• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.05.2024

12:15

Da li dete mora da se krsti do 40. dana po rođenju? Sveštenik otkriva kad je pravo vreme i da li majka sme da prisustvuje činu!

Shutterstock

Društvo

Da li dete mora da se krsti do 40. dana po rođenju? Sveštenik otkriva kad je pravo vreme i da li majka sme da prisustvuje činu!

Podeli vest

Krštenje deteta je čin kom se raduje svaka porodica, i sve češće je postala praksa da za njega vezujemo i prve rođendane.

Ali, neki ljudi tvrde da dete po pravoslavnim običajima mora da se krsti do 40 dana od rođenja, no, da li je to zaista tako i šta je istina?

U različitim predelima Srbije, javljaju se različita verovanja, pa smo tako načuli da mnogi pominju i kada je pravo vreme za krštenje deteta.

Neki navode da "ne treba dete da se krsti posle 40 dana od rođenja", drugi da se to treba činiti kada je detetu neparan broj godina, a ponegde se veruje i da treba to činiti malo pre prvog rođendana.

Na to da li postoji "pravo" vreme da se dete krsti odgovara sveštenik Ivan Vesić.

Foto: Shutterstock

 

- U prvim vekovima krštavani su odrasli ljudi, jer su i prvi hrišćani bili već odrasli ljudi. Kada se hršćanstvno proširilo i kada su već počele da posoje hrišćanske porodice, oni su želeli da crkvi priključe i svoju decu. Zato su i njih krštavali i to su želeli da urade što pre, zbog velike stope smrtnosti dece koja je vladala u to vreme. Neke su krštavali odmah po rođenju, ali nije obavezujuće da mora da se dete krsti do 40 dana po rođenju.

Zato je ostala ona praksa u nekim delovima da mama ne prisustvuje krštenju zbog tih 40 dana, jer ženama navodno toliko treba da se oporave i očiste od porođaja.

- Ovo nije obavezno, dete može i kasnije da se krsti. No, u slučaju da, ne daj Bože, nešto sa detetom nije u redu, onda se preporučuje što pre da se to učini. Takođe, nije obavezno se dete krsti u parnim ili neparnim godinama, kao što je isto praksa u nekim predelima. Tako je i spoj prvog rođendana i krštenja više primenjivano iz praktičnih razloga. Krštenje je čista volja roditelja kada će dete priključiti crkvi - navodi naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija