.

Ovo propovedanje koštalo je zemaljskog života, ali i obezbedilo sveti nebeski život i zbog toga se naziva prvomučenica.

Život prepun iskušenja i nevolja

Međutim, to nije bio kraj njenim nevoljama. Privučen devojačkom lepotom, starešina grada u koji su došli, pokušao je da je otme, a kada je devojka uspela da pobegne, optužio ju je kao "hrišćanku koja se gnuša braka". Vlasti su je osudile i bacile divljim zverima, međutim, ni one ne htedoše da dodirnu Teklu. Starešina grada nije imao izbora nego da je pusti na slobodu, a ona je nastavila da propoveda Jevanđelja i uspela je da preobrati mnoge mnogobožce.

Foto: printskrin/spc

Nakon ovoga, svetiteljka požele da se osami i posveti molitvi i, uz blagoslov apostola Pavla, povuče se na neko pusto mesto posvetivši se iscelivanju bolesnika. Predanje kaže da su lokalni lekari i travari postali ljubomorni na Teklu i da su poslali grupu mladića da je siluje i tako oskrnave. Videvši da ne može da pobegne progoniocima, Sveta Tekla zamoli Boga za pomoć i u tom trenutku pred njom se otvori stena koja je sakri. Po predanju, upravo ovo je i bio grob pravedne i verne Hristove neveste Tekle.

Pomaže vernicima u nevolji

Zbog ljubavi prema Bogu koju je pokazala za života ova svetiteljka se uzima kao primer svima koji žele da istraju u svojim planovima. Veruje se da će upravo Sveta Tekla pomoći svima koji na današnji dan počnu da rade nešto, a zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

Sveta Tekla smatra se "prvostradalnicom" među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će danas damama koje odu u crkvu i iskreno zamole svetiteljku, biti ispunjena jedna želja dokle god je iskreno i duboko žele i veruju.

Prema tradiciji, na današnji dan se osveštava voda blagosiljana desnom rukom svetiteljke i obavlja se liturgija oko hrama.

Njenu desnu ruku doneo je iz Antiohije u Srbiju prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava 1233. godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović ih je 1733. godine poklonio Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu.

Svetu desnicu ove prvomučenice mitropolit sarajevski Sava Kosanović odneo je 1873. godine u Rusiju gde je za nju izrađena biserna rukavica sa narukvicom.

Molitva Svetoj Tekli

Sveta Tekla smatra se “prvostradalnicom” među ženama i takođe njihovom zaštitnicom. Narod smatra da će danas damama koje odu u crkvu i izgovore molitvu biti ispunjena želja na koju tada pomisle.

Takođe, veruje se da žene koje se danas iskreno pomole svetoj Tekli biti zaštićene tokom cele godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Što je gore građanima Srbije, to opozicija više trlja ruke! Oni su spremni da bace pod noge sve što je srpsko!
Live TV

Što je gore građanima Srbije, to opozicija više trlja ruke! Oni su spremni da bace pod noge sve što je srpsko!

Specijalni predizborni program na Informer TV! Izborna tišina počinje tačno u ponoć. Za dva dana, u nedelju čekaju nas izbori. U pitanju su loklani izbori, ali su oni suštinski nacionalno važni. Jako je važno da svi razumemo važnost ovih izbora i da svi zajedno donesemo odluku hoćemo li u budućnost ili u prošlost. Gost u Informer Kolegijumu je narodni poslanik Vladimir Đukanović, dok su u studiju Informera gosti bili Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa i Uglješa Mrdić, član GO SNS.

30.05.2024

23:41

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija