• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.12.2023

06:45

Danas je Sveti Elevterije! Veruje se da ako izgovorite ove reči, možete da očekujte čudo

printscreen

Društvo

Danas je Sveti Elevterije! Veruje se da ako izgovorite ove reči, možete da očekujte čudo

Podeli vest

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Elevterija, sveca koji je ostao upamćen po tome što je čak jedan ceo puk Rimske vojske uspeo da preobrati u hrišćanstvo.

Elevterije je rođen u Rimu, a najveći deo života proveo je kao episkop u Valoni (današnja Albanija).

Legenda kaže da je njegova moć ubeđivanja bila tolika da je svakoga uspeo da ubedi da mu poveruje da je hrišćanstvo jedina prava religija.

Kada je 120. godine uspeo da ceo jedan puk rimske vojske ubedi da prihvate hrišćanstvo, car Adrijan osudio ga je na smrt.

Nesrećnog Elevterija živog su kuvali u vreloj smoli dok nije izdahnuo.

Njegovo telo i danas počiva u Valoni u crkvi Svetog Elevterija.

Pravoslavna crkva proslavlja svetog Elevterija 15. decembra po julijanskom, a 28. po gregorijanskom kalendaru.

Tropar

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom (prirodom), bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Elevterije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!
Fudbal

Navijači mogu da odahnu! Legendarni fudbaler ostaje u Liverpulu!

Jedna era na stadionu "Enfild" je okončana. Jirgen Klop nakon devet uspešnih sezona napušta klupu Liverpula, a među navijačima je postojala bojazan da bi isto mogao da učini Mohamed Salah. Ipak, Egipćanin se oglasio i potvrdio da će i naredne sezone nositi dres engleskog velikana.

21.05.2024

13:24

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija