• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

19.01.2024

06:55

Stiže veoma bitna novina u škole: Razredni će pratiti i socijalni život đaka!

Informer

Društvo

Stiže veoma bitna novina u škole: Razredni će pratiti i socijalni život đaka!

Podeli vest

Razredni starešina će imati obavezu da prati i socijalni život deteta, ali i kakav je njegov mentalni sklop. Sve te elemente koje karakterišu jedno dete, razredni svakog odeljenja će morati da evidentira i u pisanoj formi, novine su koje u našem obrazovnom sistemu najavljuje ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

On je istakla važnost uloge nastavnika i razrednih starešina u vaspitno-obrazovnom sistemu. Kako je navela, iako nastavnici ne mogu da poznaju dušu baš svakog od 30 učenika, razredni starešina i te kako može.

Upoznati đake

Ministarka Slavica Đukić Dejanović navodi da su razredne starešine i ranije imale obavezu da prate ponašanje đaka, ali kako je istakla, sada su sada te obaveze precizirane.

- Oni će posmatrati ponašanje dece, ne samo u pogledu znanja i ocena, nego i njegovog odnosa drugom decom. Njegov mentalni sklop koji je karakterističan upravo za tu školsku sredinu. Kakav je njegov socijalni život, kako se druže među sobom, koliko ko ima empatije, koliko je ko spreman na nekakvu solidarnost. Sve te elemente, koje karakterišu jedno dete, razredni starešina zapravo evidentira i u pisanoj formi - precizirala je  Đukić Dejanović.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

Ministarka je navela da su starešine u mogućnosti da definišu četiri tipa dece.

- To su mogu biti prosečna deca, deca koja su povučena u sebe, ona koja su vrlo otvorena i đaci koji su skloni incidentima. Nastavnici će osim što prate napredak u znanju učenika, sada morati da prate i šta se dešava sa njihovim učenicima, u smislu psiholoških svojstava, i o tome će izveštavati i roditelje. Razredne starešine, nastavnici, profesori, učitelji, obavljaju najznačajniji posao u vaspitno-obrazovnom sistemu. Nakon majske tragedije imamo obavezu da bezbednost dece bude najvažnija na čemu moramo zajednički da radimo svi - kaže ministarka.

Rad na invididualnosti dece, a ne vraćanje uniformi

Kada je reč o vraćanju uniforma u školski sistem ne samo iz ugla ministarke prosvete, već i iz ugla psihijatra, ministarka ističe da, koliko god imala nostalgična sećanja na svoju školsku uniformu, važno je u školama gajiti individualnost.
- Više mi se dopada razmišljanje o tome da li svaka škola ima neku svoju individualnost. Ne mora to biti uniforma. To može biti himna škole, to može biti grb, to može biti neka sportska aktivnost u kojoj su deca posebno dobra. Važno je negovati "ferplej", sopstvenog bića i fizičke aktivnosti. Neke škole veliki značaj pridaju tom segmentu i to ih čini specifičnim. Dakle, negovanje specifičnosti škola je takođe jedna od naših preporuka na kojoj mislimo da treba svi zajedno da radim - kaže ministarka.

Ona ističe da je odgovornost razrednog starešine velika, jer do kraja školovanja on i te kako poznaje dušu svakog učenika, pa je važno i da o tome komunicira sa roditeljima. Razredni starešina će definitivno transparentnije pratiti šta se dešava sa njihovim učenicima i praktično praviti svojevrsne đačke "dosijee" koji će naravno služiti samo školi i roditeljima.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola navodi da je dopis ministarstva stigao u škole, a kako objašnjava ministarkina najava neće bitnije pormeniti posao razrednih starešina.

- Sve razredne starešine su i ranije vodile svesku evidencije ponašanja đaka. Pa napišu ko je kada pričao telefonom, ko je šetao po učionici za vreme časa, a ko se drsko ponašao prema nastavniku ili vršnjaku... Nema ovde neke velike promene. Svakako, možemo reći da je 80 ili gotovo 90 odsto zaista dobre dece u školama - navodi Antić.

Foto: Shutterstock

 

Teže je sa roditeljima 

Borko Petrović, profesor engleskog jezika i književnosti iz Paraćina koji je proglašen za najboljeg nastavnika na svetu, navodi da u svakom odeljenju ima dece koja nisu dobro prihvaćena. 

- Ona su povučena ili ekstrovertna. Ovo vidim kao neki signal da se više bavimo decom, da se deca osećaju prihvaćenima, da budu svesna da je u redu da budu različiti. Koliko god ova ideja bila dobra,ostaje da se vidi kako će izgledati u praksi, jer je veliki problem u komunikaciji sa roditeljima. Zamislite kada dođe roditelj kojem morate da saopštite da mu je dete problematično i da ga privolite da bude deo rešenja, a ne problema. Mi imamo seminare, vežbamo i te tehnike aktivnog slušanja. Sve kolege teoretski znaju kako bi trebalo da se postupa, ali u praksi je to izazovno, s obzirom na to da je teško spustiti loptu i sujetu, i uveriti roditelje da radite zajedno za dobrobit njegovog deteta - kaže Petrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija