• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

21.11.2023

14:42

Još vam nije stigao račun za struju, a na šalterima su velike gužve: Evo da li treba da brinete zbog kamate

Shutterstock, Zoran Sinko

Društvo

Još vam nije stigao račun za struju, a na šalterima su velike gužve: Evo da li treba da brinete zbog kamate

Podeli vest

Iako je rok za plaćanje računa sa popustom 28. u mesecu, već od prošle sedmice na EPS-ovim šalterima širom zemlje su ogromne gužve.

Domaćinstva račune za struju uglavnom dobijaju oko 15. u mesecu, ali zbog štrajka u Pošti mnogi još nisu dobili oktobarske račune. Nema razloga za zabrinutost, uvereni smo da će računi stići na vreme, poručuje izvršni direktor snabdevanja u EPS-u Radovan Stanić.

Građani kažu da su zabrinuti da će da plate zateznu kamatu ako račune ne plate na vreme, a ne žele ni da ostanu bez popusta od 5 odsto za redovno plaćanje. Izvršni direktor snabdevanja u EPS-u Radovan Stanić naglašava da nema razloga za zabrinutost, piše RTS.

- Danas je 21. novembar, rok za plaćanje je 28. Mi očekujemo da će najveći broj naših građana biti u prilici da svoje račune plati na vreme i ostvari popust od 5 odsto koji je omogućen za redovno plaćanje, dodaje Stanić.

Foto: Informer

 

 

Stanić kaže da je EPS sve račune predao Pošti na podelu.

- Mi zaista očekujemo da će svi kupci u roku za plaćanje dobiti svoj račun. Bez obzira na to, predlažemo da svi posete portal eps.rs na kome mogu steći uvid u svoje račune i taj portal pruža niz mogućnosti. Možete videti svoju potrošnju unazad tri godine, sve uplate unazad tri godine. Stvara vam mogućnost da račun preuzmete i ima čak mogućnosti da ga platite, tako da nema potrebe da čekate u redovima na šalterima", objašnjava Stanić.

Ističe da se pri tome plaća dvadesetak dinara, što nije trošak koji naplaćuje EPS, već trošak bankarske institucije preko koje se vrši plaćanje. "Znate i sami da je ta provizija daleko manja od plaćanja na šalterima pošta i nekih banaka", dodaje Stanić.

Hoće li biti pomeren rok za ostvarivanje popusta

Neka komunalna preduzeća su već pomerila rokove za plaćanje upravo zbog štrajka u Pošti. Na pitanje da li EPS razmišlja da uradi to isto, Stanić kaže da prate situaciju na terenu i da će u skladu sa tim postupati.

- Još jednom kažem da korišćenjem portala prestaje svaka potreba za čekanjem poštara, guranjem u redovima i čekanjem na kopiju račun, poručio je Stanić.

Ipak, naši građani su navikli da račune dobiju na svojim adresama, a Stanić ponavlja da su uvereni da će tako biti i ovoga puta i da će račune dobiti na vreme.

Koliko građana je do sada ostvarilo pravo na popust

Govoreći o tome koliko građana ostvari pravo na popust, Stanić ističe da najveći broj građana redovno izmiruje svoje obaveze.

- Čak i do 62 odsto naših građana plaća račune u roku i ostvaruje popust od 5 odsto. To je negde na nivou dva miliona do dva miliona i 100.000 građana koji svakog meseca ostvaruju popust od 5 odsto, navodi Stanić.

Od oktobra do marta građani i na osnovu štednje mogu ostvariti popust od 20 do 40 odsto.

- Preko 56 odsto građana je uspelo da ostvari popust na racionalnu potrošnju time što su svoju potrošnju u odnosu na jedan od dva oktobra, oktobra prošle i oktobra pretprošle godine, umanjili potrošnju za više od 5 odsto. Time je ukupna potrošnja za oktobar ove godine za oko 7,5 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine, a čak 19 odsto manja u odnosu na oktobar 2021. godine, naglašava Stanić.

Foto: Informer

 

 

Poručuje da su građani ozbiljno shvatili mogućnost da uštede, a da su sa druge strane iskoristili mogućnost racionalnog korišćenja električne energije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija