• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informert

31.05.2024

07:00

Vašington izaziva novu raketnu krizu kao tokom Hladnog rata! Ruske rakete opet na Kubi?

reuters

Vesti

Vašington izaziva novu raketnu krizu kao tokom Hladnog rata! Ruske rakete opet na Kubi?

Podeli vest

Razmeštanje američkih kopnenih projektila dometa do 5.500 kilometara u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu primoralo bi Moskvu da odustane od pridržavanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz kojeg su SAD izašle 2019, upozorio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Rusija bi mogla ponovo da rasporedi svoje kopnene rakete malog i srednjeg dometa, koje mogu da nose i nuklearne bojeve glave, pred vratima SAD - na Kubi. To proizilazi iz izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je upozorio da bi njegova zemlja bila prinuđena da napusti trenutno samonametnuta ograničenja u vezi sa tom vrstom raketa, ukoliko Vašington, kao što je već najavio, rasporedi svoje kopnene projektile u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu. U pitanju je korak koji je bio zabranjen Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987, a iz kojeg je Amerika 2019. rešila da se povuče.

Saradnja sa Kinom

Lavrov je u intervjuu za medijsku kuću "Raša tudej", odgovarajući na pitanje šta će Moskva uraditi ako SAD zaista rasporede svoje kopnene rakete dometa do 5.500 kilometara u Evropi i Aziji, rekao da će to definitivno ugroziti bezbednost Rusije.

- Nesumnjivo bi razmeštanje američkih kopnenih projektila srednjeg i manjeg dometa u pomenutim regionima predstavljalo ozbiljan bezbednosni izazov za nas. To pitanje, međutim, nije značajno samo za nas. U zajedničkom saopštenju nakon nedavne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, istaknuto je da takve destabilizujuće akcije SAD predstavljaju direktnu pretnju i našoj zemlji i Kini. Stoga smo se dogovorili sa našim kineskim partnerima da povećamo saradnju kako bismo se suprotstavili neodgovornom ponašanju Vašingtona, koje podriva međunarodnu stabilnost - kazao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP

 

Dodao je da bi u slučaju tako "nepromišljenog koraka" Amerike, Rusija morala da odustane od restrikcija koje trenutno jednostrano poštuje.

- Sprovođenje planova Amerikanaca o razmeštanju kopnenih raketa neće ostati bez odgovora. Rusija će, u tom slučaju, biti prinuđena da odustane od jednostranih samoograničenja, koje je sledila otkako su SAD napustile Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987 - istakao je Lavrov.

Mir u Ukrajini nije na vidiku

Sergej Lavrov je izjavio da, kako sada stvari stoje, mir u Ukrajini neće uskoro biti postignut.

- U Kijevu je na vlasti partija rata, iako je Volodimir Zelenski nelegitiman predsednik zemlje nakon isteka mandata. Ta partija nastoji, bar retorički, da pobedi Rusiju na bojnom polju. U tim uslovima teško je zamisliti dijalog za mir. Štaviše, od 30. septembra 2022. u Ukrajini je na snazi zakonska zabrana pregovora sa rukovodstvom Rusije. Nadajmo se da će se, pre ili kasnije, u Ukrajini pojaviti političke snage koje brinu o interesima naroda. Za sada ne postoji druga opcija osim da specijalna vojna operacija bude nastavljena dok god ne budu ostvareni svi njeni ciljevi - rekao je Lavrov.

Dodao je da teoretski postoji šansa da se brzo nađe političko rešenje za Ukrajinu.

- Međutim, za tako nešto Zapad mora da prekine da snabdeva Ukrajinu oružjem, a Kijev mora da prekine neprijateljske akcije. Što se pre to desi, pre će biti nađeno političko rešenje - kazao je Lavrov.

Isporuka F-16 Kijevu ništa neće promeniti

Lavrov je kazao da namera Zapada da snabde režim u Kijevu lovcima F-16 ništa neće promeniti na terenu.

- Snabdevanje kijevskog režima sve destruktivnijim oružjem ukazuje na nezainteresovanost Zapada da se sukob okončan. Ipak, isporuka američkih lovaca F-16 neće promeniti situaciju na prvim linijama fronta. Te letelice će biti uništene, kao i druge vrste naoružanja koje zemlje NATO isporučuju Ukrajini - naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, važno je napomenuti da su lovci F-16 dugo bili primarno sredstvo isporuke u takozvanim zajedničkim nuklearnim misijama NATO.

- Stoga, ne možemo a da ne posmatramo snabdevanje kijevskog režima ovim sistemima kao namernu signalnu akciju NATO u nuklearnoj sferi. Oni pokušavaju da prenesu da su SAD i NATO spremni da idu na sve u Ukrajini. Ipak, nadamo se da će rusko-beloruske vežbe, koje su u toku, a koje podrazumevaju upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja, poslužiti kao otrežnjujući podsetnik našim protivnicima na katastrofalne posledice dalje eskalacije na nuklearnoj lestvici - istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija će morati da preduzme i dodatne mere nuklearnog odvraćanja.

- Američke rakete raspoređene u blizini naših granica mogle bi da gađaju naša komandna mesta i lokacije naših nuklearnih snaga. Zbog toga bi bile preduzete dodatne mere nuklearnog odvraćanja. Odluke o tim pitanjima su u nadležnosti predsednika Ruske Federacije - naglasio je Lavrov.

Umalo nuklearni rat

Šef ruske diplomatije nije naveo gde bi Moskva mogla da postavi svoje rakete, ali je jedna od opcija svakako Kuba, baš kao i u vreme Hladnog rata. Tada, 1962. godine, Kubanska raketna kriza trajala je 23 dana, od 16. do 28. oktobra. Svet je u tom trenutku bio najbliže nuklearnom ratu.

Krizu su i tada izazvale SAD nakon neuspele invazije na Kubu 1961, kad su postavile američke rakete u Italiji i Turskoj. Na taj potez odreagovao je tadašnji predsednik Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov, koji je razmestio balističke rakete na Kubi. Posle ogromnih tenzija, usledili su napeti pregovori između Hruščova i tadašnjeg predsednika SAD Džona Kenedija, te je SSSR pristao da ukloni rakete sa Kube. U zamenu za to, SAD su sklonile svoje rakete iz Turske.

Kasnije su, 1987, dve zemlje potpisale Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji je doprineo kraju Hladnog rata. Njime je bilo zabranjeno postavljanje kopnenih projektila dometa do 5.500 kilometara, kao i sistema za njihovo lansiranje, na teritoriji drugih država. Amerika se, međutim, 2019, u vreme predsednika Donalda Trampa, povukla iz tog Sporazuma. Sada Vašington konstantno provocira, te je u aprilu upotrebio svoj najnoviji raketni sistem "tajfun" tokom vojnih vežbi na Filipinima, u blizini Kine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17