• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.03.2024

07:15

Sjajne vesti za vlasnike električnih vozila! Evo koliko elektropunjača će biti na putevima Srbije!

Pixabay

Društvo

Sjajne vesti za vlasnike električnih vozila! Evo koliko elektropunjača će biti na putevima Srbije!

Podeli vest

Na putevima Srbije trenutno je u upotrebi osam elektropunjača za vozila, u toku je postavljanje 16 novih, kao i dodatnih sedam na deonicama koje se završavaju kao što su Moravski koridor i Ruma-Šabac, izjavio je juče ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

- To znači da ćemo ove godine imati 33 elektropunjača, uglavnom na naplatnim rampama. Oni su važni za dopunu baterije za električne automobile - rekao je Vesić.

Inače, predstavnici "Puteva Srbije" juče su sa kompanijama "Itech Corp" i "Elcom Bgd" potpisali ugovor i o finansiranju izgradnje 16 "zelenih stanica" na autoputevima. Reč je o projektima izgradnje pratećeg sadržaja puta na postojećim odmorištima i parkiralištima za potrebe korisnika elektropunjača.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Ministar Vesić je naveo da će Srbija na ovaj način, u narednih nekoliko godina, postati najopremljenija zemlja u regionu kada je u pitanju oprema za električne automobile.

On je istakao da postoje tri zemlje u Evropi koje imaju više od tri miliona električnih automobila.

- To su Nemačka, Francuska i Velika Britanija. Evropska unija procenjuje da će do 2030. godine 30 odsto svih automobila na teritoriji EU biti električni. Naši putevi moraju biti opremljeni odgovarajućom infrastrukturom za električne automobile kako bi bili konkurentni. Ukoliko ne budemo imali ovu infrastrukturu, oni koji prolaze kroz Srbiju, a mi smo tranzitna zemlja, nas će zaobići. Zato je ovo bio poslednji trenutak da krenemo sa izgradnjom infrastrukture - istakao je Vesić.

Punjenje automobila i na pumpama

Ministar Vesić je naglasio da će na planiranim zelenim oazama biti postavljeno između pet i 20 elektropunjača po svakoj oazi, kao i izgradnja prodavnica i restorana površine do 100 kvadrata.
- To će omogućiti veći broj elektroautomobila na našim putevima. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se naši građani još uvek nisu odvažili da kupuju elektroautomobile jeste upravo nedostatak elektropunjača. Uveli smo obavezu pumpama na autoputevima da moraju na četiri točilice za gorivo da imaju jedan elektropunjač - kazao je ministar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija