• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.05.2024

06:30

Još jedan skandal u britanskoj kraljevskoj porodici! Britanski kralj Čarls III dobio nagradu od naciste

EPA

Vesti

Još jedan skandal u britanskoj kraljevskoj porodici! Britanski kralj Čarls III dobio nagradu od naciste

Podeli vest

Britanski monarh, dok je bio princ od Velsa, 1983. primio počasnu diplomu prava na ceremoniji na Univerzitetu Alberta u Kanadi od Petra Savarina, koji je pripadao zloglasnoj ukrajinskoj SS diviziji 'Galicija', otkrio 'Diklasifajd UK'.

Britanski kralj Čarls III dobio je nagradu od sada pokojnog ukrajinskog nacističkog veterana Petra Savarina u vreme dok je još bio princ od Velsa, 1983. godine, objavio je portal "Diklasifajd UK". Čarls je primio počasnu diplomu prava na ceremoniji na Univerzitetu Alberta u Kanadi od Savarina, koji je pripadao zloglasnoj ukrajinskoj dobrovoljačkoj 14. Vafen grenadirskoj diviziji SS-a, zvanoj "Galicija".

Vlasti sve znale?

Kako britanski portal navodi u svom izveštaju, Čarls je u svom pozdravnom govoru pohvalio one koji su "žrtvovali svoje živote pre 40 godina" u borbi protiv Adolfa Hitlera, ali mu je nagradu dodelio upravo veteran koji se borio za nacističku Nemačku. U tom trenutku, od 1982. do 1986. godine, Savarin je bio kancelar Univerziteta Alberta, uprkos tome što je ranije pripadao zloglasnoj SS diviziji. "Diklasifajd UK" objavio je i fotografije sa uručenja nagrade, na kojoj se vide tadašnji princ Čarls sa tadašnjom suprugom Dajanom u društvu sa Savarinom. 

Komentarišući ovo otkriće, Bakingemska palata je potvrdila da je tokom kraljevske posete 1983. Čarls dobio nagradu Univerziteta Alberta, opisujući ga kao "veoma cenjenu kanadsku instituciju".

- Kao što je uobičajeno, kancelar univerziteta je imao tu čast da preda nagradu. Budući da su njegovi domaćini poštovali sve uobičajene proceduralne provere, preporučeno je da kralj u to vreme prihvati tu čast - saopštili su iz Bakingemske palate. 

U Kanadi najmanje 3.000 nacista

Centar "Simon Vizental", jevrejska organizacija koja se bavi i lociranjem odbeglih, neprocesuiranih nacista, objavio je još 1997. da se u Kanadi nalazi čak 3.000 nacističkih zločinaca.  

- Dok su jevrejski imigranti bili hapšeni kao neprijateljski useljenici, nacisti su mogli slobodno da uđu u Kanadu, pokazujući svoje 'SS' tetovaže - rekao je svojevremeno istoričar Irving Abela. 

On je objasnio da je taj znak raspoznavanja dokazivao da je onaj koji ga je nosio služio u "elitnoj jedinici" i da je u pitanju bio "predani antikomunista". 

 

Međutim, "Diklasifajd UK" sugeriše da je britansko ministarstvo spoljnih poslova, koje organizuje kraljevska putovanja u inostranstvo, moglo znati za Savarinovu nacističku prošlost. 

Inače, Petro Savarin, koji je umro 2017, bio je među hiljadama nacista koji su pobegli na Zapad posle kraja Drugog svetskog rata 1945, a najčešće su za to imali baš britansku pomoć. Savarin je jedan od oko 2.000 pripadnika divizije "Galicija" koji su prebegli u Kanadu. Ta divizija je na kraju Drugog svetskog rata, 1945, preimenovana u Prvu ukrajinsku dobrovaljačku diviziju ne bi li se distancirala od zločina počinjenih najviše nad Poljacima i Jevrejima. U Kanadu su primljeni kao pripadnici jedinice koja se u Drugom svetskom ratu borila protiv Sovjeta. 

Kao i mnogi bivši nacisti u Kanadi, tako je i Savarin dobio jedno od najviših odlikovanja te zemlje. On je, naime, 1987. dobio Orden Kanade.

Skandal sa Hunkom

Ovo nije prvi put da je otkrivena veza Univerziteta Alberta i nacista. Taj univerzitet je imao zadužbinu nazvanu po Jaroslavu Hunki (98), Ukrajincu, koji je takođe služio u nacističkoj diviziji "Galicija". Njega su kanadski poslanici ovacijama dočekali tokom posete Volodimira Zelenskog parlamentu te zemlje prošle godine. Incident je postao međunarodna sramota za Otavu, što je dovelo do ostavke predsednika Predstavničkog doma Entonija Rote, javnog izvinjenja premijera Džastina Trudoa i priznanja Nemačke da je njen ambasador, koji je takođe bio među zvanicama u parlamentu, aplaudirao bivšem članu Vafen SS divizije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija