• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.03.2024

09:01

Srbija druga u Evropi po najnižoj ceni struje! Đedović Handanović: Beograd jeftiniji od Podgorice i Zagreba

Shuterstock

Društvo

Srbija druga u Evropi po najnižoj ceni struje! Đedović Handanović: Beograd jeftiniji od Podgorice i Zagreba

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je cena električne energije u Srbiji i dalje niža u odnosu na cene u okruženju, izuzev Budimpešte (Mađarska), koja jedina ima nižu cenu električne energije od Beograda (Srbije) za domaćinstva.

Đedović Handanović je istakla da je električna energija, prema podacima HEPI-ja (indeks cena energije u domaćinstvu) u Beogradu jeftinija nego, na primer, u Podgorici i Zagrebu, piše Politika.

 

Ukazala je da ostale države u Evropi imaju mnogo više cene električne energije od Srbije.

– Podsećamo da je Ministarstvo izmenilo Uredbu o energetski ugroženom kupcu (EUK), automatizovalo proces za sticanje statusa EUK za penzionere sa minimalnim penzijama i da je tokom grejne sezone broj domaćinstava sa olakšicama i popustima za plaćanje struje, grejanja ili gasa bio blizu 165.000, što je ujedno više nego nego duplo veći broj domaćinstava koja su do sada ostvarila pravo na popust otkad je EUK status uveden – rekla je Đedović Handanović i dodala:

– Ukoliko građani uštede više od pet procenata električne energije u odnosu na prethodnu godinu ili godinu pre toga, mogu da ostvare popust i do 40 procenata na račun za struju.

Navela je da je u decembru popust od 40 procenata ostvarilo čak 670.000 domaćinstava.

Prema podacima HEPI-ja, cena kilovat-sata u Beogradu sa taksama i PDV-om iznosi 10,48 evra, u Budimpešti 9,68 evra, u Podgorici 10,90 evra, u Zagrebu 14,35 evra, dok je, na primer, u Londonu cena 40,73 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija