• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

17.02.2024

12:47

Koliko kilometraža smanjuje cenu polovnjaka: Kada vaš auto pređe ovaj broj kilometara, najbolje je da ga prodate

Tanjug

Društvo

Koliko kilometraža smanjuje cenu polovnjaka: Kada vaš auto pređe ovaj broj kilometara, najbolje je da ga prodate

Podeli vest

Prilikom prodaje automobila, prvo pitanje koje ćete kao prodavac dobiti jeste: "Koliko je prešao?". To nije slučajno, jer ovaj podatak dosta govori o stanju motora i celokupnog vozila, a ma koliko ga dobro vi održavali, ukoliko je prošao previše, kupca će to odbiti.

Onlajn platforma za prodaju vozila Karvau, podelila je kilometraže na kojima polovni automobili gube najviše na vrednosti i postaju neprivlačni za kupce, naglašavajući da ipak nije dobro biti u vlasništvu jednog automobila isuviše dugo.

- Naši podaci pokazuju koliko je važno da se automobili prodaju brzo. Previše čekanja na prodaju može rezultirati padom u vrednosti vozila - objasnio je Pol Barker, urednik platforme Karvau.

- Naravno, mnogo faktora utiče na vrednost, poput modela i modifikacija na vozilu, ali je kilometraža i dalje presudna - dodao je on.

Kada je najbolje prodati?

Prodaja automobila sa 50 do 60 hiljada pređenih kilometara je najbolja moguća opcija, s obzirom da većina proizvođača vozila daje fabričku garanciju koja obuhvata ovu kilometražu. Po prelasku ovog broja kilometara obično dolazi i do prvih značajnijih servisiranja četvorotočkaša, koji mogu značajno opteretiti budžet, što je razlog više da svoje vozilo prosledite narednom vlasniku.

Druga metrika koja se često uzima u obzir varira između 90 i 110 pređenih kilometara, budući da pojedini proizvođači (obično skupljih, luksuznijih automobila) garantuju da će vozilo perfektno funkcionisati i kada brojač kilometraže "otkuca" stotku. Sve preko toga potencijalnih kupcima može predstavljati psihološku prepreku u kupovini.

Kada se najteže prodaje polovnjak?

Tržište polovnih automobila je u Srbiji veoma razvijeno, a broj vozila koji se može pazariti putem najpopularnije platforme Polovni automobili premašuje 73 hiljade "polovnjaka". Od ukupnog broja automobila, onih sa pređenih 150 i više hiljada kilometara ima čak 42 hiljade! Razlog za to jeste činjenica da se takva vozila mnogo teže prodaju, čak iako su dobro održavana i u perfektnom stanju.

Stručnjaci iz Progresiva ovaj fenomen objašnjavaju percepcijom kupaca, premda u njihovim glavama vrednost vozila opada nakon dostignutih 160 hiljada kilometara. Ono što prodavcu (eventualno) može olakšati prodaju polovnog vozila koje je mnogo prešlo jeste servisna knjižica u kojoj su zabeležena sva redovna i vanredna održavanja vozila, na osnovu kojih bi kupac mogao zaključiti da je četvorotočkaš vredan tog novca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija