• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

24.10.2023

18:05

U bolnicu u Leskovcu uloženo 4,6 milijardi! Predsednik uručio Leskovčanima digitalni mamograf!

Informer

Društvo

U bolnicu u Leskovcu uloženo 4,6 milijardi! Predsednik uručio Leskovčanima digitalni mamograf!

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić je tokom posete Leskovcu obišao radove na rekonstrukciji Opšte bolnice, kojoj je uručio savremeni digitalni mamograf.

Tom prilikom istakao je da je u obnovu zdravstvenih ustanova u Leskovcu uloženo 4,6 milijardi dinara, a da od pedesetih godina ništa nije ulagano. Posle razgovora sa izvođačima radova istakao je da će Opšta bolnica biti završena do januara 2025. godine.

Predsednik je rekao da su obezbeđena sredstva za još jednu zgradu u okviru bolnice koja se gradi, oko 350 miliona dinara, a uručujući mamograf, istakao je da je on u Leskovac stigao pre roka.

- Od 1. novembra bi trebalo sve da se namesti, da se osoblje obuči. Dobro je što je reč o 3D mamografu, on ima moć otkrivanja veću za 65 odsto, najsavremeniji je - rekao je predsednik i dodao da će i ostali gradovi, koji nemaju, dobiti mamograf.

Foto: Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

 

Istakao je da ojačavamo zdravstvo i da ćemo to i nastaviti. 

- Briga za ljude nam je iznad svega. Ne postoji ništa važnije od zdravlja naših žena - rekao je Vučić.

O Opštoj bolnici

* Opšta bolnica u Leskovcu je puštena u rad 1974. godine
* ima više od 1.400 zaposlenih
* pokriva više od 240.000 stanovnika na teritoriji Jablaničkog okruga, odnosno opštine Leskovac, Medveđa, Lebane, Bojnik, Vlasotince i Crna Trava

Stiže i magnetna

Kada je u pitanju obnova Opšte bolnice, predsednik Vučić je rekao da je izvođač radova obećao da će sve biti završeno do januara 2025. godine i da svakog dana imaju 165 radnika na gradilištu. 

Predsednik Srbije se zahvalio svima koji rade na rekonstrukciji bolnice u Leskovcu.

- Prvi put ćemo ovde imati sve što ima i Urgentni centar, sve najmodernije aparate. To je nešto što Leskovac nikada nije imao - rekao je predsednik i dodao da je ministarka zdravlja Danica Grujičić dala saglasnost da se u bolnici napravi i angio-sala kako bi Leskovčani mogli da budu potpuno zbrinuti.

- Uskoro stiže i magnetna rezonanca vredna 2,5 miliona evra - istakao je Vučić.

Mapa opremanja zdravstvenih ustanova

Aleksandar Vučić predstavio je mapu opremanja zdravstvenih ustanova i istakao da će veliki broj savremenih medicinskih aparata biti obezbeđen za gradove i opštine širom Srbije.
- Važno je što će mamograf od 25-26. novembra dobiti i Babušnica, imaće ga i Pirotski okrug, Negotin, Kladovo, Kuršumlija, Vladičin Han, kao i mnoga mesta gde ga nije bilo do sada, pa su žene morale da idu u Niš, Kruševac i druge gradove - naveo je Vučić.
Predsednik Srbije je najavio da će i Niš dobiti pokretni mamograf i istakao da će Kragujevac dobiti i mamograf i magnetnu rezonancu.

 

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

Direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević rekao je da rekonstrukcija Opšte bolnice ima ogroman značaj ne samo za Leskovac već za ceo Jablanički okrug.

- Naime, pravi se savremena bolnica apartmanskog tipa, u kojoj će biti sve dvokrevetne sobe sa kupatilom, ali i nove hirurške sale sa centralnom intenzivnom negom i porodilištem. Mamograf je i te kako značajan jer spada u "zlatni standard" za rano otkrivanje karcinoma dojke - rekao je on.

Značajno za pacijente

Doktor Dimitrijević je rekao da se rekonstruiše centralna glavna zgrada bolnice, površine 25.000 metara kvadratnih.

- Bolnica je počela sa radom 1974. godine i do sada nije rađena ovako temeljna rekonstrukcija - dodao je on.

Nova ulaganja u obrazovanje

Do sada je u Leskovac uloženo više od 100 miliona evra na razne načine, ali su u planu i nova ulaganja, posebno u obrazovanje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
- Mislim na projekte "Čista Srbija" i dečje dispanzere. Put prema Bojniku, zajedno sa kružnim tokom kod "Tri šešira", treba da bude svetski put. Moramo da dovedemo još investitora. Najvažnije je da se napravi konkurencija i da broj nezaposlenih bude što manji - rekao je predsednik i dodao da se u narednom periodu razmišlja o tome šta je potrebno od obrazovnih institucija u Leskovcu.
On je najavio da će doći u Leskovac 19. novembra pošto će poslednji meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koji fudbalska reprezentacija Srbije igra sa Bugarskom biti na novom stadionu u ovom gradu.
- Prvo ćemo otvoriti stadion u Zaječaru, a onda dolazimo svi ovde da gledamo utakmicu - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

 

Na pitanje kako su žene do sada obavljale mamografske preglede Dimitrijević je rekao da su do sada imali analogni mamograf, koji se često kvario.

- Pre početka korone prestao je da radi i više nije bilo moguće da se popravi. Novi digitalni mamograf će za naše pacijente, pre svega, za skrining mamografiju, mnogo značiti uzimajući u obzir da je karcinom dojke u samom vrhu maligniteta i uzroka smrtnosti žena - istakao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Čista mržnja! Ponoš: Vučića treba čerečiti, a Vučevića spržiti!
Politika

Čista mržnja! Ponoš: Vučića treba čerečiti, a Vučevića spržiti!

Lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš, koji će biti na zajedničkoj listi stranaka bivšeg režima na čelu sa tajkunom Draganom Đilasom, izjavio je da predsenik Srbije Aleksandar Vučić "mora da snosi političku odgovornost zbog dešavanja u Banjskoj jer je naneta nesumnjiva šteta i opozicija mora da ga čereči na slučaju Banjska"!

24.10.2023

14:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija