• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

27.02.2024

18:46

Srbija na udaru olujnih vetrova! Evo kada stiže i pesak iz Sahare

Darko Cvetanović, Shutterstock

Društvo

Srbija na udaru olujnih vetrova! Evo kada stiže i pesak iz Sahare

Podeli vest

U Srbiji će u sredu, 28. februara biti natprosečno toplo vreme u košavskom području i planinskim predelima i vetrovito, sa temperaturama od četiri do 20 stepeni, saopštio je danas Republički hidroneteorološki zavod.

I danas je u Srbiji veoma toplo vreme, kao usred proleća, jer temperature dostižu i 20°C. U prilog toplom vremenu idu sunčano ili umereno oblačno, ali i vetrovito vreme. Već danima duva košava, povremeno i jakog intenziteta, a vetar je fenskog efekta.

Veoma slična sinoptička situacija očekuje se i u narednom periodu.

Nad Srbijom će biti uglavnom suvo, dok će ciklon sa centralnog Mediterana donositi obilne padavine predelima zapadno od nas i predelima Alpa i centralnog Mediterana.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Prolazna oblačnost sa kišom zahvatiće sa juga u četvrtak južne do petka i centralne predele Srbije.

U narednom periodu i dalje će biti veoma izražena južna strujanja, pa će sa severa Afrike preko Mediterana pristizati veoma topla vazdušna masa. Maksimalna temperatura u većini predela biće i dalje iznad 15°C, tokom pojedinih dana i do 20°C.

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, nastavlja se veoma vetrovito vreme.
Košava će duvati sve do kraja sedmice, tako da se u Pomoravlju, Podunavlju, u većem delu Vojvodine i u Beogradu očekuje jak jugoistočni vetar, dok će pojačan južni vetar duvati i na planinama.

Vetar će biti najjači u petak, tako da će u košavskom području jugoistočni vetar imati olujne udare, na jugu Banata i do 100 km/h, dok će na planinama južni i jugozapadni vetar imati olujne udare od 80 km/h.

Poznato kada stiže pesak iz sahare!

Snažna južna strujanja u višim slojevima atmosfere doneće preko juga Balkana sa severa Afrike čestice pustinjskog peska iz Sahare i to u nešto većim količinama, što se može videti po zamućenosti atmosfere ili po fascinatnim zalascima ili izlascima sunca. Takođe, u predelima sa kišom očekuje se prljava kiša, odnosno sa česticama peska. Ova pojava potpuno je prirodna i uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Foto: N. F.

 

Košava je česta pojava u zimskom i u hladnijem delu godine. Može da duva i dugi niz dana bez prekida, u prošlosti je zabeleženo da je be prekida duvala mesec dana. Koliko će košava duvati i kakvog intenzitea će biti zavisi od raspodele vazdušnog pritiska.

Na samom kraju sedmice vetar će oslabiti, tako da će početkom sledeće sedmice, odnosno u ponedeljak vetar biti u skretanju na severozapadni. Severno strujanje pročistiće atmosferu od peska, ali doneće i nešto svežiju vazdušnu masu sa severa. Ipak, i pored pada temperature i blagog zahlađenja, temperature će biti i dalje iznad proseka za ovo doba godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija