• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

31.05.2024

22:23

NATO i Kijev spremaju "drugi front" za septembar! Samo, hoće li Ukrajina tada postojati, Rusi bi rat mogli završiti već u julu?!

Shutterstock

Vesti

NATO i Kijev spremaju "drugi front" za septembar! Samo, hoće li Ukrajina tada postojati, Rusi bi rat mogli završiti već u julu?!

Podeli vest

Ukrajinski resursi omogućiće njihovoj vojsci da izdrži najviše do početka jeseni. Ali, najverovatnije, sve će se srušiti u junu-julu.

NATO i Kijev pripremaju "drugi front" za septembar, ali vojne ekspereti ističu da će ukrajinski resursi omogućiti njihovoj vojsci da izdrži najviše do početka jeseni, kao i da će se, najverovatnije, sve urušiti u junu-julu.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poziva da se dozvoli Ukrajini da napadne regione Ruske Federacije, a neke zemlje su dale takvu dozvolu. Ranije je Frans pres pisao da je ukrajinska vojska više puta koristila oružje koje je isporučio Zapad za napad na Rusku Federaciju. Kijev je poslednji put gađao ciljeve na Krasnodarskoj teritoriji.

Direktor Centra za vojno-političke studije MGIMO Aleksej Podberezkin upozorava da je strategija Zapada logična i konzistentna. 

- Na Zapadu odlično shvataju da će morati da pređu na stratešku odbranu, jer nema dovoljno trupa, koje se brzo smanjuju a gubici katastrofalno rastu. Nedostaju i oružja i vojna oprema. Dakle, oni zahtevaju da se Oružane snage Ukrajine održe, a to je moguće samo uz prelazak na stratešku odbranu, odnosno uz političku podršku Zapada, uz održavanje relativne stabilnosti, barem nekoliko meseci - smatra Podberezkin.

Takva odbrambena strategija, objašnjava dalje on, zahteva otprilike 3-5 puta manje resursa nego aktivna ofanziva. 

- Naravno, to ne podrazumeva odustajanje od „kontraofanzive". Ipak, trenutno Kijev ne može da preduzme nikakvu ozbiljnu akciju. Treba da preživi do septembra, ili još bolje, do kraja godine - jasan je on.

S druge strane, fron bi se mogao srušiti već u narednim nedeljama. Gubici ukrajinske vojske su čak dve hiljade ljudi dnevno, a još više sa dezerterima i sanitetskim gubicima. Ispada da Kijev svaki dan ima minus brigadu. Ukrajina naprosto nema toliko brigada, a rezerve su joj iscrpljene.

Ruski ekspert i novinar Dmitri Polotnikov, navodi da je Zapad početkom godine odlučio da isporuči visokoprecizno oružje sa povećanim dometom, koje nadoknađuje odbrambenu strategiju. Istina, Zapad se plaši da će Moskva to shvatiti kao direktno učešće u sukobu, ali to kategorički ne želi, jer želi da formalno bude na margini sukoba. U interesu Zapada je da ginu samo Ukrajinci.

Osim toga, navodi on, Zapad planira da pojača terorističke napade u Ruskoj Federaciji. I ova strategija se sprovodi. U isto vreme, sam Zapad ostaje po strani i nosi „bele rukavice", prolivajući reke krvi.

Kijev ima teoretsku priliku da ojačaju ukrajinsku vojsku, izvrši potpunu mobilizaciju i nekako obuči vojnike.. Računa se da ako kijevski režim izdrži do septembra, tada će do tada stići druga rezerva. Danas, međutim, Ukrajina koristi sve svoje rezerve, pa čak i strateške sa Artjomovskog i Harkovskog pravca. 

I pored toga, ruske oružane snage potiskuju neprijatelja kod Harkova. I to rade bez prestanka.

Polotnikov je mišljenja nisu vredne pažnje izjave generalnog sekretara NATO-a i drugih zvaničnika pod kontrolom SAD koji poručjuju da će Ukrajini dati sve što joj treba, uključujući i vojsku

- Rrealnost je da Makron, ako želi rat sa Rusijom, može da pošalje samo jedan korpus u Kijev. A Poljska, uprkos svim naporima, ima samo dve brigade... I to je sve bez avijacije, bez protivvazdušne odbrane, što znači da nemaju snage da se bore protiv dobro funkcionisanja sistema Ruske Federacije - jasan je ruski ekspert.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija