• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.02.2024

09:39

Rizik od moždanog udara smanjen na minimum: Institut Dedinje uveo novu metodu za najteže karotidne bolesti

Shutterstock/sfam_photo

Društvo

Rizik od moždanog udara smanjen na minimum: Institut Dedinje uveo novu metodu za najteže karotidne bolesti

Podeli vest

Novom metodom, koja se sastoji od usporavanja povratka krvi u mozak nakon operacije karotide, rizik od moždanog udara ili drugih neuroloških komplikacija je smanjen na minimum.

Tvorac metode, vaskularni hirurg Instituta Dedinje profesor Nenad Ilijevski, i tim stručnjaka operisali su danas 16 pacijenata.

- Odlično je, sve kako treba, osoblje super, lekari pravi, sve je dobro - rekao je Dragoljub Karić koji ima 70 godina, i koji bi trebalo da izađe iz bolnice za dva dana.

- U petak sam došla, sve su nam objasnili, smestili nas, uzimali analize, objašnjavali šta se radi - kaže Stajka Niketić (73) koja takođe očekuje da ubrzo ode kući.

Foto: Informer/shutterstock

 

Svi pacijenti su pod budnim okom sestara i lekara Instituta. Nekoliko sati posle intervencije, iz intenzivne nege svi prelaze na Odeljenje, izjavio je prof. dr Nenad Ilijevski, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Instituta Dedinje.

- Sve je prošlo kako treba, mi smo primenili svoju tehniku, ishemijskog postkondišininga, to je posebna tehnika. Nema smrtnosti, nema šlogova za vreme operacije, niko je na svetu nikada nije radio. Ova je operacija rezervisana za najteže oblike karotidne bolesti, za one pacijente kod kojih je procenat suženja najveći mogući, ima više arterija koje dovode krv u mozak, i to su pacijenti koji su pod najvećim rizikom da im se za vreme operacije šlog desi. Koristeći ovu tehniku mi smo sveli rizik na nulu - kaže Ilijevski.

Foto: Tanjug

 

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, prof. dr Milovan Bojić objašnjava da je ovo veliki dan za srpsku vaskularnu hirurgiju.

- Ovo je veliki dan pre svega za profesora Ilijveskog koji je stvoritelj ove metode, koja je pokazala izuzetne rezultate, i koju mi na veliko inaugurušemo sa 16 operacija u kući u kojoj je nastala, gotovo da neće biti meseca bez nove hirurške procedure i novog inovativnog lečenja kardiovaskularnih bolesti, mi smo sada u potpunim razumnim okvirima lista čekanja, ovim i sličnim metodama još će to brže ići - ističe Bojić.

Građani Srbije najviše obolevaju i umiru od kardiovaskularnih bolesti. Prolećne temperature, kada im vreme nije donele su pune ruke posla i zaposlenima u Institutu. U narednih mesec i po oni su dežiurna ustanova za sva hitna kardiološka, vaskularna i u slučaju potencijalnih transplantacij


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija