• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.10.2023

06:50

Slavimo svetog Taraha, Prova i Andronika! Evo zašto ćete se jutrom radovati ako noć provedete u plaču!

Tanjug

Društvo

Slavimo svetog Taraha, Prova i Andronika! Evo zašto ćete se jutrom radovati ako noć provedete u plaču!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetim mučenicima Tarahu, Provu i Androniku.

Veruje se da oni donose dobru sreću, zaštitu i rasteruju tamu i u najmračnijim noćima.

Tarah je bio rodom iz Klavdiopolja u Siriji, Prov iz Side Pamfilijske a Andronik iz Efesa. Svu trojicu povezuje mučenje kome behu podvrgnuti u vreme cara Dioklecijana.

Za vreme progona hrišćana, vojnici uhvatiše ovu trojicu i dovedoše ih pred antipata Numerija Maksima. Kako Tarah beše najstariji, antipot njega prvog upita za ime, a on odgovori - hrišćanin. I tako tri puta, što silno razgnevi antipota te naredi da ih svu trojicu podvrgnu mukama.

Prvo ih bičevaše a zatim ih krvave baciše u tamnicu. Duh se njihov ni tu ne slomi te gnevni antipot odluči da ih baci u areni sa divljim zverima.

Foto: Shutterstock

 

Pustiše na tri hrišćanina medveda i lavicu međutim, na šok okupljene mase, zveri se samo umiljavahu oko njih. Neverujući svojim očima, mnogi od okupljenih počeše da veruju u Boga i da viču na antipota, što ovog još više razgnevi.

Ne znajući više šta će, Numerije Maksim naredi vojnicima da uđu u arenu i iseku ovu trojicu na komade, što poslušni vojnici i učiniše.

Prema legendi, tri hrišćana Makarije, Feliks i Verije noću su došli kako bi preuzeli ostatke svetih mučenika i dostojno ih sahranili, međutim nisu mogli da raspoznaju njihova tela koja su bila pomešana sa telima drugih zatvorenika. Oni su tada počeli da se mole, a iznas ostataka mučenika zasijale su tri sveće, po jedna iznad svakog.

Upravo zato narod veruje da, ko se iskreno bude molio svetim Tarahu, Provu i Androniku, poput sveće iznad njihovih tela, oni će molitvom svojom rasterati najveći mrak u našim životima.

Foto: printskrin/spc.rs

 

Beseda o večernjem plaču i jutarnjoj radosti

Na dan kada obeležavamo ove velike mučenike veruje se da ako čovek noću pokajnički plače, danju će se radovati, radovaće se kao novorođeni, kao okupani, kao olakšani od bremena greha. Ako li pak noć provodi u grehu i bezumnom veselju, osvanuće mu dan žalostan i plačevan. Zato danas treba izgovoriti molitvu posvećenu mučenicima:

"O Gospode Isuse, Spasitelju, i Učitelju naš, karaj nas, no oprosti nam; šibaj nas, no spasi nas. Tebi slava i hvala vavek. Amin."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija