• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.01.2024

20:00

Počela prijava! Sve što treba da znate o tri vrste vaučera za obolele od retkih bolesti

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Društvo

Počela prijava! Sve što treba da znate o tri vrste vaučera za obolele od retkih bolesti

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić saopštile su danas da je počela prijava za vaučere namenjene obolelima od retkih bolesti. U Srbiji je 693 pacijenata obolelih od retkih bolesti koji se leče, a najviše su pogođena deca.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je, prilikom prijema u Predsedništvu predstavnika Udruženja, roditelja i dece obolele od retkih bolesti, najavio da će za njih država obezbediti dodatnu finansijsku pomoć, pored predviđenih 7,2 milijarde dinara u 2024. godini.

- U dogovoru sa predsednicom Vlade i resornim ministrima, dogovorili smo da odmah idemo na izdavanje vaučera za apoteke za kupovinu lekova i suplemenata od 35.000 dinara po osobi za ovu godinu. Zatim, idemo sa izdavanjem vaučera za rehabilitaciju u banjama, planinama i na moru preko Crvenog krsta u Baošićima u vrednosti od 50.000 za porodicu, kao i sa jednokratnom novčanom pomoći od 25.000 dinara, što je oko dodatnih 320 miliona dinara pomoći - rekao je tom prilikom predsednik Vučić.

Foto: Tanjug

 

On je naglasio da će u Programu za Srbiju do 2027. godine posebna pažnja da se obrati na retke bolesti i na inovativne lekove, da ne bi moglo da se dogodi da u regionu neki lek bude dostupan pacijentima a da u Srbiji ne bude dostupan.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju formiralo je i Grupu za unapređenje kvaliteta života porodica sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalih koji su oboleli od retkih bolesti, koja se bavi pripremom strateških dokumenata, nacrta zakona, predloga podzakonskih akata i drugih propisa kojima se regulišu pitanja iz oblasti unapređenja kvaliteta života porodica sa decom obolelom od retkih bolesti. Zatim daje stručna mišljenja na nacrte zakona i druge predloge propisa koje pripremaju drugi državni organi, a koji su iz nadležnosti ove grupe, sarađuje sa institucijama u čijoj su nadležnosti usluge koje utiču na ostvarivanje prava dece i odraslih obolelih od retkih bolesti kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, zdravstveno osiguranje, podiže svest javnosti o retkim bolestima i potrebama porodica sa decom obolelom od retkih bolesti, te sarađuje sa udruženjima građana i organizacijama civilnog društva koji u svojoj delatnosti imaju podršku porodicama sa decom obolelom od retkih bolesti, i druge poslove iz delokruga Grupe.

Na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Vlada Srbije donela je odluku o dodeli jednokratne pomoći od 25.000 dinara, dodeli vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara i dodeli vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

 

U zavisnosti od toga da li se zahtev podnosi za dodelu jednokratne novčane pomoći, za dodelu vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava ili za dodelu vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju, podnosilac zahteva popunjava obrazac za određenu vrstu podrške i dostavlja ga Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Grupi za unapređenje kvaliteta života porodica sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, na adresu -  Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd, i putem elektronske pošte: podrskaretkihbolesti@minbdp.gov.rs.

Takođe, sva pitanja u vezi sa uslovima i načinom ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć, vaučere za kupovinu lekova i medicinskih sredstava i vaučere za rehabilitaciju i rekreaciju zainteresovani mogu dostaviti na istu elektronsku poštu: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs.

Odgovori na pitanja mogu se dobiti i putem telefona broj: 064 8622 550, svakog radnog dana u periodu od devet do 15 časova, navodi se na sajtu Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Jednokratna novčana pomoć biće isplaćena roditelju, staratelju ili hranitelju deteta obolelog od retkih bolesti ili punoletnoj osobi oboleloj od retke bolesti. Vaučeri za rehabilitaciju mogu se iskoristiti najkasnije do 20. novembra ove godine u zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za rehabilitaciju. Vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava takođe se moraju iskoristiti najkasnije do 20. novembra 2024. godine.

- Ovakva podrška neizmerno znači. Pored finansijskog momenta, koji nije zanemarljiv, sama pomisao da država brine o najranjivijima u društvu, a to su upravo osobe sa retkim bolestima, sve nas je dirnula. Načinjen je nemerljiv pomak u lečenju i brizi o retkim bolestima i ovo je nešto što nam je pokazalo da možemo da očekujemo napredak i u narednom periodu i da se o ovim pacijentima na svaki način brine - istakla je Olivera Jovović, predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti NORBS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija