• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

30.05.2024

22:30

Kako na put sa bebom u avionu! Evo kako da vam putovanje bude što ugodnije

Shutterstock

Putovanja

Kako na put sa bebom u avionu! Evo kako da vam putovanje bude što ugodnije

Podeli vest

Putovanje sa bebom avionom može biti prava noćna mora, ali ako se dobro organizujete i ispratite sve korake, putovanje vam može biti pravo uživanje.

Stručnjaci kažu da zdrave bebe mogu da putuju već od osmog dana života.

Za dete do dve godine cena avio-karte razlikuje se od kompanije do kompanije. Kod nekih se plaća samo određeni fiksni iznos, druge avio-kompanije za bebu naplaćuju 10 odsto cene karte, u šta je uključena i aerodromska taksa, dok neke avio-kompanije u slučaju dece do dve godine naplaćuju 10 odsto cene karte za odrasle plus aerodromske takse.

U svakom slučaju, beba nema pravo na svoje mesto u avionu, već je roditelj drži na krilu, a prilikom poletanja dobićete i poseban dodatak za pojas za vezivanje, kojim ćete za sedište vezati i sebe i svoju bebu.

Foto: Shutterstock

 

Već prilikom rezervacije avio-karte, ako se radi o dužem letu i ako vaša beba nije starija od dve godine, možete rezervisati takozvani baby cot ili dečji krevetić. Taj krevetić se pričvršćuje na pregradu koja ekonomsku klasu deli od prve klase, i to nakon poletanja aviona. Pre nego što avion sleti na odredište, dete ćete ponovo uzeti na krilo, jer se krevetić mora sklopiti pre sletanja aviona. Pri rezervaciji avio-karte možete rezervisati i hranu za bebu ili dete tu mogućnost nudi dosta avio-kompanija.

Kod većine avio-kompanija imate pravo da dečja kolica ponesete besplatno, to jest dečja kolica se ne računaju u ukupnu težinu prtljaga koji se predaje. Naime, kolica možete zadržati sve do dolaska pred stepenice aviona ili tunela koji vodi do aviona. Retke su avio-kompanije koje traže da roditelji potpišu da za dečja kolica neće tražiti odštetu u slučaju da se ona oštete ili unište. Ako presedate, naglasite prilikom prijave leta, odnosno čekiranja karata, da ćete dečja kolica zadržati sve do ulaska u avion.

Foto: Shutterstock

 

Dobićete posebnu nalepnicu za kolica. Kolica predajete pred avionom, a kad sletite na aerodrom na kojem ćete na sledeći let čekati nekoliko sati, čim izađete iz aviona, odmah uz njegove stepenice, odnosno odmah uz vrata aviona, na ulasku u tunel koji vodi do aerodromske zgrade, trebalo bi da dobijete kolica.

Vazduh u avionu je prilično suv i roditelji bi trebalo da povedu računa o tome da dete dobije dosta tečnosti. U nekim avio-kompanijama će vas i prijatno iznenaditi. Naime, neki prevoznici prilikom ulaska u avion daju za bebe torbicu s pelenama, vlažnim maramicama, portiklom, ili neku igračku kojom će se vaše dete zabaviti u toku leta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija