• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

06:45

Danas je Sveti Lav! Zaustavio najvećeg osvajača da razori Rim!

printscreen

Društvo

Danas je Sveti Lav! Zaustavio najvećeg osvajača da razori Rim!

Podeli vest

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Lava I koji je bio papa rimski. Rođen je u Italiji, a otac mu se zvao Kvintijan. Od mladosti se učio svetovnoj filozofiji i hrišćanskim vrlinama.

Bio je najpre arhiđakon kod pape Siksta III, a nakon njegove smrti, izabran je za papa rimski.

Prema predanju, kada je Atila Hunski došao blizu Rima i spremao se da razori grad, Lav je izašao pred njega, ukrotio gnev hunskog vođe i sprečio propast Rima.

U hrišćanskoj tradiciji se takođe navodi da se Atila uplašio vizije apostola Petra i Pavla, koji su stajali pored Lava, i plamenim mačevima pretili Atili.

Kasnije je Sveti Lav pomogao pravoslavlju u borbi protiv Evtihijevih i Dioskorovih verovanja. Zbog toga je sazvan Četvrti Vaseljenski Sabor u Halkidonu, na kome je pročitana poslanica Lava, koju je, prema prednaju, on napisao i položio na grob svetog Petra.

Četrdeset dana pred smrt proveo je u postu i molitvi na grobu apostola Petra, moleći ovog svetitelja da mu javi da li su mu gresi oprošteni.

Prema hrišćanskom verovanju, Apostol mu se javo i rekao da mu jesu svi gresi oprošteni, osim grehova u rukopolaganju sveštenika. Sveti Lav je zatim počeo da se moli dok nije dobio potvrdu da će mu biti oprošteni i ti gresi. Preminuo je 461. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija