• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.03.2024

14:46

Najbolje turističko selo na svetu: Zlatiborsko Gostilje u trci za laskavu titulu, jedno je od najuređenijih i najposećenijih na čitavom Balkanu (FOTO)

Društvene mreže

Društvo

Najbolje turističko selo na svetu: Zlatiborsko Gostilje u trci za laskavu titulu, jedno je od najuređenijih i najposećenijih na čitavom Balkanu (FOTO)

Podeli vest

Zlatiborsko selo Gostilje moglo bi da ponese laskavu titulu najboljeg turističkog sela na svetu, jer se našlo u konkurenciji na Konkursu koji je četvrti put zaredom raspisala Svetsla turistička organizacija Ujedinjenih nacija. Srpsko selo Mokra Gora već je ponelo ovu laskavu titulu 2021. godine, pa su velika očekivanja i od Gostilja.

Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor kaže da je Gostilje neizostavna tačka na mapi svih turista koji posećuju Zlatibor.

- Sezona ovde traje skoro 365 dana u godini. Svakako ova nominacije će biti dodatni impuls za razvoj nekih novih turističkih sadžraja, promociju, da što više ljudi vidi te naše prirodne lepote, taj već čuveni vodopad, vrh Čigotu, sa svim njihovim mogućnostima i razvojnim potencijalima - rekao je Živanović.

Foto: RINA

 

On dodaje da je selo Gostilje primer dobre prakse kako se razvija selo i to kroz zajedničku kordinaciju lokalnog stanovništva, turista i opštinskog rukovodstva.

- Pre svega jako je važan rad na unapređenju infrastrukture, a to je osnov svega, jer time dobijamo mogućnost da valorizujemo druge lokalitete i manifestacije u selu. I ono što je bitno, u narednom periodu prateći ova isksustva koja smo stekli i znanja, mi ćemo sigurno kandidovati selo na jedan viši nivo. Da li će to biti dovoljno dag a izaberu za najbolje turističko selo videćemo, ali će sigurno doprineti, boljem i kvalitetnijem životu i meštana i turista - kaže Živanović.

Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečije igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje pravi je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unapredi život sela.

Foto: RINA

 

U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u ovom selu imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija