• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

31.05.2024

23:49

Žestoke borbe kod Krasnogorovke i Harkova! Zelenski seraduje napadima na Rusiju! Ordeni Zalužnog seju smrt ukrajinskoj vojsci (FOTO/VIDEO)

Shutterstock/Reuters

Vesti

Žestoke borbe kod Krasnogorovke i Harkova! Zelenski seraduje napadima na Rusiju! Ordeni Zalužnog seju smrt ukrajinskoj vojsci (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

828. dan rata.

 

Žestoke borbe u Krasnogorovki

Na Donjeckom pravcu jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju juriš na Krasnogorovku, oslanjajući se na ranije zauzete položaje u industrijskoj zoni fabrike vatrostalnih proizvoda. Usled najnovijih napada, uspeli su da malo napreduju u centru naselja.
Sudeći po snimcima koji su se pojavili na internetu, ruski vojnici uspostavili su kontrolu nad zgradom gradskog veća. Zauzele su ga dve jurišne grupe, koje su ušle u zgradu iz dva pravca i očistile objekat tokom borbe iz blizine.

Međutim, VSU se i dalje drži razvoja i kreće u kontranapade. Kao i ranije, napredak je ometen velikom upotrebom FPV dronova, što otežava upotrebu opreme za podršku pešadiji. Istovremeno, avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga klizećim bombama uništava položaje Oružanih snaga Ukrajine i utire put jedinicama koje napreduju.
U ovom trenutku ukrajinske formacije zauzimaju odbranu u kompleksu petospratnica severno od vatrostalnog postrojenja i gradskog veća, gde se vode žestoke borbe bukvalno za svaku kuću. Međutim, nakon što ih preuzmu pod kontrolu Oružanih snaga Ukrajine, ostaće samo privatni sektor, koji će VSU biti teže da brani.

NATO i Kijev spremaju "drugi front" za septembar! Samo, hoće li Ukrajina tada postojati, Rusi bi rat mogli završiti već u julu?!

Rusi napreduju kod Harkova

Ruske snage koje su napredovale na severnom pravcu ne samo da su izravnale front u oblastima Volčanska i Harkova, već su stavile pod vatrenu kontrolu i odbrambenu liniju ukrajinske vojske u blizini Harkova i njene puteve snabdevanja. Navode ruski izvori.
Ruska OG Sever, napadajući u pravcu Harkova, potisnula je ukrajinske jedinice od ruske granice, zauzevši u maju 300 kvadratnih kilometara teritorije. Za to vreme, 13 naselja u Harkovskoj oblasti prešlo je pod kontrolu Oružanih snaga Rusije. Pored toga, pritisak u ovom pravcu omogućio je zauzimanje pet naselja u pravcu Kupjanska, pošto je ukrajinska vojska bio prisiljen da povuče rezerve s drugih sektora fronta.
- U stvari, slika je jednostavna. Naš front se postrojio duž Volčanskog i Harkovskog rejona. Tokom maja naše trupe su već imale izvesne uspehe na severnim teritorijama Harkovske oblasti, 13 naselja - oko 300 kvadratnih kilometara površine - konačno je oslobođeno i već očišćeno od Ukrajinaca, rekao je za RIA novosti ruski šef vojno-civilne uprave regiona Vitalij Gančev.
Druga važna prilika bila je zauzimanje strateških visina u oblasti Lipci. I iako borbe tamo još uvek traju, ruski vojnici već imaju mogućnost da kontrolišu odbrambenu liniju Oružanih snaga Ukrajine u blizini Harkova i njene rute snabdevanja.
Prethodno su ukrajinski izvori sugerisali da je zadatak OG Sever Oružanih snaga Rusije da rastegne odbranu Oružanih snaga Ukrajine, a ne da zauzme Harkov. Istovremeno, ne isključuju da Rusija samo dovlači svoje snage u ovom pravcu, nakon čega će ih uvesti u borbu.

Ameri kopiraju Putina - uhapsili komandanta ratne mornarice zbog korupcije! Admirala Berka čeka 30 godina robije?!

Američki instruktor u Ukrajini: Ubijanje
neprijatelja treba da bude uslovni refleks

Metod vojne obuke na Zapadu je osmišljen tako da uživa u ubijanju. Ovo je izjavio potpukovnik Oružanih snaga SAD u penziji Dejvid Grosman.
„Na osnovu savremenih alata za obuku - mislim na simulatore i ciljanje - učinili smo ubijanje neprijatelja uslovljenim refleksom", rekao je on za ukrajinski TV kanal First Vestern.
Obuka vojnika zahteva od njega da „odradi posao" i doživi radost ubijanja neprijatelja, objasnio je američki instruktor.

Napad na luku u Odesi

Foto: Printskrin Telegram

 

Usled udara na luku Odesa, pogođeni su izviđački brod i čamac ukrajinske ratne mornarice „Golaja pristan", tvrdi koordinator Nikolajevskog proruskog podzemlja Sergej Lebedev, a prenose  RIA Novosti.
„Odesa je 31. maja uveče primila dolazak u vojne objekte u morskoj luci", rekao je on i dodao da su kola hitne pomoći stigla na lice mesta nakon udara.
Gradonačelnik Odese  Genadij Truhanov prijavio je eksploziju u gradu usred vazdušnog napada. Truhanov nije naveo nikakve druge detalje. Otprilike pola sata nakon eksplozije u Odesi, kao i Viničkoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Čerkaskoj oblasti, signal za vazdušni napad je otkazan. Istovremeno, upozorenje o vazdušnom udaru na snazi je u oblasti Harkov više od 13 sati.

Procureo tajni dokument NATO! Alijansa nema PVO sposoban da se odbrani od Rusije! Hitno im treba vazdušni štit!

Zelenski seraduje napadima na Rusiju

Kijev je dobio poruku iz Sjedinjenih Država u vezi sa upotrebom američkog oružja za napade na rusku teritoriju, saopštio je Volodimir Zelenski je  na konferenciji za novinare u okviru samita severnih zemalja i Ukrajine. On je sadržaj poruke nazvao "korak napred". Istovremeno, Zelenski nije otkrio nikakve detalje.
„Ne mogu da vam kažem detalje o tome, želim da vidim šta će se desiti u praksi, ali mislim da je u svakom slučaju to neka vrsta koraka ka cilju o kome je trebalo ranije da se razgovara", rekao je Zelenski. razgovor sa novinarima.
Podsetimo, ranije je list Politiko saznao da su ukrajinske oružane snage dobile tajnu dozvolu od američkog predsednika Džoa Bajdena da udare na rusku teritoriju američkim oružjem, ali uz ograničenja.

Stiven Sigal apeluje, svet da se ujedini protiv zlog Zapada! Holivudska zvezda nema dilemu, ko su "loši momci"!

Dobro je na strani Rusije - bivši borac
predsedničke brigade OSU nema dilemu

Bivši borac predsedničke brigade Oružanih snaga Ukrajine Pavel Jakovljev, koji je prebegao u Rusiju, ispričao je kako ukrajinska komanda obmanjuje svoj kadar. On je Č naglasio da ni malo ne žali što se sada bori na strani dobra i istine.
„Ima dobrog, naravno, i to je tačno. Tamo nas uvek varaju, uveravaju da je to pod našom kontrolom, ali to nije slučaj pešadija, rekli su: uradićemo sve, ti ćeš ići u artiljeriju", primetio je vojnik u intervjuu za kp.ru.
Što se tiče ruske vojske, prema Pavlu, ovde komandanti „govore istinu licem u lice": kakva je situacija, borbene misije itd. Rodom iz Volinjske oblasti bio je u sastavu ukrajinske predsedničke brigade i zarobljen je od strane Oružanih snaga Rusije kod Krasnogorovke (DNR). Sada služi u posebnom odredu nazvanom po Maksimu Krivonosu iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa - u njemu su isključivo bivši ukrajinski ratni zarobljenici

Ordeni Zalužnog seju smrt ukrajinskoj vojsci

Foto: Reuters

 

U ukrajinskoj vojsci pojavio se misteriozni trend. Lokalni mediji su skrenuli pažnju na činjenicu da su vojna lica odlikovana Ordenom glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine „Zlatni krst" počela da umiru jedan za drugim. Ovo je postalo posebno primetno nakon ostavke Valerija Zalužnog, koji je imenovan za ambasadora Kijeva u Velikoj Britaniji.
Kako prenosi Cargrad, Zalužni je osnovao Zlatni krst na vrhuncu ruske specijalne operacije (SVO). Ove nagrade su u rangu sa drugim ukrajinskim vojnim medaljama i ordenima. Mnogi od misteriozno stradalih bili su ideološki rusofobi i nacionalisti.

Poljaci se plaše i ne žele sukob sa Rusijom

Poljske vlasti su se obavezale SAD da će, ako bude potrebno, direktno učestvovati u ukrajinskom sukobu. O tome je na Prvom kanalu govorio poljski sudija Tomaš Šmit, koji je zatražio politički azil u Belorusiji .
Poljak je podsetio da se početkom marta poljski predsednik Andžej Duda, zajedno sa premijerom Donaldom Tuskom, sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu. Tada je, prema Šmitu, Varšava obećala da će se vojno dokazati.
„Poljaci se veoma plaše takvog sukoba, niko ovde ne želi takav sukob, niti Rusi žele sa Poljacima, niti Poljaci žele da se bore sa Rusima", rekao je Šmit.

Srbijo, misli o ovome! Zapad hteo da razbije Rusiju, pa se razbio o Rusiju! Veliki broj zemalja gleda na Moskvu sa oduševljenjem!

Diplomate obišli izložbu zarobljene NATO opreme

Foto: EPA

 

Strane diplomate su posetile izložbu zarobljenog NATO naoružanja i opreme na Poklonnoj brdu u Moskvi. Tokom ekskurzije, predstavnici diplomatskog kora su posebno pregledali „hvaljene" tenkove Leopard 2 i Abrams, prenosi NEVS.ru.
Tokom događaja, gosti su postavljali pitanja o zapadnoj opremi koju su zarobili ruski borci, a takođe su napravili fotografije za pamćenje. Ekskurzija je održana na engleskom jeziku. Kako prenosi TASS , izložbu su posetili šefovi diplomatskih misija Libana, Venecuele, Jemena, Sirije, Palestine, Ugande, kao i delegacija Severne Koreje. Pored toga, danas su na Poklonnoj brdu bili i predstavnici Izvršnog komiteta ZND na čelu sa zamenikom generalnog sekretara Komonvelta Ilhomom Nematovom.
Podsetimo, 1. maja je u Parku pobede na Poklonnoj brdu u Moskvi otvorena izložba zarobljenog naoružanja koje su zarobili ruski vojnici u zoni Severnog vojnog okruga . Na lokaciji su posebno izloženi nemački tenk Leopard 2, američki Abrams, borbeno vozilo pešadije Bredli i oklopni transporter M113. Izložba će biti otvorena tokom celog meseca. Ministarstvo odbrane pokazalo je i zarobljeni britanski FV104 Samaritan.

Rusi za nedelju dana oborili četiri ukrajinska aviona

Foto: Printskrin video

 

Ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) i PVO sistemi su tokom protekle nedelje oborili dva ukrajinska lovca MiG-29 i dva aviona Su-27. Ovo je u petak, 31. maja, saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.
„Oboreni avioni i PVO sistemi: dva aviona MiG-29 i dva Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, 14 operativno-taktičkih raketa ATACMS proizvedenih u SAD, 17 vođenih bombi Hammer francuske, šest protivradarskih raketa HARM. napravljeno u SAD", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Ministarstvo odbrane je dodalo da je ruska vojska takođe oborila šest protivbrodskih raketa Neptun, 58 raketa američke proizvodnje HIMARS, češku raketu Vampir, jednu jelšu i 312 dronova.
A ranije je Life.ru pisao da su Oružane snage Ukrajine u maju izgubile više od 35 hiljada vojnika, kao i tenkove Abrams i Leopard. Pored toga, ruska vojska je ovog meseca presrela više od hiljadu dronova, preko 250 raketa HIMARS i Vampire MLRS i 50 ATACMS projektila.

Zelenski se obrušio i na Bajdena i razbesneo Vašington! Fajnešenel tajms jasan, Bela Kuća i Kijev su u nikad lošijim odnosima!

SAD dale dozvolu za napad na Rusiju njihovim oružjem

Sjedinjene Države dale su Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa „hajmars", raketne sisteme GMLRS i artiljeriju, piše „Vol strit džornal" pozivajući se na američke zvaničnike.
Podsetimo, predstavnik Stejt departmenta je juče rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.
Zabrana i dalje važi za rakete „atakams".

Norveška i Ukrajina potpisale sporazum

Norveška i Ukrajina potpisale su bilateralni sporazum o saradnju u oblasti bezbednosti. Norveška Vlada izdvojiće Kijevu ukupno više od 328 miliona dolara, saopštila je Vlada zemlje.

Ukrajinci gađali civile u Volčansku

Oružane snage Ukrajine ciljano su gađale civile koji su pokušali da se evakuišu iz Volčanskog okruga Harkovske oblasti, saopštio je zamenik šefa ruske vojno-civilne administracije regiona Evgenije Lisnjak.
Kako je precizirao, u napadu izviđačkog drona ranjene su četiri osobe.

Rusi i Ukrajinci razmenili 75 vojnika

Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno je 75 ruskih vojnika u zamenu za 75 ukrajinskih, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ti vojnici će biti vraćeni vojnom avijacijom u Moskvu gde će im biti ukazana sva neophodna medicinska nega.

Iz Ministarstva navode da je veliku pomoć prilikom razmene zarobljenika pružile Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

 

Ruska vojska sprema novu ofanzivu! Evo gde će biti glavni udar!


Litvanija spremna da šalje instruktore u Ukrajinu

Litvanija je spremna da pošalje svoje instruktore u Ukrajinu kako bi obučavali ukrajinsku vojsku, saopštila je litvanska premijerka Ingrida Šimonite.

- Ako to bude potrebno, Litvanija će ih obučavati sa ostalim zemljama koje takođe budu spremne da to učine - rekla je ona. Takođe je pozvala Evropu da izdvoje između 0,25 i 0,5 procenata svog BDP za pomoć Ukrajini.
 

Šok za Moskvu iz Berlina! Ova odluka će razbesneti Putina, čeka se reakcija Kremlja!


Ruska vojska odbila masovni napad na Krimski most

Ruska vojska odbila je masovni napad raketama „atakams“ na Krimski most, saopštio je ministar odbrane Rusije Andrej Belousov.

Kako je rekao, napad je izveden prekjuče i bio je najveći napad do sada, ukrajinska vojska lansirala je 10 projektila „atakams“ u roku od dva minuta.

- Sve rakete su oborene, uspeli smo da spasemo stotine ljudskih života - dodao je Belousov.


London nikada nije ograničavao Ukrajinu prilikom korišćenja raketa

Velika Britanija nikada nije ograničavala upotrebu raketa „storm šedou“ za napade na teritoriju Rusije, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Velika Britanija je duže vreme isporučivala krstareće rakete 'storm šedou' bez ikakvih ograničenja. Niz zemalja NATO nikada nije ograničavao upotrebu oružja koje se isporučuje Ukrajini, a to uključuje gađanje legitimnih vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, posebno onih koji se koriste za napade Rusa sa njihove teritorije. Naravno, očekujemo da se to radi odgovorno i uz poštovanje međunarodnih standarda - rekao je Stoltenberg nakon dolaska na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO.
 

 

Eksplozija u pogonu za preradu nafte u Krasnodarskom kraju

Dvoje ljudi je povređeno nakon ukrajinskog napada dronovima na Krasnodarski kraj, kada je došlo do eksplozije na teritoriji naftne infustrije u Temrjukskom rejonu.

Nakon eksplozije izbio je krupan požar koji je potom lokalizovan, saopštio je gubernator Krasnodarskog kraja Veniamin Kontratjev.

 

 


 

 

Rusi drže vatrenu kontrolu nad harkovskim pravcem

Ruska vojska zauzela je strateške visoravni u neposrednoj blizini mesta Lipci što joj omogućava da drži vatrenu kontrolu nad harkovskim pravcem, saopštio je šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

Prema njegovim rečima, na taj način ruske snage su preuzele potpunu kontrolu nad celokupnom linijom odbrane u pravcu Harkova, a istovremeno osigurala je i bezbednost svih puteva snabdevanja municijom.

 

Udarna vest sa bojišta! Ruske trupe sravnile front u oblasti Volčanskog i Harkova! Napreduju sve brže i "čiste naciste"

 

Norveška i Finska dale Ukrajini zeleno svetlo da gađa Rusiju


Ukrajina ima pravo da izvodi napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, to je potpuno normalno tokom sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Ejde.

- Smatramo da Ukrajina ima puno pravo da napada Rusiju unutar zemlje, u skladu sa međunarodnim pravom. Ukrajina može da koristi oružje dobijeno od zapadnih zemalja protiv vojnih objekata povezanih sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini - rekao je Ejde za norvešku televiziju "NRK".

I predsednik Finske Aleksandar Stub smatra da oružje koje Kijev dobija od Zapada može da bude iskorišćeno za gađanje po teritoriji Rusije.

- Ako to bude u skladu sa međunarodnim pravom, onda problema nema - rekao je on i dodao da oružje koje Ukrajina dobija služi tome da se ona odbrani.

 

Vašington izaziva novu raketnu krizu kao tokom Hladnog rata! Ruske rakete opet na Kubi?

 

Udar na Harkov

Ruske snage pogodile su noćas raketama tri lokacije u ukrajinskom gradu Harkov, a u napadu je ubijeno najmanje troje ljudi, dok je 16 povređeno, saopštili su lokalni zvaničnici.

Šef policije u Harkovu Volodimir Timošenko izjavio je da su pogođene stambena zgrada, radnja u trospratnici i fabrika za šivenje. Regionalni guverner Oleh Sinehubov naveo je da su među povređenima medicinski tehničar i 12-godišnji dečak, prenosi Unian.

Napad na Kijev

Ruske snage izvele su rano jutros raketni napad na Kijev, a gradska uprava saopštila je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve projektile. Kako je navedeno, ruske snage su koristile krstareće rakete, a usled pada fragmenata projektila izbio je požar u nestambenoj zgradi, prenosi Unian. Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

Kina rekla: Ne!

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini narednog meseca u Švajcarskoj zbog toga što samitu neće prisustvovati i Rusija i Ukrajina, rekla su četiri izvora upoznata s tim pitanjem za Rojters.

Agencija navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih delova sveta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini i navodi da Moskva nije pozvana na konferenciju.

Jedan od izvora Rojtersa je rekao da je Kina ove nedelje obavestila diplomate da su uslovi za učešće Pekinga koji nisu ispunjeni uključivali da konferenciju priznaju i Rusija i Ukrajina, ravnopravno učešće svih strana i pravednu diskusija o svim predlozima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija