• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

30.05.2024

12:26

(VIDEO) Ovako su maturanti karlovačke bogoslovije iznenadili profesora! A ovo možda niste znali o njemu

S.K./YouTube video printscreen

Vesti

(VIDEO) Ovako su maturanti karlovačke bogoslovije iznenadili profesora! A ovo možda niste znali o njemu

Podeli vest

"Nije bilo profesora kao što je Matić Arsa", pevaju budući mladi bogoslovi na kraju svog školovanja, a snimak je oduševio javnost.

Na društvenim mrežama gde je objavljen, hiljade je pohvalnih i dirljivih komentara, a oni koji poznaju profesora Arsu, odnosno, arhimandrita Arsenija Matića, nastojitelja manastira Bešenovo na Fruškoj Gori, znaju šta bi valjalo dodati.

 

 

- Ta vrsta publiciteta manje ili više prija ljudima, ali našem ocu Arseniju Matiću, nastojitelju manastira Bešenovo na Fruškoj Gori bi nemerljivo više značilo kada bi umesto videa sa njim i njegovim đacima, medijima i društvenim mrežama bila i informacija o obnovi manastira Bešenevo, Nemanjićke zadužbine koju sa požrtvovanjem sprovodi već dvanaest
godina – naveli su poštovaoci ovog monaha Srpske pravoslavne crkve.

Arhimandrit Arsenije je uputio apel za pomoć celokupnoj javnosti, u kome je ukratko objasnio i kako teče obnova manastira.

 

 

- Odlukom njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija 2012. godine pokrenuli smo, iz pepela, obnovu Nemanjićke zadužbine manastira Bešenovo. Nadajući se da ćemo uz božji blagoslov i uz pomoć dobrih ljudi za 80. godišnjicu od njegovog rušenja u potpunosti obnoviti makar hram posvećen svetim Arhangelima, apelujemo i molimo sve ljude dobre volje, društveno odgovorne kompanije, lokalnu samoupravu i državne organe da se u skladu sa svojim mogućnostima, uključe u obnovu i da pomognu taj veliki i bogougodni poduhvat – navodi iguman Arsenije.
On dalje kaže da je tokom proteklih, nešto više od deset godina obnove, bratija manastira, uz podršku vernog naroda, uradila mnogo, ali sada predstoje radovi koji po svom obimu prevazilaze monaške mogućnosti i koje zahtevaju uključivanje šire društvene zajednice.

- Započeti su kapitalni radovi na prvoj fazi oblaganja spoljašnosti Hrama vraco kamenom, koji će hramu dati notu kakvu Nemanjićka zadužbina zaslužuje, a koji po svom sastavu i tvrdoći predstavlja optimalnu sredinu između peščara i mermera. Za oblaganje 400 kvvadrata hrama potrebno je oko 40 tona kamena, koji se sukcesivno i u zavisnosti od raspoloživih finansija manastira doprema iz rudnika sa granice Makedonije i Bugarske, a koje vredne ruke nekolicine kamenorezaca i klesara iz Kruševca i vajara Rajka Blažića iz Beograda obrađuju i ugrađuju u manastirske zidine – objašnjava arhimandrit Arsenije.


Odmah po završetku radova sa kamenom manastir očekuje freskopisanje i izgradnja glavnog manastirskog konaka, za koje takođe nisu obezbeđena sredstva, a čijim završetkom radova bi obnova bila kompletna.
- Manastir je, po predanju, podigao kralj Dragutin Nemanjić, koji je upravljao Sremom. Smestio ga je na jednom od glavnih izvorišta vode koja su napajala stari Sirmijum, danas Sremsku Mitrovicu. Krst manastira Bešenovo pominje se još 1292. godine, dakle upravo u doba Dragutinovo.Na žalost, ustaše su 1942. godine poharale i spalile Bešenovo, 1944. godine nemačka avijacija ga je sravnila sa zemljom, a posleratne vlasti su odobrile razvlačenje građevinskog materijala i manastiru oduzela zemljišni posed, te je posle toga od manastira ostala samo pustoš i razvanjeni grobovi. Na nama je da sada, dajući koliko možemo, ispravimo višedecenijsku nepravdu i manastir ponovo uzdignemo ka nebu naše svete Fruške gore – zaključio je iguman manastira Bešenovo.

 

 

U manastiru skrivane mošti kneza Lazara i cara Uroša

Kroz istoriju su Turci u više navrata pljačkali manastir i rasterivali monahe, a nije mu bila naklonjena ni Habzburška monarhija. Zlopaćenje se nastavilo i u dvadesetom veku.
- Monasi iz Sremske Ravanice i Jaska su na početku Drugog svetskog rata u Bešenovo sklonili mošti svetog kneza Lazara i svetog cara Uroša. Ustaše su 1942. godine opljačkale manastirsku riznicu, uključujući i kivote svetitelja i sve dragocenosti koje su bile u njima. Sve je odneto u Zagreb, a same mošti su naprosto istresene iz kivota i razbacane po manastiru! Spasao ih je profesor Radoslav Grujić uspevši da ih prebaci u Sabornu crkvu u Beogradu – kazao nam
je ranije iguman Arsenije.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI